Τοπικά

Βάζουν «λουκέτο» επ’ αόριστο οι εργαστηριακοί γιατροί και στη Μαγνησία

Επ’ αόριστο λουκέτο βάζουν στα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί στη Μαγνησία και πανελλαδικά από μεθαύριο Δευτέρα αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στις παρακρατήσεις που προχωρεί ο ΕΟΠΥΥ στα έσοδά τους μέσω του rebate και clawback, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση.
Οι 50 περίπου εργαστηριακοί γιατροί της Μαγνησίας που εξυπηρετούν χιλιάδες ασθενείς συναντήθηκαν προχθές το βράδυ της Πέμπτης με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, όπου συζητήθηκε εκτενώς το όλο θέμα.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των εργαστηριακών γιατρών σε πανελλαδικό επίπεδο με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ η οποία όμως απέβη άκαρπη.
Μετά από αυτή την εξέλιξη η έναρξη ακόμη πιο δυναμικών κινητοποιήσεων ήταν μονόδορμος για τους εργαστηριακούς γιατρούς οι οποίοι από Δευτέρα κλείνουν επ’ αόριστο τα ιατρεία τους.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης δήλωσε πως «στηρίζουμε απόλυτα την κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών, όπως μικροβιολόγων, ακτινολόγων, βιοχημικών, και των διαγνωστικών κέντρων, θεωρώντας πως είναι απαράδεκτο αυτό που κάνει ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή να μειώνει συνεχώς τον προϋπολογισμό για τις εργαστηριακές εξετάσεις και συνεχώς όλο και καινούριες κατηγορίες ασθενών να εντάσσονται σε αυτό τον προϋπολογισμό. Έτσι ο ΕΟΠΥΥ ασκεί κοινωνική πολιτική και φαίνεται αρεστό στους πολίτες, όμως την πληρώνουν τη λυπητερή οι εργαστηριακοί γιατροί, οι οποίοι βλέπουν τις παρακρατήσεις να αυξάνονται».

Ο κ. Τσάμης είπε πως «εδώ και λίγο καιρό οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν λάβει ειδοποιήσεις από το Κράτος που τους ζητά να επιστρέψουν χρήματα από τις εξετάσεις που έκαναν σε ασθενείς. Η οργή των γιατρών είναι μεγάλη, καθώς αυτά τα ποσά είναι ιδιαίτερα μεγάλα, και σίγουρα περισσότερα από πέρυσι και τις άλλες χρονιές. Γι’ αυτό και έκαναν την τριήμερη κινητοποίηση πριν δεκαπέντε ημέρες που είχε απόλυτη επιτυχία και για τον ίδιο λόγο προχωρούν σε νέα πιο δυναμική κινητοποίηση από τη Δευτέρα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως από Δευτέρα οι ασθενείς και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται μόνο από το Νοσοκομείο.
Κατέληξε δε λέγοντας πως τέτοια είδους κινητοποίηση δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά στη Μαγνησία.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «στηρίζει τις κινητοποιήσεις των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εργαστηριακών και κλινικο-εργαστηριακών ιατρών, των Διαγνωστικών Κέντρων και των Πολυϊατρείων, καθώς και την απόφασή τους να κλείσουν τα ιατρεία τους επ’ αόριστο, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019.

Στηρίζει, συγκεκριμένα, τα βασικά τους αιτήματα που είναι: Κατάργηση του καταστροφικού claw-back και rebate, αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς, ορισμός πλαφόν δαπανών για εξετάσεις στους ασφαλισμένους και όχι στους ιατρούς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας καλεί όλα τα κόμματα να λάβουν σαφή θέση και να συνεργαστούν με τους εκπροσώπους των ιατρών, προκειμένου να εφαρμοσθεί στη χώρα μας σοβαρό, λειτουργικό, αποτελεσματικό, ενιαίο και αξιοπρεπές για τους ασφαλισμένους και τους ιατρούς σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το