Κόσμος

Βγήκε από το λιμάνι το Oruc Reis – Αγνωστη η πορεία του στα ανοιχτά

Το Ορούτς Ρέις αποσύρθηκε στο λιμάνι της Αττάλειας στα μέσα Σεπτέμβρη, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κατόπιν αιτήματος της Άγκελα Μέρκελ, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Χουριέτ». Σήμερα το πρωί, ωστόσο, παρατηρήθηκε μία μετακίνηση του ερευνητικού πλοίου από το λιμάνι προς τα ανοιχτά, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί η πορεία του.

Χθες, ωστόσο, ο καπετάνιος του Ορούτς Ρέις σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» είχε επισημάνει ότι το πλοίο θα έβγαινε από το λιμάνι για κάποιες δοκιμές, μέχρι να ξεκινήσει και πάλι τη νέα του αποστολή στην ανατ. Μεσόγειο, κατόπιν σχετικής οδηγίας.

Αναφέρεται πάντως ότι τα πολεμικά πλοία Ataman και Cengiz Han, που συνόδευαν το Ορούτς Ρέις, βρίσκονται ακόμη στο λιμάνι της Αττάλειας.

Κατόπιν απαίτησης Μέρκελ η απόσυρση του Ορούτς Ρέις
Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αποκαλύπτει σήμερα ότι το Ορούτς Ρέις αποσύρθηκε κατόπιν απαίτησης της Γερμανίδας καγκελαρίου, κάτι που το έλεγαν και τα ρεπορτάζ στη Γερμανία, αλλά σήμερα το επιβεβαίωσε και πηγή προσκείμενη στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με τις πηγές της «Χουριέτ», η Μέρκελ πρότεινε 2 φορές στον Ταγίπ Ερντογάν την απόσυρση του Ορούτς Ρέις. Μία στις 15 Αυγούστου, οπότε ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε κατηγορηματικά, λόγω της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου στις 7 Αυγούστου, καλώντας μάλιστα τη Γερμανίδα καγκελάριο να «συμμορφώσει» την Αθήνα, κι έπειτα στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν το δέχτηκε και λίγες ημέρες μετά, στις 15 Σεπτεμβρίου, αποφασίζει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να αποσυρθεί για «συντήρηση» στο λιμάνι της Αττάλειας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το