Τοπικά

Βγαίνουν αύριο τα τρακτέρ στον κόμβο του Αερινού – «Βρόχος» για τους αγρότες οι οφειλές προς τον ΟΓΑ

Στον κόμβο του Αερινού θα βγουν από αύριο το μεσημέρι οι αγρότες της περιοχής, στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που ξεκινούν οι παραγωγοί, μετά την πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε πριν μια εβδομάδα στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων. Η απόφαση για κάθοδο στον κόμβο πάρθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε ευρεία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Αερινό.
Διεκδικώντας σειρά αιτημάτων, ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης αποφάσισε να συμμετέχει στο μπλόκο των αγροτών στον κόμβο του Αερινού, μεθαύριο Τρίτη, αλλά και τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων την 1η Φεβρουαρίου. Σε ανακοίνωση – κάλεσμα που εξέδωσε, τονίζει ότι η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών αλλά, την ίδια ώρα, υλοποιεί κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα σήμερα, στις 8 το βράδυ, θα γίνει συνάντηση αγροτών και στη Ζαγορά, για να συζητηθούν τα προβλήματα και να αποφασιστεί η συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις, όπως στο μπλόκο στου Αερινού, παρουσία στην κινητοποίηση το Σάββατο στην έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ένα συλλαλητήριο στον Βόλο με τα αγροτικά οχήματα και τα τρακτέρ, ώστε οι αγρότες να διατρανώσουν με αυτό τον τρόπο τη διαμαρτυρία του για την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουν.
Σημειώνεται πως αντίστοιχες αγροτικές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Για παράδειγμα τα τρακτέρ στον δρόμο βγάζουν μεθαύριο Τρίτη 28 Γενάρη στις 12.00 στην πλατεία Μεγαλοχωρίου και στις 11.00 στο Ζάρκο (παράπλευρη οδός), οι Τρικαλινοί αγρότες.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Θεόδωρος Γεωργαδάκης σημείωσε πως «ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι οι ασφαλιστικές εισφορές. Στην περιοχή μας το 80% των αγροτών έχουν μικρό κλήρο με 15-20 στρέμματα ο καθένας. Τα έσοδα ήταν περιορισμένα και δύσκολα μπορούσαν να πληρώνουν τη μηναία εισφορά στον ΟΓΑ που ανερχόταν στα 114 ευρώ, ενώ τώρα με το νέο ασφαλιστικό πήγε στα 120 ευρώ. Πολλές οικογένειες πληρώνουν για δύο ακόμη και τρία μέλη τη μηνιαία εισφορά, δηλαδή δεν είναι μόνο τα 120 ευρώ τον μήνα, αλλά 240, ακόμη και 360 ευρώ τον μήνα. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων στο Πήλιο χρωστά στον ΟΓΑ το 30% και πλέον, με τα οφειλόμενα ποσά να ξεκινούν από τα 500 ευρώ και να φτάνουν μέχρι και τις μερικές χιλιάδες. «Πολλοί είναι χρεωμένοι στον ΟΓΑ. Οφείλουν αρκετά χρήματα. Οι αγρότες κάνουν δύο και τρεις δουλειές μήπως και μπορέσουν να εξοφλήσουν τον ΟΓΑ. Οι οικογένειες έχουν δύο και τρία μέλη που πρέπει ο καθένας να πληρώσει την ασφάλιση στον ΟΓΑ. Την ίδια στιγμή οι συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ. Υπάρχουν αγρότες που χρωστούν από το 2014, ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Κάθε χρόνο που περνά και οι εισφορές αυξάνονται. Γενικώς το κράτος πολεμά τον φτωχό αγρότη. Είχαμε ζητήσει τον συμψηφισμό των οφειλών προς τον ΟΓΑ με τις αποζημιώσεις που θα λαμβάναμε από τον ΕΛΓΑ, αλλά ούτε αυτό γίνεται. Πλέον είμαστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση μετά και από δύο χρόνια με μεγάλες ζημιές από χαλαζοπτώσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο και είμαστε σε αγωνιστικό κλίμα και έτοιμοι για κινητοποιήσεις».

Από την πλευρά του ο αγροτοσυνδικαλιστής από το Αερινό κ. Νίκος Αγγελής επισήμανε πως «ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τους αγρότες είναι η νέα ΚΑΠ από την οποία η επιδότηση αναμένεται να μειωθεί μέχρι και 50%. Δηλαδή, αν σήμερα για κάθε στρέμμα ο παραγωγός λαμβάνει κατά μέσο όρο 57 ευρώ, τότε με τη νέα ΚΑΠ θα διαμορφωθεί στα 20-30 ευρώ. Και αυτή η εξέλιξη θα έρθει να προστεθεί στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στα δύσκολα ζητήματα που υπάρχουν με τα «κόκκινα» δάνεια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το