Χωρίς κατηγορία

Η βία πλήττει αρκετές γυναίκες και οικογένειες

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, στην πλειονότητά τους γυναίκες, πραγματοποιήθηκε χθες η ημερίδα με θέμα «Βία κατά των γυναικών-Πρακτικές παρέμβασης στο πλαίσιο λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου, στο Δημαρχείο Βόλου.
Η ημερίδα άρχισε με την ανακοίνωση-χαιρετισμό της κ. Φωτεινής Κούβελα, γενικής γραμματέα Ισότητας των Φύλων, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν η κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Αλ. Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χρ. Μπουκώρος, βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ και η κ. Ζέττα Μακρή. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Τ. Μπατζιάκας.
Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, πρώην υφυπουργός, περιφερειακή σύμβουλος, και ο κ. Σωκράτης Σαβελίδης, διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Το ενδιαφέρον κυρίως από γυναίκες για την ημερίδα ήταν έντονο, στο πλαίσιο του χθεσινού εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, με την υπεύθυνη του προγράμματος, προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας (πρώην Πρόνοια) της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, ΚΑΠΗ και Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτα Κουπριντζιώτη να κάνει μια ιστορική αναδρομή στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου.
Η ίδια ανέφερε ότι ο Ξενώνας άρχισε τη λειτουργία του στις 24 Σεπτεμβρίου του 2013 και φιλοξενεί κακοποιημένες γυναίκες, που έχουν βιώσει τη βία, στις οποίες προσφέρεται ασφαλής διαμονή, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.
Η κ. Παναγιώτα Κουπριντζιώτη τόνισε στη συνέχεια ότι ο ρόλος της γυναίκας αναγνωρίστηκε, δυστυχώς, τον προηγούμενο αιώνα μετά από πολύχρονους αγώνες για την ισότητα των φύλων και για την προάσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων.
«Δυστυχώς η βία πλήττει αρκετές γυναίκες, αλλά και αρκετές οικογένειες» είπε μεταξύ άλλων η ίδια και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του Ξενώνα.
Ακόμη αναφέρθηκαν δύο περιστατικά βίας κατά γυναικών, από τα οποία η μία στάθηκε στα πόδια της και συνεχίζει τη ζωή της, ενώ βρήκε και δουλειά, και η άλλη γύρισε στον άντρα της και βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν.
Το πρόγραμμα στην ημερίδα για τη «Βία κατά των γυναικών – Πρακτικές παρέμβασης στο πλαίσιο λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου», με συντονίστρια την κ. Μακρυγιάννη Βασιλική, κοινωνική λειτουργό, ήταν:
-Ισότητα των φύλων και ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο (Gender Mainstreaming), Σοφία Παπαδοπούλου, οικονομολόγος, gender expert στον Δήμο Βόλου.
-Κακοποίηση γυναικών στα χρόνια της κρίσης, Κυριαζή Βάσω, δημοσιογράφος, πρόεδρος Παραρτήματος Βόλου, Ένωση Γυναικών Ελλάδος.
-Συντροφική βία και κακοποίηση, αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Ζερβός, Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.
-Ενδοοικογενειακή βία – Ο ρόλος της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά των γυναικών, Παναγιώτα Κυρίτση, υπαστυνόμος Β’, Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας.
-Το φαινόμενο της βίας απέναντι στο γυναικείο φύλο – ιατρική προσέγγιση, Νικόλαος Χ. Σύρμος, MD, MSc, PhD, νευροχειρουργός, επικουρικός επιμελητής ΕΣΥ, Γ.Ν. Βόλου.
-Νομικό πλαίσιο που διέπει την ενδοοικογενειακή βία, Καλαφάτη Ερασμία, νομικός.
-Παρουσίαση του έργου του Συμβουλευτικού Κέντρου Λάρισας – Η οπτική του φύλου στη νομική συμβουλευτική για τη βία κατά των γυναικών, Σοφία Λιάκου, νομικός, Μ.Α. Ευρωπαϊκή Εγκληματολογία και Συστήματα Ποινικής Δικαιοσύνης, υποψήφια διδάκτορας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σύμβουλος νομικής στήριξης συμβουλευτικού κέντρου Λάρισας.
-Παρουσίαση του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου, Φιλίτσα Κουλούμπαρδου, MSc ψυχολόγος, υπ. διδάκτωρ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου.
-Προβολή video – Συζήτηση – Κλείσιμο εργασιών ημερίδας.
Όπως ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων από το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, «κάθε χρόνο στις 8 Μάρτη εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας των φύλων και προάσπισης των γυναικείων δικαιωμάτων.
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας, θέλοντας να τιμήσει τη συγκεκριμένη ημέρα διοργάνωσε την ημερίδα που στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν στην έμφυλη βία. Η βία των γυναικών αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με τεράστιες διαστάσεις και συνέπειες. Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου στηρίζει τις γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους με τις υπηρεσίες του, παρέχοντάς τους ασφαλή διαμονή, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη» καταλήγει η ανακοίνωση.
Λοΐζος Ασβεστάς

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το