Κόσμος

Το Βερολίνο δεν θα αναγνωρίζει γάμους με ανήλικες νύφες ή πολυγαμικές ενώσεις

anilikes nyfes
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να σκληρύνει τη νομοθεσία που απαγορεύει την πολυγαμία και τους γάμους με ανηλίκους στο εξωτερικό, καθώς πολλές τέτοιες περιπτώσεις καταγράφηκαν μεταξύ των προσφύγων που έχουν γίνει δεκτοί στη χώρα.

«Κανείς, από αυτούς που έρχονται στη χώρα μας, δεν έχει το δικαίωμα να θέτει τις πολιτισμικές ρίζες ή την πίστη του πάνω από τον νόμο (…) Για αυτό δεν θα αναγνωριστεί καμία πολυγαμική ένωση στη Γερμανία», δήλωσε ο Χάικο Μάας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild.
Η πολυγαμία απαγορεύεται στη Γερμανία, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις οι αρχές μπορεί να αναγνωρίζουν, υπό όρους, τους πολυγαμικούς γάμους που έχουν γίνει στο εξωτερικό: για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός δίγαμου άνδρα, η σύνταξή του ή η κληρονομία του μπορεί να μοιραστούν μετά τον θάνατό του και στις δύο συζύγους του.
Όμως ο Μάας θέλησε να βάλει τέλος στις ασάφειες.«Ο καθένας θα πρέπει να υπακούει στο δίκαιο και στον νόμο, ανεξαρτήτως αν έχει μεγαλώσει στη Γερμανία ή αν είναι νεοφερμένος στη χώρα. Ο νόμος είναι ίδιος για όλους, επέμεινε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός.
Στο στόχαστρο του Βερολίνου μπαίνουν επίσης οι γάμοι με ανηλίκες νύφες, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι σε χώρες όπως το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τη Unicef, στη χώρα αυτή οι γάμοι με ανήλικα κορίτσια (κάτω των 18 ετών) συνιστούν το 40% του συνόλου. Ο Τόμας Κουτσάτι, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, ζήτησε να ψηφιστεί «ένας ξεκάθαρος νόμος» για το θέμα αυτό.
«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τους εξαναγκαστικούς γάμους, ιδίως όταν αφορούν ανήλικους», είπε στην Bild ο Μάας.
Η Γερμανία δεν διαθέτει επαρκή στατιστικά στοιχεία για το θέμα. Ο υπουργός ωστόσο επέμεινε ότι «οι γάμοι παιδιών δεν θα γίνουν ανεκτοί στη Γερμανία και δεν θα αναγνωριστούν».
Σύμφωνα πάντως με την Bild, έχουν καταγραφεί στη Βαυαρία 161 περιπτώσεις όπου η νύφη ήταν κάτω των 16 ετών και 550 περιπτώσεις που ήταν 16-18 ετών. Στη Βάδη-Βιρτεμβέργη καταγράφηκαν 117 τέτοιοι γάμοι και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία 188. Στην Έσση μεταξύ 2015-1016 παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των προσφύγων που προέρχονται από αραβικές χώρες και παντρεύτηκαν ανήλικες.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το