Κόσμος

Βαθαίνει η κρίση στην Αλβανία: Στα μαχαίρια Ράμα και Μέτα

Πολιτική, πολιτειακή, θεσµική… η κρίση στην Αλβανία βαθαίνει, προσλαµβάνοντας χαρακτηριστικά εµφύλιου αλληλοσπαραγµού, µε τους αντιµαχόµενους πόλους εξουσίας στο εσωτερικό να ανταλλάσσουν καταγγελίες για «πραξικόπηµα» και τη διεθνή κοινότητα… διχασµένη, να παρακολουθεί την ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων να (ξανα)αποµακρύνεται.

Ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα έσπευσε, ακριβώς πριν από µία εβδοµάδα, να ακυρώσει µε διάταγµα (11199/10.06.2019) τις δηµοτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου, προκειµένου, όπως είπε, να µπορέσουν να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί µια επαπειλούµενη «εµφύλια διένεξη» στη χώρα. Υπερασπιζόµενος την απόφασή του, επικαλέστηκε µάλιστα πληροφορίες από αλβανικές και ξένες υπηρεσίες για… σενάρια βίας. Η αλβανική αντιπολίτευση καλωσόρισε την κίνηση, καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση του Εντι Ράµα να παραιτηθεί προκειµένου να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές πριν από το 2021 οπότε είναι προγραµµατισµένο. Γερµανοί Χριστιανοδηµοκράτες βουλευτές εµφανίστηκαν, µάλιστα, να παίρνουν ανοιχτά το µέρος του προέδρου Μέτα και του αντιπολιτευόµενου ∆ηµοκρατικού Κόµµατος υπό τον Λουλζίµ Μπάσα (που διαδέχτηκε τον Σαλί Μπερίσα), χαιρετίζοντας ως θετική εξέλιξη την ακύρωση των εκλογών. Υπενθυµίζεται πως ούτως ή άλλως η αντιπολίτευση, που απέχει και από τις εργασίες του Κοινοβουλίου, είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επρόκειτο να πάρει µέρος στις δηµοτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου

Ο πρωθυπουργός Εντι Ράµα, ωστόσο, βγήκε στην αντεπίθεση. «Οι εκλογές θα γίνουν στις 30 Ιουνίου» διακήρυξε ο 54χρονος ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόµµατος, έχοντας στο πλευρό του την κοινοβουλευτική πλειοψηφία (79 βουλευτές σε σύνολο 122), την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της χώρας (τέσσερα από τα επτά µέλη) αλλά και µέρος της διεθνούς κοινότητας: συγκεκριµένα την Κοµισιόν (Γιούνκερ, Μογκερίνι) καθώς και χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία κ.ά. Η πλευρά του Εντι Ράµα εµφανίστηκε, µάλιστα, αποφασισµένη να προχωρήσει και στην αποποµπή του Ιλίρ Μέτα από την προεδρία, µε την κατηγορία ότι εκείνος παραβίασε το Σύνταγµα. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόµµα επιµένει να θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Ιούνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρεί να παρουσιάσει σε όλα τα αρµόδια όργανα, τα επιφορτισµένα µε την οµαλή διεξαγωγή των εκλογών, το προεδρικό διάταγµα του Μέτα… ωσάν µη γενόµενο, άκυρο, ανύπαρκτο, παράνοµο και αντισυνταγµατικό. Ελα όµως που το επίµαχο προεδρικό διάταγµα περί ακύρωσης των εκλογών του Ιουνίου «πρόλαβε» εν τω µεταξύ να δηµοσιευτεί στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως… όπερ σηµαίνει ότι πλέον έχει τεθεί σε ισχύ. Ο Μέτα εµφανίζεται, µάλιστα, πλέον να αναζητά και νέα ηµεροµηνία εκλογών στο πλαίσιο διαβουλεύσεων µε τα κόµµατα της αντιπολίτευσης.

Στον αντίποδα, ωστόσο, η πλευρά του Ράµα (ο οποίος βρέθηκε τις περασµένες ηµέρες στις Βρυξέλλες για επαφές µε τους Μογκερίνι, Τουσκ και Γιούνκερ) συγκεντρώνει δυνάµεις µε στόχο την αποποµπή του προέδρου. Για να το καταφέρει, χρειάζεται τη στήριξη 94 βουλευτών σε σύνολο 122 (2/3 του Κοινοβουλίου). Χρειάζεται, µε άλλα λόγια, 16 βουλευτές της αντιπολίτευσης να προστεθούν στους 79 του Σοσιαλιστικού Κόµµατος.

