Κόσμος

Βέτο από Ιταλία και Ισπανία – Αρνητικά μέλη της ΕΕ για το κορωνο-ομόλογο

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής,όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai. Αιτία είναι η αρνητική στάση που κράτησαν χώρες μέλη, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica. Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η κίνηση Κόντε έγινε σε συνεργασία με την Ισπανική κυβέρνηση και τον Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος περίμενε συγκεκριμένες αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή. Η αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού ήταν άμεση, καθώς δεν δίστασε να σηκώσει τους τόνους δείχνοντας εμμέσως την Ολλανδία και τη Γερμανία.

«Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε αφήστε το… θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός η χώρα του οποίου έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ οφείλει να δράσει άμεσα και να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου αφ ενός οι Βρυξέλλες να αντιπαρατάξουν ένα ισχυρό, όσο και πειστικό οικονομικό πακέτο βοήθειας και αφ ετέρου να επιβεβαιωθεί η αίσθηση πως η ΕΕ έχει την ικανότητα να δρα συλλογικά και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά μείζονες κρίσεις, όπως αυτή του κορωνοϊού.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού επιμένουν πως η ενδεδειγμένη ευρωπαϊκή απάντηση θα ήταν η δημιουργία υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ( ESM ) ενός ειδικού ομολόγου, που θα διοχετεύσει ρευστότητα στις οικονομίες των κρατών – μελών της Ένωσης, ώστε να μετριαστούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες, που ήδη γίνονται ορατές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ένωσης.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πέθανε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Κοντός

Από τη ζωή έφυγε ο αναπληρωτής καθηγητής και προϊσταμένος γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών επί σειρά…

29 Μαρτίου 2024

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές

Μετά από μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, η πρόταση δυσπιστίας που είχαν…

28 Μαρτίου 2024

Προέβλεψαν οι Simpsons (και) την κατάρρευσης της γέφυρας της Βαλτιμόρης;

Μέχρι και την κατάρρευση της γέφυρα της Βαλτιμόρης είχαν προβλέψει οι Simpsons, υποστηρίζει χρήστης του…

28 Μαρτίου 2024

Την Παρασκευή η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού: Αύξηση μεγαλύτερη του 6% – Μικτές αποδοχές μεταξύ 830 – 840 ευρώ

Κλείδωσε και ανακοινώνεται αύριο, Παρασκευή από τον πρωθυπουργό ο νέος κατώτατος μισθός ο οποίος και…

28 Μαρτίου 2024

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη – Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Φαίνεται πως πέρα από τα φυσικά εμπόδια, τα κυκλώματα και βίαιους πολλές φορές συνοριακούς φρουρούς…

28 Μαρτίου 2024

Πάνω από 1 δισ. «σήκωσαν» οι Έλληνες από τις καταθέσεις τον Φεβρουάριο

Νέα μείωση 1,068 δισ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο (μείωση 5,2…

28 Μαρτίου 2024