Τοπικά

Βασίλης Μητσάκης: Σημάδια των καιρών όσα συμβαίνουν στο θέατρο

Θέση για τις καταγγελίες που κλονίζουν τον καλλιτεχνικό κόσμο τις τελευταίες ημέρες πήρε ο κ. Βασίλης Μητσάκης. Ο σπουδαίος Θεσσαλός θεατράνθρωπος, ο οποίος από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ζει μόνιμα στο Πήλιο – στο Νεοχώρι για την ακρίβεια – σχολίασε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και πλήττουν ανεπανόρθωτα τον χώρο της τέχνης.

O 86χρονος ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, ο οποίος μαθήτευσε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν, στην καριέρα του έχει βιώσει πάρα πολλά. Το ίδιο ισχύει και για την καλλιτεχνική πορεία της συζύγου του, Αμαλίας Γκιζά, επίσης ηθοποιού, με σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό της, έχοντας δουλέψει, πλάι σε σπουδαίους δημιουργούς, όπως οι Μινωτής και Κακογιάννης.
Έτσι, όταν ο κ. Μητσάκης κλήθηκε να μιλήσει για τις συνεχείς καταγγελίες που δημοσιοποιούνται καθημερινά, στην αρχή της συζήτησης θυμήθηκε μία φράση από τον Σουηδό σκηνοθέτη και σεναριογράφο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ο οποίος το 1984 γύρισε την ταινία «Μετά την πρόβα»: «Στη συγκεκριμένη ταινία ειπώθηκε ότι «το θέατρο είναι ιδρώτας, σπέρμα και σκατά». Νομίζω πως αυτή η φράση ταιριάζει απόλυτα στο σκηνικό που έχει στηθεί και αποβαίνει σε βάρος της δουλειάς μας. Και τη θεωρώ ακόμη δουλειά μου, γιατί παραμένω ενεργός στο επάγγελμα που επέλεξα να υπηρετήσω. Με λυπούν όλα αυτά που βλέπω. Είναι σημάδια των καιρών όσα συμβαίνουν στο θέατρο. Όταν δεν υπάρχουν αξίες, έχουν καταπατηθεί τα πάντα σε όλη την οικουμένη, δεν μπορείς να περιμένεις κάτι καλύτερο δυστυχώς».

Ο Καρδιτσιώτης καλλιτέχνης εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα περιστατικά που αποκαλύπτονται, επισημαίνοντας πως είναι καθρέφτης της κοινωνίας. «Λυπάμαι πάρα πολύ που συμβαίνουν όλα αυτά. Όπως στεναχωριέμαι για πολλά ακόμη πράγματα που συμβαίνουν στην κοινωνία. Στην εποχή μας η τέχνη υποφέρει. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί δεν έχουμε τη πνευματικότητα και ανθρωπισμό που χρειάζεται η τέχνη. Όπως και τη δύναμη να εξαφανίσουμε τα ζιζάνια από μέσα, να χαλιναγωγήσουμε τα πάθη μας».

Στηλίτευσε την έκλυση ηθών και αξιών που επικρατεί σήμερα και έφερε ως παράδειγμα μία ιστορία από τον βίο του Σωκράτη, με πρωταγωνιστές τον Έλληνα φιλόσοφο και έναν φυσιογνωμιστή από τη Συρία, ονόματι Ζώπυρο: «Κάποτε, οι μαθητές του Σωκράτη οδήγησαν τον δάσκαλό τους σ’ έναν φυσιογνωμιστή. Εκείνος, αφού μελέτησε το πρόσωπο του Σωκράτη, άρχισε να λέει ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από πόρνος. Οι μαθητές του Σωκράτη έσκυψαν το κεφάλι, ντρέπονταν για όσα άκουγαν. Όμως, εκείνος τους απάντησε πως ο φυσιογνωμιστής είχε δίκιο. «Είχα παραδοθεί στις σωματικές απολαύσεις, αλλά το πάλεψα και πλέον είμαι αυτός που είμαι», είχε αποκριθεί ο φιλόσοφος. Αυτό τα λέει όλα για τους καλλιτέχνες, που είμαστε γεμάτοι πάθη, όπως όλα τα πλάσματα του Θεού. Κάποιοι καταφέρνουν να σταθούν στο ύψος τους. άλλοι όχι. Γι’ αυτό και υπάρχουν ορισμένοι που κοιτάζουν ψηλά στον ουρανό και κάποιοι άλλοι βρίσκονται χωμένοι κάτω στη γη, στη λάσπη».

Φωτογραφία: Από παλαιότερη παράσταση στην οποία πρωταγωνίστησε το ζεύγος Βασίλη Μητσάκη – Αμαλίας Γκιζά

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το