Θ Plus

Βελουτέ πράσων με πορτοκάλι – Η σημερινή πρόταση από τους Blue Grey Cooks

Ο χειμώνας και οι σούπες πάνε αντάμα. Για όσους έχουν ακόμα την λανθασμένη εντύπωση πως είναι μόνο για τους ασθενείς, όπως παρεπιπτόντως και το τσάι, η εποχή που ο σκέτος φιδές, τα φασόλια και το κοτόπουλο ήταν από τις κύριες επιλογές έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι σούπες είναι απλά εναλλακτικές γεύσεις που μπορούν όχι μόνο να συμπληρώσουν, αλλά και να γίνουν το κυρίως γεύμα σας! Η βελούδινη υφή αυτής της σούπας με το γλυκόξινο άρωμα του εποχιακού εσπεριδοειδούς και την ήπια γεύση του πράσου θα σας ενθουσιάσει.

Υλικά για την σούπα

25 γρ. βούτυρο

15 ml. λάδι

550 γρ. πράσα ψιλοκομμένα (μόνο τον λευκό βολβό τους)

250 γρ. πατάτες ψιλοκομμένες

1200 ml. ζωμό λαχανικών

Το ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Τον χυμό από ένα πορτοκάλι

200 ml. κρέμα γάλακτος για φαγητά (με λιγότερα λιπαρά)

Αλάτι και πιπέρι

Υλικά για το σερβίρισμα

150 ml. Κρέμα γάλακτος (με περισσότερα λιπαρά)

Ξύσμα πορτοκαλιού

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ξεκινήστε με το λιώσιμο του βουτύρου μαζί με το λάδι σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ρίξτε τα ψιλοκομμένα πράσα -μια από τις κληρονομιές που άφησαν οι Ρωμαίοι στην Ευρώπη- με λίγο αλάτι και αφήστε να μαλακώσουν αργά μέσα στο μπάνιο των ελαίων για 15 λεπτά. Ανακατέψετε το μίγμα μερικές φορές. Προσθέστε τους λεπτούς δίσκους πατάτας και εφαρμόστε την ίδια τεχνική για άλλα 10 λεπτά.

Όταν μαλακώσουν και οι πατάτες, βάλτε τον ζωμό λαχανικών και αφήστε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 20 λεπτά.

Εντωμεταξύ ξύστε το πορτοκάλι, προσέχοντας να πάρετε μόνο την επιδερμίδα του. Το άσπρο μέρος της φλούδας είναι πικρό, οπότε καλύτερα να το αφήσετε εκεί που βρίσκεται. Φροντίστε επίσης να είναι ακέρωτο, αλλιώς θα χρειαστεί να το σαπουνίσετε καλά για να αφαιρέσετε τις βλαβερές ουσίες. Επόμενο βήμα η αποχύμωσή του.

Ρίξτε το ξύσμα και τον χυμό στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά, συνεχίζοντας για πέντε λεπτά την βράση.

Πριν περάσετε την σούπα από το μπλέντερ σε τρεις δώσεις, αφήστέ τη να κρυώσει λίγο προς αποφυγή εγκαυμάτων.

Βάλτε ξανά το παχύρευστο και ομογενοποιημένο μίγμα στην κατσαρόλα, προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το πιπέρι από τον μύλο και αφήστέ το να ζεσταθεί πολύ.

Για το σερβίρισμα, χτυπήστε καλά την κρέμα γάλακτος με τα περισσότερα λιπαρά και ανακατέψτε το ξύσμα πορτοκαλιού, βάλτε από μια κουτάλια σε κάθε μπολ και σερβίρετε οσονούπω.

Προετοιμασία 20 λεπτά.

Μαγείρεμα 45 λεπτά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το