Τοπικά

Βαθιά υπερ-ευτροφική είναι η λίμνη Κάρλα “Θ”

karla
Η τροφική κατάσταση της Κάρλας χαρακτηρίζεται ως υπερ-ευτροφική με όλες τις συνεπακόλουθες αρνητικές επιδράσεις στη βιοποικιλότητα

Βαθιά υπερ-ευτροφική είναι η λίμνη Κάρλα με υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών και φωσφορικών θρεπτικών αλάτων που έχει επίδραση σε όλους τους οργανισμούς εντός του ταμιευτήρα σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Χθες στο αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διεξήχθη η 4η ημερίδα Ερευνητικής Δραστηριότητας της Πολυτεχνικής Σχολής, όπου παρουσίασαν τις έρευνές τους υποψήφιοι διδάκτορες, οι οποίοι βρίσκονται στο τέλος της διδακτορικής τους διατριβής.
Μία από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις είχε τίτλο «Μαθηματική μοντελοποίηση της τροφικής κατάστασης και των θρεπτικών ορών της λίμνης Κάρλας: Διερεύνηση διαχειριστικών σεναρίων υπό κλιματική αλλαγή» που έγινε από υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Νίκο Μέλλιο και επιβλέπουσα την αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Χρυσή Λασπίδου.
Στη διδακτορική διατριβή έγινε προσομοίωση της λίμνης Κάρλας μέσω του λογισμικού πακέτου προσομοίωσης ρηχών λιμνών PCLake. Η λίμνη Κάρλα αποτελεί ένα σημαντικό φυσικό οικοσύστημα υπό ανασύσταση λειτουργώντας επίσης και ως ταμιευτήρας. Η τροφική κατάσταση της λίμνης χαρακτηρίζεται ως υπερ-ευτροφική με όλες τις συνεπακόλουθες αρνητικές επιδράσεις στη βιοποικιλότητα
Ο κ. Μέλλιος σημείωσε πως συλλέξαμε στοιχεία για τη λίμνη Κάρλα για διάφορες βιολογικές παραμέτρους, αλλά και τις υδρορροές και αποδείχτηκε ότι από την άποψη της βιολογικής σκοπιάς η κατάσταση στη λίμνη είναι πολύ άσχημη, αφού είναι υπερ-ευτροφική. Με την αξιοποίηση δεδομένων το μοντέλο μας είναι αξιόπιστο για να προβλέψει την κατάσταση της λίμνης και έτσι είδαμε διαχειριστικά σενάρια.
Η υπετροφικότητα της λίμνης οφείλεται σε τρεις κυρίως παράγοντες. Πρώτον λόγω του μεγάλου χρόνου παραμονής του νερού που μπαίνει στη λίμνη που αγγίζει τον ένα χρόνο. Το νερό δεν ανανεώνεται, αφού δεν φεύγει για την άρδευση. Αν όμως μειωθεί ο χρόνος παραμονής του νερού, θα βελτιωθεί και η τροφική κατάσταση της λίμνης, όπως φάνηκε και από το μοντέλο. Δεύτερος λόγος της υπερ-ευτροφικότητας είναι τα θρεπτικά άλατα από τα λιπάσματα που πέφτουν μέσα στη λίμνη. Τρίτος λόγος είναι ότι η λίμνη αποξηράνθηκε το 1964 για να γίνει καλλιεργήσιμη έκταση, άρα ήδη το υπόστρωμά της είναι επιβαρημένο σε νιτρικά, φωσφορικά θρεπτικά άλατα.
Ο κ. Μέλλιος συμπλήρωσε πως λόγω της υπερ-ευτροφικότητας της λίμνης υπάρχουν πολλά νιτρικά φωσφορικά θρεπτικά άλατα που επιβαρύνουν τα πάντα στους οργανισμούς που είναι στον ταμιευτήρα. Θα πρέπει συνεπώς να ολοκληρωθούν τα κατασκευαστικά έργα και να υπάρξουν διαχειριστικά μέτρα.
Μέσα σε μια πενταετία η υπερ-ευτροφική κατάσταση της λίμνης μπορεί να γίνει οριακά ευτροφική, αν υπάρξουν δράσεις στη λίμνη.
Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Θανάσης Λουκάς υπογράμμισε πως στην 4η ημερίδα ερευνητικής δραστηριότητας ανακοινώθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Συμπλήρωσε πως παρά την κρίση το ενδιαφέρον των νέων για εκπόνηση διδακτορικού είναι έντονο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το