Κατηγορίες: Ελλάδα

Βάζει φωτιά η αύξηση των εισφορών

Την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να αποτραπούν μειώσεις στις συντάξεις εξετάζει η κυβέρνηση. Η σχετική πρόταση έχει ήδη πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που εμφανίζονται κατ’ αρχάς θετικοί.

Την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών «ρίχνει» στο τραπέζι του σκληρού μπρα ντε φερ με τους δανειστές η ελληνική πλευρά, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες στις συντάξεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη διαπραγμάτευση, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το υπουργείο Εργασίας βάζει στο κάδρο την επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ, έστω και εν μέρει, σε επίπεδα προ των πρόσφατων μειώσεων.

Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές των εργοδοτών έχουν «ψαλιδιστεί» συνολικά 4% με διαδοχικές μειώσεις το 2012 (1,1%) και το 2014 (2,9%). Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καλύψει έτσι μέρος από την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή συνολικού ύψους 2,25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016, ώστε να περιοριστούν οι μειώσεις στις συντάξεις, ιδίως μπροστά στο ενδεχόμενο οι παρεμβάσεις να αγγίξουν ακόμη και εισοδήματα που βρίσκονται κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Οπως τόνιζαν χθες στο «Εθνος» κορυφαίοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εργασίας, στη διελκυστίνδα με τους δανειστές έχει τεθεί η επαναφορά ενός μέρους (π.χ. 50%) ή ακόμη και όλης της «έκπτωσης» που έχει γίνει στις εργοδοτικές εισφορές, ώστε να αναπροσαρμοστεί το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί από περικοπές συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, οι δανειστές φέρονται κατ’ αρχάς θετικοί απέναντι στην πρόταση αυτή. «Οι θεσμοί ακούνε την πρότασή μας», έλεγε χθες στο «Εθνος» στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

Σημειώνεται, πάντως, πως οι δανειστές είχαν απορρίψει αντίστοιχη πρόταση της ελληνικής πλευράς τον Ιούνιο, με τη λογική πως αυξάνει το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις και είναι αντιανταπτυξιακή. Στελέχη της αγοράς εκφράζουν τώρα επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο στην πληγωμένη ελληνική αγορά εργασίας, δεδομένου ότι η ανεργία καλπάζει στο 25% και οι άνεργοι προσεγγίζουν σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή το 1,2 εκατ.

Το υπουργείο Εργασίας έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την αναζήτηση νέων πόρων χρηματοδότησης του συστήματος με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Ζητήσαμε να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος, τον οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα τιμήσουμε, να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων αλλά με εισαγωγή άλλων πόρων στο σύστημα», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συστημική μεταρρύθμιση
Ο κ. Ντομπρόβσκις από την πλευρά του τόνισε πως το Ασφαλιστικό χρειάζεται συστημική μεταρρύθμιση, ώστε να είναι μεσομακροπρόθεσμα βιώσιμο. Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν χθες πως μεταξύ των προτάσεων που είναι στο τραπέζι συμπεριλαμβάνεται και η χρήση μέρους από τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ (από αποκρατικοποιήσεις) προς το Ασφαλιστικό.

Σε κάθε περίπτωση, το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο κατατίθεται εντός του Νοεμβρίου, καθώς κυβέρνηση και θεσμοί θέλουν να κλείσουν εμπρόθεσμα την αξιολόγηση για να ξεπεραστεί μέσα στη χρονιά ο κρίσιμος κάβος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει και αύξηση στις εισφορές που καταβάλλουν οι αγρότες, με στόχο να περιοριστεί η κρατική χρηματοδότηση και να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΓΑ. Το σχέδιο προβλέπει σταδιακή αύξηση του ασφαλίστρου κατά 100% στα χαμηλά εισοδήματα και έως 130% στα υψηλότερα εισοδήματα σε βάθος 5ετίας.

Προσαρμογή
Η συμφωνηθείσα με τους δανειστές δημοσιονομική προσαρμογή στη συνταξιοδοτική δαπάνη ανέρχεται στο 0,25% του ΑΕΠ για φέτος (450 εκατ.) και 1% για το 2016 (1,8 δισ.). Από τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα (εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αύξηση ορίων ηλικίας κ.λπ.) η κυβέρνηση θεωρεί πως έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος και αναζητεί ακόμη 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 700-900 εκατομμύρια) για το 2016. Αρμόδιες πηγές υπολογίζουν πως η επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στα επίπεδα προ των μειώσεων θα μπορούσε να «προικοδοτήσει» το σύστημα με περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται πως οι εισφορές προς το ΙΚΑ, εργοδοτικές και εργατικές, έχουν συνολικά μειωθεί κατά 5% (εργοδοτικές 4% και εργατικές 1%), με τους ειδικούς να εκτιμούν πως ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας στερείται περί το 1 δισ. ευρώ από έσοδα.

Οι μειώσεις ήρθαν με καταργήσεις εισφορών που είχαν θεσμοθετηθεί υπέρ ΟΕΚ, ΟΕΕ, ΔΛΟΕΜ, ΛΑΕΚ κ.ά. Σήμερα το κόστος ασφάλισης ενός ιδιωτικού υπαλλήλου στο ΙΚΑ πλησιάζει το 40% του μισθού. Από αυτό το 24,91% είναι η επιβάρυνση για τον εργοδότη (από 28,91% που ήταν πριν από τις μειώσεις).

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος επεσήμανε χθες πως στα χέρια του βρίσκονται τα πρώτα στοιχεία από τους θεσμούς που αφορούν την ποσοτικοποίηση των προωθούμενων αλλαγών.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 40 ευρώ η τιμή στην Ευρώπη – Στο 94% η πληρότητα των αποθηκών

Κάτω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα μειώθηκε σήμερα η τιμή αναφοράς για το φυσικό…

5 Δεκεμβρίου 2023

Σύνδρομο λευκού πνεύμονα: Ανησυχία για τη μυστηριώδη πνευμονία σε παιδιά – «Σίγουρα θα έχουμε περιστατικά στην Ελλάδα », λέει ο Μαγιορκίνης

Την ανησυχία του για το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα», που έχει παρατηρηθεί σε παιδιά στην…

5 Δεκεμβρίου 2023

Συμμορία εφήβων μαχαίρωσε στην καρδιά 15χρονο, γιατί ήταν από «αντίπαλη» περιοχή

Σε έξαρση βρίσκεται η εγκληματικότητα των νέων σε ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης και αυτό…

5 Δεκεμβρίου 2023

Χιλιάδες Ιταλοί αποχαιρέτησαν την 22χρονη Τζούλια – Η γυναικοκτονία που γέμισε τους ιταλικούς δρόμους

Η Ιταλία αποχαιρέτησε την 22χρονη Τζούλια, τη φοιτήτρια που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της…

5 Δεκεμβρίου 2023

Γερμανία: Τέσσερις νεκροί από την κακοκαιρία, ανάμεσά τους ένα παιδί

Σε λευκό κλοιό έχουν περιέλθει πολλές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης αυτο το Σαββατοκύριακο, με τα…

5 Δεκεμβρίου 2023

Πότε θα πρέπει να επιλέξετε τιμολόγιο ρεύματος

Να περιμένουν μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 οι καταναλωτές πριν αποφασίσουν ποιο τιμολόγιο θα επιλέξουν.…

5 Δεκεμβρίου 2023