Τοπικά

Βασίλης Ηλιόπουλος: Ανοχύρωτες οι πόλεις στις νεροποντές

Η χθεσινή νεροποντή που έπληξε τη Μαγνησία άφησε πίσω της αρκετές καταστροφές. Η ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών συνθηκών, κάνει επιτακτική τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα «οχυρώσουν» τα σύγχρονα αστικά κέντρα από τις καταστροφές. Ο Βασίλης Ηλιόπουλος, εθελοντής στη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, επανέλαβε την ανάγκη λήψης των αναγκαίων μέτρων από πλευράς Πολιτείας, αλλά και την ενίσχυση του αισθήματος προσωπικής ευθύνης των πολιτών.
Η περιοχή μας δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα. Οι εκτεταμένες αυθαιρεσίες των προηγούμενων δεκαετιών, με τις καταπατήσεις και τα μπαζώματα των ρεμάτων, αλλά και η έλλειψη έργων υποδομής, καθιστούν ευάλωτους τους ανθρώπους απέναντι στη φύση, που δείχνει να… εκδικείται. «Οι καταστροφές είναι πλέον πιο συχνές. Η φύση παίρνει την εκδίκησή της. Αυτό δεν χωρά αμφιβολία», παραδέχθηκε με περισσή ειλικρίνεια ο Βολιώτης εθελοντής. Την ίδια στιγμή, όμως, φρόντισε να αφήσει και μία «χαραμάδα» αισιοδοξίας: «Το παρήγορο της υπόθεσης είναι πως μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αυτό είναι δεδομένο. Όσο και να θέλουμε να κατηγορήσουμε την Πολιτεία και να λέμε ότι πάντα φταίνε οι άλλοι, βλέπουμε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια».

Ο Βασίλης Ηλιόπουλος στάθηκε στα νέα κλιματικά δεδομένα, τα οποία προκαλούν ακραίες καταστάσεις. «Οι καταιγίδες έχουν ξεφύγει από το υποθετικά εύκρατο κλίμα και τείνουν πλέον προς το τροπικό. Οι ποσότητες νερού είναι πολύ μεγάλες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να απορροφήσουν τόσο νερό τα υπάρχοντα αποχετευτικά δίκτυα. Όχι μόνο ο Βόλος, μα όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα π.χ. Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, έχουν προβλήματα όταν πέφτει τόσο πολύ νερό σε λίγο χρονικό διάστημα. Είναι αδύνατο όλες αυτές οι ποσότητες να διοχετευτούν και πληττόμαστε πιο εύκολα από πλημμύρες. Σε μία μεγάλη νεροποντή, πάντως, είναι πρακτικά αδύνατο να βρει διέξοδο όλο αυτό το νερό».

Στη συνέχεια μίλησε για την αναγκαιότητα να διατηρούνται καθαρά τα ρέματα και οι χείμαρροι της περιοχής. «Μια ζωή… Έλληνες είμαστε. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε καθαρούς τους χείμαρρους και τα βουνά τριγύρω. Κάποια στιγμή όλα αυτά καταλήγουν μέσα στη θάλασσα, όσο και να προσπαθούν οι Δήμοι και η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τα λιγοστά μέσα που έχουν πλέον στη διάθεσή τους. Το έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές αυτό το φαινόμενο. Ένα πλυντήριο, ένα στρώμα ή μια παλιά κουζίνα, δεν τα βγάζουμε στον κάδο, αλλά τα φορτώνουμε στο αγροτικό αυτοκίνητο και τα πετάμε μες στο ρέμα. Το ρέμα όμως κάποια στιγμή θα τα κατεβάσει στον Παγασητικό», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κλείνοντας έκανε έκκληση να είναι πιο ενεργοί οι πολίτες και να λαμβάνουν κι εκείνοι μέτρα πρόληψης: «Δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε υπεύθυνα. Το έχω θίξει άπειρες φορές στο παρελθόν. Κανείς δεν βγαίνει έξω να καθαρίσει τα φρεάτια των υπονόμων. Και μιλάω για τον απλό κόσμο. Το εργαλείο μας στη Λέσχη Εθελοντών είναι μια απλή μπετόβεργα. Πάμε, σηκώνουμε τις σχάρες και απομακρύνουμε τις φερτές ύλες ενώ όταν μας βλέπουν, μας λένε: «Αυτό ήταν όλο;». Υπάρχει όμως και η άλλη εκδοχή, που κάποιοι μας κάνουν παρατηρήσεις του στυλ «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, που δεν ήρθατε νωρίτερα». Τα ακούμε και από πάνω…».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το