Τοπικά

“Η βία κατά των γυναικών αποτελεί επαίσχυντη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων”

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Ένωση Γυναικών Ελλάδας και το παράρτημα Βόλου ενώνουν τη φωνή τους με οργανώσεις, φορείς, την κοινωνία και σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα που στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της σωματικής και ψυχολογικής βίας και κακοποίησης και καλούν τα θύματα να μην σιωπούν πια.
Σε ανακοίνωσή του το τοπικό παράρτημα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος αναφέρει:

«Η βία κατά των γυναικών αποτελεί επαίσχυντη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με ποικίλες μορφές, ψυχολογική, σωματική ή λεκτική είτε παράνομη διακίνηση και εμπορία ή οικονομική αποστέρηση, αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς, απαντάται σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές ομάδες , προσβάλλει τη σωματική και την ψυχική υγεία των γυναικών και επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην ζωή τους, συνέπειες που «αγγίζουν» και τα παιδιά τους.
΄Ερευνες, που μετρούν την έκταση της συζυγικής/συντροφικής βίας και κάθε άλλης μορφής, καταγράφουν μια σκληρή και απάνθρωπη πραγματικότητα και την περιγράφουν ως ένα ανησυχητικά συχνό παγκόσμιο φαινόμενο.
Η βία κατά των γυναικών είναι μάστιγα που επιδεινώνεται. Είναι εδώ, πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που αμαυρώνει την σύγχρονη κοινωνία και μας αφορά όλους και όλες , γιατί δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση .
Όλοι και όλες καλούμαστε, να μην είμαστε αδιάφοροι απέναντι σε ζητήματα ενδοοικογενειακής και οποιασδήποτε μορφής έμφυλης βίας. Να συνειδητοποιήσουμε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη εγρήγορσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων ανθρώπων και του συνόλου της κοινωνίας , Ηη ανάγκη ανατροπής των αντιλήψεων της επιβολής του ισχυρού, επιμόρφωσης και εκπαίδευσης εμπλεκομένων Φορέων. Απαιτούνται περαιτέρω θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να καλυφθούν τα κενά όπου αυτά υπάρχουν(κύρωση Σύμβασης Κωνσταντινούπολης). Απαιτείται πρώτιστα αποτελεσματική πρόληψη του φαινόμενου της βίας και αντιμετώπιση με την αδιάλειπτη, ουσιαστική αρωγή και συμβουλευτική στήριξη σε θύματα βίας ήκαι πολλαπλών διακρίσεων (άνεργες, μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονεικές , ΑμΕΑ, κ.λπ.).
Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών. Μόνο όταν οι κοινωνίες πουν «όχι» σε κάθε της μορφή, θα αφήσουν πίσω τους μια για πάντα αυτήν την κοινωνικο-ανθρωπιστική «πληγή» των σύγχρονων πολιτισμών, ανακουφίζοντας ένα σημαντικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Η Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ας γίνει αφορμή ενημέρωσης ,ευαισθητοποίησης, προβληματισμού και δράσης για την ανακοπή της παγκόσμιας μάστιγας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το