Τοπικά

Βία ανηλίκων με χρήση όπλου, συμμορίες και συμμετοχή κοριτσιών

Οι νέες μορφές στην εκδήλωση της βίας των ανηλίκων, όπως είναι η συμμοριοποίηση, η διάδοση της πράξης στο διαδίκτυο, η συμμετοχή και των κοριτσιών στο ρόλο του θύτη, αλλά και η χρήση του όπλου, παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου στο αμφιθέατρο του πρώην γαλλικού ινστιτούτου. 

Η εκδήλωση με τίτλο «Δύναμη και βία στην εφηβεία» είχε κύριο ομιλητή τον κ. Νίκο Σιδέρη, ψυχίατρο, ψυχαναλυτή, συγγραφέα, ενώ συνδιοργανώθηκε και με το εργαστήριο Εκπαιδευτικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου βόλου κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος τόνισε πως «το φαινόμενο της βίας των ανηλίκων είναι από τα πιο ισχυρά στην κοινωνία. Η βία των ανηλίκων πέρα από τους εντυπωσιακά αρνητικούς αριθμούς που καταγράφονται, έχει κάποια χαρακτηριστικά που οφείλουν όλους να μας προβληματίσουν.

Έτσι ένα πρώτο στοιχείο είναι ότι η βία των ανηλίκων δεν είναι μεμονωμένη πρωτοβουλία, ή του νταή της τάξης, αλλά περάσαμε πλέον στην ομαδοποίηση και στη συμμοριοποίηση αναφορικά με την άσκηση αυτής της βίας.

Δεύτερον, έχουμε πλέον τη συστηματική χρήση όπλου. Έχουμε φύγει από την άσκηση της βίας με φυσικό τρόπο, αλλά περάσαμε στα όπλα, αυτοσχέδια και κανονικά.

Τρίτον, έχουμε μια μειοψηφική μεν, αλλά προϊούσα συμμετοχή αμφοτέρων των φύλων σε περιστατικά βίας. Από εκεί που είχαμε αποκλειστικά δραστηριότητα βίας από αγόρια σε βάρος αγοριών και κοριτσιών, έχουμε πλέον ομαδοποιημένη συμμετοχή και εφήβων κοριτσιών.

Το τέταρτο είναι πως το είδωλο της βίας σε όλα τα βίντεο των ψηφιακών εφαρμογών που αναπαράγεται στο διαδίκτυο ως δίκη τροπαίου. Αυτή η διαδικασία της βίας συνοδεύεται ταυτοτικά με την αναπαραγωγή και διάδοσή της με σκοπό η προσβολή του θύματος να γίνει με τον πιο απόλυτο και εξοντωτικό τρόπο. Η πρόληψη είναι μονόδρομος, ενώ η καταστολή μπορεί να δώσει οριακές λύσεις, αλλά αποτελεί και τεκμήριο ότι δεν έχουν επενεργήσει πολλοί παράγοντες πρόληψης του φαινομένου. 

Ο κ. Σιδέρης τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν πολλά για να αντιμετωπιστεί η βία των ανηλίκων. Και μπορούν να κάνουν αυτά που λέει το βιβλίο μου. Για παράδειγμα στην αρχή κάθε σχολικού έτους σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, πρέπει να γίνεται ένα μάθημα που εξηγεί ότι μαγκιά δεν είναι μια αγέλη τεσσάρων ή πέντε να επιτίθενται σε έναν και να συνεχίζουν να τον κτυπούν ακόμη και αν είναι πεσμένος κάτω. Αυτό στην πραγματική μαγκιά λέγεται ψευτομαγκιά και στην ακριβέστερη ξεφτίλα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν το πεδίο των λέξεων και του λόγου. Ο μάγκας προστατεύει τον ανίσχυρο και ποτέ δεν τα βάζει με ανήμπορο. Ωστόσο υπάρχει η απόλαυση, η σαγήνη του κακού που παράγει αυτά τα φαινόμενα».

Η κ. Ελένη Ανδρέου καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε στοιχεία διεθνών ερευνών για τη βία των ανηλίκων και των εφήβων τονίζοντας πως οι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής υγείας και αυτό είναι ένα φαινόμενο διακρατικό.

  

Παρουσίαση του νέου 

βιβλίου του Ν. Σιδέρη 

 

Γιατί οι έφηβοι σαγηνεύονται από τη δύναμη; Υπάρχει αντίδοτο στον πειρασμό της εφηβικής βίας; Μια ρηξικέλευθη πρόταση από τον ψυχίατρο – ψυχαναλυτή Νίκο Σιδέρη.
To βιβλίο του Νίκου Σιδέρη «Δύναμη και βία στην εφηβείαΜια στρατηγική για γονείς και εκπαιδευτικούς» παρουσιάζεται σήμερα Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ., στη βιβλιοθήκη «Οι Τρεις Ιεράρχαι» (Δημητριάδος 180).
Θα μιλήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνης Σμυρναίος.
Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας 
Χρύσα Τσαγανού.
Συντονίζει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.
Ο Νίκος Σιδέρης θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Ν. Μαγνησίας, την Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου και το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη.
Μια νέα στρατηγική προσέγγιση, με άξονα την αποδόμηση της νοσηρής σαγήνης που ασκούν η δύναμη και η βία στους εφήβους και την αξιοποίηση της λατρείας των παιδιών και των εφήβων για τους υπερήρωες.

 

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το