Τοπικά

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ασφαλισμένοι για φάρμακα

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι ασφαλισμένοι για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, αφού είναι υποχρεωμένοι στο πλαίσιο της συμμετοχής τους ως ασφαλισμένοι να καταβάλλουν ακόμη και το 40% της συνολικής αξίας του φαρμάκου. Το πιο δυσάρεστο είναι πως συμμετοχή πληρώσουν και οι άνθρωποι που παλιότερα εντάσσονταν στην Πρόνοια και οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν.
Πλέον το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να καταβάλλεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από εισοδηματικά κριτήρια. Όμως οι φαρμακοποιοί που αναμένουν τις τελικές ρυθμίσεις, τονίζουν πως το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν αδικίες.
Οι φαρμακοποιοί είναι οι πρώτοι αποδέκτες της μεγάλης αγωνίας που βιώνουν οι ασφαλισμένοι, όταν πρέπει να πληρώσουν τη συμμετοχή τους για κάποιο φάρμακο και δεν έχουν τα χρήματα ή προβληματίζονται, γιατί πρέπει να κόψουν από κάτι άλλο για να τα εξασφαλίσουν.

«Παρότι οι τιμές των φαρμάκων έχουν μειωθεί πολύ, οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να πληρώνουν μέχρι και 35%-40% στο πλαίσιο της συμμετοχής τους. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο δεδομένης της κατάστασης. Για παράδειγμα, αν ένα φάρμακο κάνει επτά ευρώ οι ασφαλισμένοι θα διαθέσουν τρία ευρώ. Και αναφερόμαστε και στις συνταγές που έχουν συνταγογραφεί από τον γιατρό» τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης και πρόσθεσε πως «οι φαρμακοποιοί για να βοηθήσουν την κατάσταση έχουν και το τεφτέρι το οποίο εξοφλούν στο τέλος του μήνα που γίνονται και οι πληρωμές».
Ο κ. Ματσιόλης αναφέρθηκε και στους συνταξιούχους, τους ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι και οι μεγαλύτεροι καταναλωτές φαρμάκων. «Εκτιμάται πως το 25% της σύνταξης πηγαίνει στα φάρμακα και τη συμμετοχή. Οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν πολλά φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τις ασθένειές τους και είναι η κύρια ομάδα που καλείται να πληρώσει την υψηλή συμμετοχή».

«Οι φαρμακοποιοί βιώνουν καθημερινά το ζήτημα της συμμετοχής από τους ασφαλισμένους» υπογράμμισε ο κ. Ματσιόλης και πρόσθεσε πως η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να δημιούργησε τον νόμο για τους ανασφάλιστους για δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια υγεία, όμως έφερε σε δύσκολη θέση άτομα που βρίσκονταν στην πρόνοια και οι οποίοι τώρα αναγκάζονται και αυτοί να πληρώνουν συμμετοχή. Καταργήθηκαν οι λεγόμενοι «προνοιακοί», αυτοί που είχαν κάρτα πρόνοιας και λόγω της ύπαρξης της τιμής αναφοράς πληρώνουν συμμετοχή. Το θέσαμε το ζήτημα στους αρμόδιους της κυβέρνησης και μας είπαν ότι θα το δουν».
Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να καταργήσει από το 2019 το ένα ευρώ για κάθε συνταγή που μετέτρεψε τους φαρμακοποιούς σε φοροεισπράκτορες, όπως αναφέρεται από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, αλλά σκέπτεται να φέρει εισοδηματικά κριτήρια στην πληρωμή της συμμετοχής.
«Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να έχει κλίμακες» είπε ο κ. Ματσιόλης και φοβάται την εκδήλωση αδικιών με το νέο σύστημα που κυοφορείται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το