Ελλάδα

Βγήκαν «μαχαίρια» στη Βουλή για το περιβάλλον – Τι ζητούν WWF και Greenpeace

Πυρ ομαδόν από αντιπολίτευση και περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες ξεκινούν τη συλλογή υπογραφών για την απόσυρση των διατάξεων, τις οποίες χαρακτηρίζουν «σκανδαλώδεις» και «αντιπεριβαλλοντικές» δέχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφορικά με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα το υπουργείο αισθάνθηκε την ανάγκη να επικοινωνήσει και με ειδικό σποτάκι στα social media.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή σχεδόν …διπλάσιο απ΄αυτό που είχε αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση και συγκεκριμένα με 130 αντί για 82 άρθρα.
Την ώρα που σήμερα διεξάγεται σε έντονο κλίμα η πρώτη συζητηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με ανακοίνωσή τους η WWF Ελλάς και η Greenpeace ενημερώνουν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους και «ζητούν από τους πολίτες την έκτακτη και άμεση παρέμβασή τους, προκειμένου να αποσυρθούν οι σκανδαλώδεις διατάξεις από το νομοσχέδιο για τον “Εκσυγχρονισμό Της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας”(sic)».

Οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν ότι 64 από τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας κατά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. «Πρόκειται για μία από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις αδιαφανών διαδικασιών, η οποία υπονομεύει τη δημοκρατικότητα των θεσμών του πολιτεύματός μας» υπογραμμίζουν προσθέτοντας ότι «με σύσσωμη τη χώρα σε κατάσταση καραντίνας η κυβέρνηση περνάει κυριολεκτικά “κάτω από το τραπέζι” προκλητικές διατάξεις υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές της Επικράτειας».

Σε κίνδυνο το περιβάλλον
Αναλυτικά σημειώνουν ότι το πολυνομοσχέδιο θέτει το φυσικό περιβάλλον της χώρας σε πρωτοφανή κίνδυνο, καθώς για πρώτη φορά:

  • Επιτρέπονται ρητά οι εξορύξεις πετρελαίου και αερίου μέσα σε ζώνες διαχείρισης οικοτόπων και ειδών (Άρθρο 44).
  • Αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους (Άρθρο 110).

Για αυτόν τον λόγο, το WWF Ελλάς και η Greenpeace ξεκινούν κατεπείγουσα δημόσια εκστρατεία συλλογής υπογραφών (https://support.wwf.gr/action/with-greenpeace-against-oil), «με σκοπό να καταψηφιστούν οι επικίνδυνες αυτές διατάξεις από το πολυνομοσχέδιο, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το περιβάλλον και την οικονομία και υπονομεύουν τη δημοκρατία». Καλούμε όλους τους πολίτες να υπογράψουν στον παρακάτω σύνδεσμο, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τις εν λόγω διατάξεις.
Οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν επίσης ότι το πολυνομοσχέδιο-εξπρές επιχειρεί να αλλάξει σχεδόν τα πάντα στην περιβαλλοντική νομοθεσία: το σύστημα έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών, την προστασία των περιοχών Natura, τη διαχείριση αποβλήτων, διατάξεις για τους δασικούς χάρτες, κ.ά.

Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος είχε ηδη μιλήσει για «εξυπηρετήσεις συμφερόντων» και βιασύνη καθώς επίσης και για ελλιπείς δημοκρατικές διαδικασίες, ήδη από την πρώτη στιγμή της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω κορονοϊού, για να φιμώσει, καθώς δεν μπορεί επί της ουσίας να αντιμετωπίσει, τις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, της επιστημονικής κοινότητας και των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που ζητούσαν απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του» επεσήμανε.

Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου και για βιασύνη: «γιατί αυτή η βιασύνη; Μήπως στο νομοσχέδιο που διπλασιάστηκε σε μέγεθος, από τα 82 άρθρα κατά τη διαβούλευση σήμερα φτάνει στα 130, κρύβονται εξυπηρετήσεις και μία πολύ καλή ευκαιρία μέσα στον κορονοϊό να καλυφθούν όλα αυτά; Τελικά, εκτός από τις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, έχει και άλλες υποχρεώσεις να ξεπληρώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;» αναρωτήθηκε καταλήγοντας πως «δυστυχώς το πρώτο χτύπημα, μέσα στην πανδημία, η κυβέρνηση επέλεξε να το δώσει στο περιβάλλον. Μέχρι εδώ άντεξε το οικολογικό προσωπείο του κου Μητσοτάκη. Λογικό, ως ψεύτικο έσπασε γρήγορα».

Κατά τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή μάλιστα έστρεψε τα βέλη του στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της «πολιτική επιλογή να εισάγει νομοσχέδιο με περιορισμένη συμμετοχή των βουλευτών, των αιρετών εκπροσώπων της κοινωνίας, με περιορισμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εν μέσω πανδημίας, ενώ η χώρα μας δίνει μία μάχη για τη ζωή, και ισχύουν περιορισμοί κυκλοφορίας και συναθροίσεων».

Η απάντηση Χατζηδάκη
Σε εξίσου έντονο ύφος κινήθηκε η απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για «φανατισμό», το οποίο απέδωσε σε «πολιτική υποκρισία και γενικότερα το είδος της πολιτικής αισθητικής αυτού του κόμματος και στο βαθύτατο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μετά τις εκλογές και ιδιαίτερα του τελευταίους μήνες ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του». Προέβλεψε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει απ’ αυτό το νομοσχέδιο θα ηττημένος και απολογούμενος.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «πολιτική γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ αναφερόμενος στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί των διαδικασιών που ακολουθούνται επεσήμανε πως η πρώτη διαβούλευση ξεκίνησε τον Οκτώβριο για τους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών, ενώ στην τελική του μορφή – σύμφωνα με τον ίδιο – έχει λάβει υπόψιν πολλές παρατηρήσεις όλων των φορέων κυρίως στο κεφάλαιο για τις περιοχές Natura.
Υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου υπογραμμίζοντας πως και με τις τομές που κάνει στις αδειοδοτήσεις και στις περιοχές Natura, σεβόμενο το ευρωπαϊκό δίκαιο, είναι ένα νομοσχέδιο πράσινης ανάπτυξης. «Διότι και για το ένα θέμα και για το άλλο ακολουθούμε απολύτως τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και τη νομοθεσία» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το