Τοπικά

Βαθιά ανάσα για εκατοντάδες Βολιώτες από τη ρύθμιση για δάνεια πρώην ΟΕΚ

Εκατοντάδες δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στη Μαγνησία αναμένεται να ωφεληθούν από τη διαγραφή και τη ρύθμιση οφειλών που έχουν προς τον Οργανισμό, για δάνεια που είχαν λάβει πριν την οικονομική κρίση και τα οποία είχαν σταματήσει να αποπληρώνουν.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΕΚ θα διαγραφούν οφειλές κεφαλαίων και τόκων που θα επαναφέρουν το δάνειο στο αρχικό του ποσό. Επιπλέον θα επεκταθεί για όλους τους δικαιούχους ο χρόνος αποπληρωμής κατά 10 έτη και, τέλος, προβλέπονται ακόμα πιο ευνοϊκοί όροι διευθέτησης και αποπληρωμής για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άνεργοι).
Σημειώνεται ότι ο ΟΕΚ στον Νομό Μαγνησίας είχε χορηγήσει 4.895 δάνεια αγοράς – ανέγερσης πρώτης κατοικίας, 3.457 δάνεια αποπεράτωσης – επισκευής, ενώ είχε κατασκευάσει και προσφέρει 1.218 εργατικές κατοικίες, επιδοτούσε το ενοίκιο 1.650 οικογενειών κάθε χρόνο και είχε χορηγήσει και 295 δάνεια αγοράς – ανέγερσης ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.λπ.).

Οι δανειολήπτες των οποίων το συνολικό χρέος είναι έως 6.000 ευρώ, θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους. Διαγράφονται οι τόκοι κεφαλαίου-υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες. Εφαρμόζεται έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών και επιπρόσθετη έκπτωση 10% για τις ευάλωτες ομάδες (τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).
Οι δανειολήπτες που έχουν ήδη καταβάλει το 60% του ποσού του δανείου τους, θεωρείται ότι το έχουν εξοφλήσει.

Η ρύθμιση αφορά όλα τα δάνεια επισκευαστικά, επέκτασης, στεγαστικά, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν συμπεριλαμβάνονται, δάνεια που έχουν σχέση με τις τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, γιατί αυτά δεν ήταν από τα ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ.
Η ρύθμιση αφορά δανειολήπτες, που για διάφορους λόγους βρίσκονται πλέον σε κακή οικονομική κατάσταση και είτε διότι έμειναν άνεργοι, είτε διότι μειώθηκε ο μισθός τους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος των δόσεων των στεγαστικών δανείων που είχαν λάβει πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.
Υπολογίζεται ότι στον Βόλο είναι εκατοντάδες οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων του πρώην ΟΕΚ, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποπληρωμής των δόσεών τους και έχουν απευθυνθεί σε τράπεζες, ζητώντας επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, με παράλληλη μείωση του ποσού των δόσεων.

Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας επιδοτούσε μέσω του δανειοδοτικού του προγράμματος το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων των δικαιούχων του για την απόκτηση πρώτης κατοικίας σύμφωνα με τους όρους και τους περιορισμούς που ίσχυαν. Πρόκειται για δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, που είχαν 15 έτη διάρκεια και η επιδότηση επιτοκίου του ΟΕΚ διαρκούσε 9 χρόνια, το κυμαινόμενο επιτόκιο ήταν το εκάστοτε επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), πλέον του περιθωρίου κέρδους της Τράπεζας και της εισφοράς του Ν. 128/75 (0,12%), ενώ στην περίπτωση που κάποιος δικαιούνταν διπλής επιδότησης (ΟΕΚ και Ελληνικού Δημοσίου), η διάρκεια του δανείου ήταν 15 έτη, με διάρκεια επιδότησης από τον ΟΕΚ 9 χρόνια και από το Ελληνικό Δημόσιο τα 7,5 χρόνια και το επιτόκιο του δανείου ήταν κυμαινόμενο.

Ωστόσο η οικονομική κρίση και τα σκληρά οικονομικά μέτρα έχουν φέρει αρκετούς δανειολήπτες σε πραγματική αδυναμία καταβολής των μηνιαίων δόσεων των δανείων τους. Οι περικοπές μισθών έχουν εκτροχιάσει τον οικονομικό προϋπολογισμό πολλών νοικοκυριών, ενώ έχουν οδηγήσει χιλιάδες συμπολίτες μας στην ανεργία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το