Κόσμος

Βέλγιο: Προτεραιότητα της ΕΕ για το 2015 η παράνομη διακίνηση μεταναστών

I

Η καταπολέμηση των διακινητών, οι οποίοι χρησιμοποιούν «νέους τρόπους» για να περνούν μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι μια από τις «προτεραιότητες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός της, καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες τα οποία εγκαταλείπονται στα ανοικτά της Ιταλίας.

«Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση με το πλοίο Ezadeen στα ανοικτά των ιταλικών ακτών», είπε ο εκπρόσωπος, ενώ πρόσθεσε ότι «χαιρετίζει τις προσπάθειες των ιταλικών αρχών με την υποστήριξη της επιχείρησης Τρίτων», την οποία συντονίζει η Frontex, για τη διάσωση του πλοίου.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι πήρε τον έλεγχο του υπό σημαία της Σιέρα Λεόνε πλοίου Ezadeen, που έπλεε στα ανοικτά της Καλαβρίας, και το οδηγεί σε ιταλικό λιμάνι. Το πλοίο, το οποίο είχε μείνει από καύσιμα καθώς κατευθυνόταν προς τις ιταλικές ακτές, μεταφέρει 450 μετανάστες, ενώ το έχει εγκαταλείψει το πλήρωμά του.

Την Τετάρτη το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας κατάφερε να διασώσει το πλοίο Blue Sky M, στο οποίο επέβαιναν σχεδόν 800 μετανάστες και το οποίο είχε εγκαταλειφθεί στην Αδριατική.

«Οι διασώσεις του Blue Sky M πριν δύο ημέρες και του Ezadeen δείχνουν ότι οι διακινητές βρίσκουν νέους τρόπους για να εισέρχονται στο έδαφος της ΕΕ», παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος.

«Για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά και να προστατευθεί η ζωή των μεταναστών, η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα το 2015», υπογράμμισε.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το