Κόσμος

Βγάζουν και τρίτο γεωτρύπανο οι Τούρκοι στην Aνατολική Μεσόγειο

Προς… άγραν και τρίτου γεωτρύπανου, και μάλιστα άμεσα, βρίσκεται η Άγκυρα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».
Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Νέα κίνηση – 3ο Γεωτρύπανο», η φιλοκυβερνητική εφημερίδα αναφέρει ότι ανάμεσα στις χώρες που βρίσκεται σε επαφές η Τουρκία για την αγορά γεωτρύπανου είναι και η Νορβηγία, από την οποία αγόρασε και τα άλλα δύο, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει διεργασίες για την παραγωγή εγχώριων υλικών για τα γεωτρύπανα ώστε η Τουρκία να μην εξαρτάται από το εξωτερικό.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το “Φατίχ” και το “Γιαβούζ” επισπεύστηκαν οι διεργασίες για την αγορά και τρίτης πλατφόρμας» αναφέρει η «Γενί Σαφάκ», σημειώνοντας ότι με την κίνηση αυτή η Τουρκία θα αυξήσει τα πλοία για έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στα πέντε.

Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Άγκυρα συνεχίζει τα προληπτικά βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες της για απόκτηση τεχνογνωσίας και περαιτέρω έμπειρου προσωπικού στις ερευνητικές και γεωτρητικές δραστηριότητές της, ξεκινά προσπάθεια για παραγωγή εγχώριων υλικών και εκπαίδευση προσωπικού. Την εκπαίδευση και τη στελέχωση του νέου γεωτρύπανου με έμπειρο τουρκικό προσωπικό θα αναλάβει η θυγατρική της κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) η Offshore Technology Center (OTC).

Το… σινιάλο, όπως αναφέρει η «Γενί Σαφάκ» έδωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας πριν από λίγους μήνες ότι συζητείται η έλευση τρίτου πλωτού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, η πολεμική που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει και απασχολεί έντονα τα τουρκικά ΜΜΕ, με το λήμμα/hashtag #GREECE να είναι από τα δημοφιλέστερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της γείτονος.

Πάμπολλες οι αναρτήσεις με στόχο την Ελλάδα και οι εθνικιστικές… ιαχές με αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή, το πέταγμα των Ελλήνων στη θάλασσα κ.ο.κ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το