Άρθρα

Βαθιά πολιτική ανάγκη η επιβίωση της παράταξης

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Της Σούλας Μπαρτζιώκα

Μία εβδομάδα μετά την αλλαγή σελίδας στην πολιτική ιστορία της χώρας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι με εμπιστεύτηκαν και με τίμησαν με την ψήφο τους και όλους όσοι στήριξαν το ΠΑΣΟΚ στον δύσκολο αγώνα που έδωσε, επιλέγοντας το δρόμο της ευθύνης και της αλήθειας. Προσωπικά, δεσμεύομαι να είμαι και στο μέλλον παρούσα, με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ, και να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας και της Μαγνησίας ειδικότερα.
Το ΠΑΣΟΚ που υπέστη μια μεγάλη ήττα στις εκλογές, βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ιστορική πρόκληση. Βαδίζουμε σε Συνέδριο με όλα τα θέματα ανοιχτά. Συμπεριλαμβανομένου φυσικά του θέματος της ηγεσίας. Το προέχον είναι να καταθέσουμε με ενωτικό τρόπο στην κοινωνία το νέο στίγμα και το νέο ρόλο της παράταξης.
Στην κοινωνία οφείλουμε να καταθέσουμε ένα νέο κόμμα, ένα καινούριο πολιτικό προϊόν που θα απευθυνθεί σε όλη την κεντροαριστερά. Αυτή είναι η ανάγκη που θα προκύψει από το Συνέδριο. Εκλογική φιλοδοξία της παράταξης δεν μπορεί να είναι μόνο ένας στενός πυρήνας ηλικιωμένων ψηφοφόρων που εξακολουθούν να γοητεύονται για λόγους ιστορικής μνήμης με τη λέξη ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει κανένα μέλλον η παράταξη με εμμονή σε τέτοιες λογικές. Η παράταξη οφείλει να απευθυνθεί αξιόπιστα στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των δυναμικών κοινωνικών στρωμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα νέο πολιτικό και προγραμματικό λόγο. Μια συνολική πολιτική και αξιακή επανατοποθέτηση στο χώρο της σύγχρονης, ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της σύγχρονης κεντροαριστεράς με μια ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη και αξιόπιστη προγραμματική πρόταση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα απαντά στην καρδιά των προβλημάτων των δυναμικών κοινωνικών στρωμάτων και θα περιγράφει αναλυτικά το μέλλον της χώρας.
Ο τόπος χρειάζεται επειγόντως μια ενωμένη και ανανεωμένη μεταρρυθμιστική κεντροαριστερά, παράγοντα ισορροπίας του πολιτικού συστήματος. Χωρίς ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη θα επικρατήσει η διχαστική πόλωση που ήδη εκτρέφει τον αριστερό λαϊκισμό και τον δεξιό νεοσυντηρητισμό.
Χρειάζεται να πάμε σ’ ένα Συνέδριο ανοικτό σε πρόσωπα και ιδέες, ανοίγοντας το δρόμο για πολιτική ενεργοποίηση των νεότερων γενεών. Όλοι πρέπει να εγγυηθούμε ένα Συνέδριο αυθεντικό, δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό. Ο τόπος χρειάζεται απεγνωσμένα ένα νέο ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που στα θεμέλιά του θα είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλες δυνάμεις του κατακερματισμένου σήμερα χώρου. Εμείς οφείλουμε να δώσουμε το έναυσμα για την ένωση όλων των δυνάμεων.
Στο Συνέδριό μας θα στηρίξω απόψεις μακριά από στρατηγικές και αποκλίσεις από συλλογικές αποφάσεις. Το μικρό πλέον μέγεθος του ΠαΣοΚ απαιτεί πολύ μεγαλύτερο σεβασμό στην ενότητα, την πειθαρχία, τη συλλογικότητα και την αυτογνωσία όλων μας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση για το καλό του τόπου. Δώσαμε όλοι μαζί οι υποψήφιοι μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ ένα δύσκολο αγώνα. Κάθε ψήφος ήταν ψήφος για το μέλλον της χώρας και την επιβίωση της παράταξης. Παραμένω δίπλα στους πολίτες της Μαγνησίας και απέναντι σε ετερόκλητες και αντιφατικές πολιτικές.

* Η Σούλα Μπαρτζιώκα ήταν υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το