Τοπικά

Βασιλική Λάζου: Επίκαιρο το όραμα της Εθνικής Αντίστασης

Τέσσερις ημέρες πριν την 76η επέτειο από την ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις δυνάμεις ανταρτών του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και ομάδας Βρετανών σαμποτέρ, μίας από τις σπουδαιότερες πράξεις δολιοφθοράς κατά των δυνάμεων του Άξονα που έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου 1942 στον ορεινό όγκο του Μπράλλου και μέχρι τις μέρες μας παραμένει αθάνατο σύμβολο του αντιστασιακού αγώνα στην Ελλάδα, ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ) διοργανώνει σήμερα στις επτά το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επετειακή εκδήλωση με καλεσμένη τη διδάκτορα Ιστορίας Βασιλική Λάζου.

Το θέμα της ομιλίας, που θα δώσει η διακεκριμένη ακαδημαϊκός στο αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος» στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, είναι: «Η ελληνική Εθνική Αντίσταση στο πλαίσιο του αντιφασιστικού αγώνα στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο». Σε μία εποχή που επιχειρείται παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, ώστε να ξεριζωθεί από τη λαϊκή συνείδηση η συμβολή των Ελλήνων που τόλμησαν και αντιστάθηκαν κατά των Γερμανών, πολεμώντας ηρωικά για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα φασιστικά και ναζιστικά στρατεύματα, η δρ Βασιλική Λάζου σήμερα το απόγευμα θα επιχειρήσει να «φωτίσει» τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, σε μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΙΜΕΑ κι έχει θέσει υπό την αιγίδα του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (η αντιπρύτανης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων κ. Ιωάννα Λαλιώτου θα απευθύνει χαιρετισμό).

«Γνωρίζουμε αρκετά, αλλά η έρευνα πάντοτε συνεχίζεται. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τελειώσει την ιστορική διερεύνηση μίας περιόδου. Πάντα έχουμε να μάθουμε, να ερευνήσουμε, να ανακαλύψουμε καινούρια αρχεία και πηγές, να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα και ευτυχώς είναι σε θέση να μας μιλήσουν για τις εποχές αυτές», τόνισε η κ. Λάζου, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή της Ελένης Μανώλη στην ΕΡΤ Βόλου, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια τον ρόλο που διαδραμάτισε η Εθνική Αντίσταση: «Δεν είναι ένα ξεκομμένο ιστορικό γεγονός. Η ελληνική Αντίσταση ήταν οργανωμένη, ξεκίνησε από πολύ νωρίς και συνδέθηκε εξ αρχής με τον συμμαχικό αγώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, ενώ ανάλογες επιχειρήσεις, που συνδέουν τους Έλληνες με τον μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα των λαών, έχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής της χώρας μας».

Η κ. Λάζου έκανε επίσης εκτενή αναφορά στον ιστορικό αναθεωρητισμό, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων για όλους εκείνους που επιχειρούν να… ξαναγράψουν την Ιστορία: «Ο αναθεωρητισμός βάλλει την Αντίσταση. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι αντάρτες ήταν απλά ένα ανοργάνωτο ασκέρι. Εμείς θα δείξουμε με αποδείξεις, με τεκμήρια, με συγκεκριμένα γεγονότα, αυτό τον οργανωμένο αγώνα της Αντίστασης, που φυσικά δεν περιορίζεται στο στρατιωτικό πεδίο. Οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν εκείνη την εποχή για να διώξουν τους φασίστες κατακτητές είχαν και όραμα για τη μεταπολεμική κοινωνία. Θα αναδείξουμε το όραμα αυτό και πόσο επίκαιρο είναι σήμερα».

Όσο για τους λόγους αυτών των πρακτικών; Η κ. Λάζου υπογράμμισε πως χτυπώντας την Αντίσταση στο παρελθόν, χτυπάς το σήμερα. «Ορισμένοι θέλουν λαούς υποταγμένους. Αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός όλων αυτών που απαξιώνουν την Αντίσταση, είτε στην Κατοχή, είτε στο Πολυτεχνείο κατά τη διάρκεια της Χούντας. Να πούνε ότι δεν έγινε και τίποτα. Κι εδώ είναι η μεγάλη ευθύνη της επιστημονικής έρευνας: Να δείξει, να τεκμηριώσει, αλλά και να εκλαϊκεύσει την έρευνα αυτή, ώστε να καταστεί κατανοητή στον λαό», κατέληξε η καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το