Κόσμος

Βατικανό σε εργαζόμενους: Κάντε το εμβόλιο για να μην απολυθείτε

Τη δουλειά τους κινδυνεύουν να χάσουν οι υπάλληλοι στο Βατικανό που δεν δέχονται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, χωρίς να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως προβλέπει διάταγμα του καρδινάλιου Τζουζέπε Μπερτέλο, του κυβερνήτη της πόλης του Βατικανού.

Η Πόλη του Βατικανού, που με έκταση περίπου 0,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το μικρότερο κράτος στον κόσμο, έχει αρκετές χιλιάδες υπαλλήλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν στην Ιταλία. Το πρόγραμμα εμβολιασμών του ξεκίνησε τον περασμένο μήνα και ο πάπας Φραγκίσκος, 84 ετών, ήταν μεταξύ των πρώτων που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Το επτασέλιδο διάταγμα προβλέπει ότι αυτοί που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας ίσως μεταφερθούν σε άλλο πόστο, όπου υποτίθεται ότι θα έρχονται σε επαφή με λιγότερο κόσμο, αλλά θα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό.

Το διάταγμα, όμως, επισημαίνει ότι αυτοί που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο χωρίς βάσιμους λόγους θα υπόκεινται σε ειδική πρόβλεψη ενός νόμου του 2011 που αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων. Το άρθρο αυτό στον νόμο του 2011 προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι, που αρνούνται «προληπτικά μέτρα», είναι πιθανό να υπόκεινται σε «συνέπειες διαφόρων βαθμίδων που μπορεί να οδηγήσουν σε αποπομπή». Το διάταγμα υπεγράφη στις 8 Φεβρουαρίου και αναρτήθηκε στη συνέχεια στην ιστοσελίδα του κυβερνείου.

Ο πάπας Φραγκίσκος είναι υπέρμαχος των εμβολίων ως μέσου για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. «Είναι μια ηθική επιλογή διότι ρισκάρεις την υγεία σου, τη ζωή σου, αλλά ρισκάρεις και τις ζωές των άλλων», δήλωσε σε συνέντευξή του σε ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό τον περασμένο μήνα. Το Βατικανό κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για τους δημοσιογράφους που θα συνοδεύσουν τον πάπα Φραγκίσκο στο ταξίδι του στο Ιράκ τον επόμενο μήνα. Ο ίδιος ο Μπερτέλο, που υπέγραψε το διάταγμα, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό τον Δεκέμβριο και τέθηκε σε απομόνωση. Στην πόλη του Βατικανού έχουν καταγραφεί λιγότερα από 30 κρούσματα κορονοϊού, τα περισσότερα εκ των οποίων σε μέλη της ελβετικής φρουράς, που μένουν σε στρατώνες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το