Τοπικά

Βασίλης Κοντορίζος: Αναξιοποίητο από τον Δήμο Βόλου το master plan και η μελέτη για το τελεφερίκ του Πηλίου

Αναξιοποίητη μένει από τον Δήμο Βόλου, στον οποίο εντάχθηκε ο δήμος Πορταριάς, η μελέτη του έργου που αφορούσε στη δημιουργία ενός ευρύτατου θεματικού πάρκου με αφετηρία οικόπεδο στην Άλλη Μεριά στα όρια του Περιφερειακού δρόμου και τερματικό σταθμό την Πορταριά, στη θέση Αγία Τριάδα. Η μελέτη περιλαμβάνει και το τελεφερίκ.
Ο τ. δήμαρχος κ. Βασίλης Κοντορίζος δηλώνει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» του υπουργείου Εσωτερικών, το 2008 ο πρώην Δήμος Πορταριάς ενέταξε τη μελέτη, η οποία περιλαμβάνει ως κυρίαρχο στοιχείο το Τελεφερίκ που διανύει μια απόσταση 4 χιλιομέτρων (3.911 μέτρα ) και διέρχεται από όμορφα τοπία της περιοχής και όχι πάνω από κατοικίες και οικισμούς. Οι πυλώνες στήριξης τοποθετούνται σε δημόσιες εκτάσεις ώστε να μην απαιτούνται χρονοβόρες απαλλοτριώσεις. Το Τελεφερίκ πλαισιώνεται από μεγαλύτερης και μικρότερης εμβέλειας θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν τα μυθολογικά στοιχεία της περιοχής υποστηριζόμενα από virtual reality τεχνολογίες και χαρακτηρίζονται από το στοιχείο της καινοτομίας.

Η χάραξη της συγκεκριμένης διαδρομής επιλέχθηκε, γιατί συγκεντρώνει πλεονεκτήματα τα οποία θα μπορούσαν να συνοψισθούν:
-Ιδιόκτητα οικόπεδα τόσο όσον αφορά στην αφετηρία, όσο και όσον αφορά στον τερματισμό, εύκολα προσβάσιμα.
-Η διέλευση από ακατοίκητες περιοχές που αντικρούουν οποιοδήποτε αίσθημα φόβου από τυχόν ατύχημα.
-Οι θέσεις τοποθέτησης των πυλώνων ανήκουν στο Δημόσιο και στην Αυτοδιοίκηση.
-Η θέση τερματισμού βρίσκεται σε σημείο 1,5 χιλιομέτρου από τα όρια του οικισμού της Πορταριάς πάνω στον οδικό άξονα Πορταριάς – Χανίων ώστε να είναι εύκολη οποιαδήποτε επέκταση προς τα Χάνια.
«Αναπτύσσονται παράλληλες δραστηριότητες σε αναξιοποίητες εκτάσεις του νυν Δήμου Βόλου που προσφέρουν υπηρεσίες ψυχαγωγίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα project μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα γεγονός που μπορεί να διαφοροποιήσει τον τουρισμό ολόκληρης της περιοχής. Το έργο έχει τη δυνατότητα να κατατμηθεί και να αναπτυχθεί σταδιακά σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες.

Το κόστος του έργου είναι ρεαλιστικό και μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχει συνταχθεί το Master Plan και έχουν εξασφαλισθεί και κάποιες βεβαιώσεις από σχετικές Υπηρεσίες που διευκολύνουν την αδειοδοτική διαδικασία.
Είναι ενεργειακά αυτόνομο σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό ενισχύει τη βιωσιμότητά του.
Υπακούει αρκετά στην τρέχουσα λογική της οικονομικής αναδιάταξης και αναζωογόνησης της χώρας μετά από τη βαθιά κρίση που πέρασε και εξακολουθεί να περνά και χρειάζεται έξυπνες καινοτόμες και πράσινες επενδύσεις που θα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον μας.
Το Master Plan που έχει συνταχθεί, προβλέπει δράσεις, έργα και χρήσεις που θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν, να επεκταθούν ή να προστεθούν νέες. Υπάρχει η ευελιξία, αρκεί να εκφραστεί και το αντίστοιχο ενδιαφέρον από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης στην οποία ανήκει το έργο», δηλώνει ο τ. δήμαρχος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το