«Σιωπηλοί» βουλευτές
Υπάρχουν βουλευτές της καλούµενης «νέας αντιπολίτευσης» που θα στρέφονταν κατά του προέδρου Μέτα. Υπάρχουν, όµως, και στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος που παρουσιάζονται ως «σιωπηλοί συνεργάτες» του Αλβανού προέδρου. Ο «φίλος του Ράµα» Κοσοβάρος δηµοσιογράφος Μπατόν Χατζίου στοχοποιεί ως εσωτερικούς εχθρούς τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντιτµίρ Μπουσάτι, τον άλλοτε υπουργό Γεωργίας Νίκο Πελέσι, και τον πρώην υπουργό Οικονοµίας Αρµπέν Αχµέταϊ. «Συµπτωµατικά» πρόκειται για πολιτικούς που έχασαν τα υπουργεία τους κατά τον ανασχηµατισµό στον οποίο προχώρησε ο Ράµα τον ∆εκέµβριο του 2018.

Αλλά ακόµη και αν ο 54χρονος πρωθυπουργός βρει τους βουλευτές που απαιτούνται για να ανατρέψει τον Μέτα (πράγµα που κατάφερε την περασµένη Πέµπτη σε συνεδρίαση της Βουλής), το µέλλον και πάλι διαγράφεται αβέβαιο, καθώς η απόφαση της αποποµπής του προέδρου θα πρέπει εν συνεχεία να περάσει και από το Συνταγµατικό ∆ικαστήριο της χώρας. Μόνη λεπτοµέρεια… το γεγονός ότι η Αλβανία δεν έχει σήµερα λειτουργικό Συνταγµατικό ∆ικαστή ριο, καθότι εκείνο δεν διαθέτει την προβλεπόµενη από τον νόµο απαρτία και ως εκ τούτου δεν µπορεί να παίρνει αποφάσεις. Αυτό, βέβαια, δεν σηµαίνει ότι δεν µπορεί και να αποκτήσει. Εάν µάλιστα προχωρήσουν άµεσα οι απαιτούµενες διαδικασίες (αναπλήρωσης µελών), τότε η Αλβανία ίσως αποκτήσει λειτουργικό Συνταγµατικό ∆ικαστήριο (µε επτά από τα συνολικά εννέα µέλη) ακόµη και µέσα στον Ιούνιο. Σε µια τέτοια περίπτωση, βέβαια, κάποιοι ίσως θυµηθούν (εάν προλάβουν πριν από τις ελληνικές εκλογές) και την εκκρεµότητα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών µεταξύ της απερχόµενης ελληνικής κυβέρνησης και της Αλβανίας που είχε µπει στον πάγο λόγω απουσίας συγκροτηµένου Συνταγµατικού ∆ικαστηρίου στη γείτονα. Για την εθνική ελληνική µειονότητα, βέβαια, από την άλλη, τα σύννεφα πυκνώνουν καθώς αλυτρωτικές τάσεις επανέρχονται ως «όπλο» στο πλαίσιο εσωτερικών πολιτικών µεθοδεύσεων, µε τους Τσάµηδες να έχουν πάρει πλέον θέση στο πλευρό της αντιπολίτευσης, ενάντια στον Ράµα τον οποίο άλλοτε στήριζαν.

Μέτα και Ράµα βρίσκονται εδώ και καιρό στα µαχαίρια. Μόλις τον περασµένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος είχε σπεύσει να µπλοκάρει τον διορισµό του 28χρονου Κοσοβάρου Γκεντ Τσάκαϊ στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Ράµα να αναλάβει εκείνος το συγκεκριµένο υπουργείο. Παραδόξως, οι δυο τους ανήκαν άλλοτε, έως και το 2004, στο ίδιο κόµµα, έχοντας µάλιστα συνυπάρξει και στην ίδια κυβέρνηση γύρω στο 2000, τότε µε τον Μέτα πρωθυπουργό και τον Ράµα υπουργό Πολιτισµού. Ο Μέτα τυχαίνει, µάλιστα, να είναι και ο σύζυγος της Μόνικα Κριεµάδι, η οποία σήµερα ηγείται του αντιπολιτευόµενου Σοσιαλιστικού Κινήµατος για την Ενσωµάτωση (LSI). Ο 50χρονος πρόεδρος τυχαίνει, επίσης, να θεωρείται φίλος και του Βερολίνου, το οποίο µάλιστα επισκέφθηκε µόλις λίγα 24ωρα προτού ανακοινώσει την απόφασή του να ακυρώσει τις εκλογές του Ιουνίου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το