Ελλάδα

Βασίλης Τόπαλος: Ερωτήματα για τον θάνατο του 16χρονου πυγμάχου και το «σπάρινγκ» – Τι σημειώνει ιατροδικαστής

Σοκ στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει ο αιφνίδιος θάνατος του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας Βασίλη Τόπαλου ενώ, μία νέα αποκάλυψη για τις συνθήκες που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, έρχεται στο φως.

Σύμφωνα με το Mega, μετά τη μεταφορά του 16χρονου στο Τζάνειο νοσοκομείο, αφότου κατέρρευσε στο μπάνιο του προπονητικού κέντρου, στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου του, εντοπίστηκε από τους γιατρούς οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

Τι σημειώνει ιατροδικαστής
Όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης, «είναι ουσιαστικά μία συλλογή αίματος η οποία δημιουργείται κάτω από την σκληρά μήνιγγα, από μία μεμβράνη η οποία περιβάλει τον εγκέφαλο».

Το τραύμα αυτό προέρχεται από κάκωση υψηλής κινητικής ενέργειας λόγω αδράνειας και επιβράδυνσης, σχετιζόμενη με την πυγμαχία. Προκειμένου αυτό να προήλθε από πτώση, ο Τόπαλος θα έπρεπε να πατούσε σε ύψωμα τουλάχιστον 2 μέτρων από το έδαφος μέσα στο μπάνιο, ενδεχόμενο που είναι ανέφικτο.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της γιαγιάς του παιδιού, ο ίδιος έπαιξε σπάρινγκ, κατά τη διάρκεια της προπόνησης, με συναθλητή του που ήταν βαρύτερος κατά δέκα κιλά, ψηλότερος και τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος. Ο προπονητής του 16χρονου, Νίκος Γιδάκος, σημείωσε ότι, «έκανε με παιδιά του γκρουπ τα οποία το επίπεδό τους δεν είναι σε καμία περίπτωση αντάξιο, δηλαδή ήταν πολύ χαμηλότερο το επίπεδό τους και στην ουσία βοηθάγανε τον Βασίλη».

Ερωτήματα για τα όσα έγιναν στην προπόνηση
Μετά την τραγική κατάληξη του παιδιού, προκύπτουν ερωτήματα για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της προπόνησής του.

Φορούσε κάσκα και υπόλοιπο προστατευτικό εξοπλισμό;
Δέχθηκε ισχυρά χτυπήματα στο κεφάλι από συναθλητή περισσότερων κιλών;
Πώς ένα μόνο χτύπημα στο κεφάλι από λιποθυμικό επεισόδιο στάθηκε μοιραίο για τη ζωή του;
Υπήρξε αγώνας σπάρινγκ;

Σύμφωνα με τον κ. Γαλεντέρη, πάντως, «μπορεί να είναι από κάποια χτυπήματα στο κεφάλι, μπορεί να είναι από την πτώση και ουσιαστικά την πλήξη στο έδαφος του κρανίου, μπορεί από κάποιο έντονο ταρακούνημα της κεφαλής».

Το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου του παιδιού διαπιστώθηκε από την αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε μετά τη μεταφορά του στο Τζάνειο. Ο Τόπαλος χειρουργήθηκε μόλις πέντε λεπτά αφότου οι γιατροί κατέληξαν στη διάγνωση, ενώ το αιμάτωμα αφαιρέθηκε. Ως αιτία θανάτου του καταγράφηκε το μετατραυματικό αιμάτωμα που εμφανίστηκε λίγο αργότερα.

Η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας εξελίσσεται σε θρίλερ, παρότι βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προανάκρισης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το