Κόσμος

Βασιλιάς Κάρολος: Έφτασε η ημέρα της στέψης – Το χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες της τελετής στο Λονδίνο

Ο Κάρολος, ο οποίος έγινε μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και των υπόλοιπων 14 κρατών της Κοινοπολιτείας (Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τζαμάικα, Μπαχάμες, Γρενάδα, Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσοι Σολομώντα, Τουβαλού, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπελίζ και Άγιος Χριστόφορος) μετά τον θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο, πρόκειται να στεφθεί επισήμως στις 6 Μαΐου στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο στη διάρκεια μιας τελετής γεμάτης πολυτέλεια, συμβολισμό και θρησκευτική σημασία.

Στη λειτουργία στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ το Σάββατο 6 Μαΐου θα παρευρεθούν επίσης νικητές βραβείων Νόμπελ, θρησκευτικοί εκπρόσωποι, αρχηγοί κρατών και υπουργοί Εξωτερικών, ανέφεραν τα Ανάκτορα. Εκτός από αυτούς τους προσκεκλημένους, 400 νέοι που εκπροσωπούν φιλανθρωπικές οργανώσεις θα παρακολουθήσουν την τελετή στέψης και τις πομπές μέσα από την εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας, δίπλα στο Αββαείο.

Οι λεπτομέρειες της τελετής
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο ετοιμάζονται να γιορτάσουν τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ – μια συμβολική τελετή που συνδυάζει θρησκευτική λειτουργία και λαμπρότητα. Η τελετή πραγματοποιείται στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στις 6 Μαΐου και ο βασιλιάς, ο οποίος θα στεφθεί μαζί με την Καμίλα, τη βασιλική σύζυγο, θα είναι ο 40ος βασιλεύων μονάρχης που στέφεται εκεί από το 1066.

Η ημέρα θα περιλαμβάνει έθιμα που χρονολογούνται εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια. Οι επίσημοι εορτασμοί θα ξεκινήσουν με μια πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προς το Αββαείο του Ουέστμινστερ, ενώ οι χώροι προβολής κατά μήκος της διαδρομής θα ανοίξουν στις 08:00 ώρα Ελλάδος.

Η πρόσβαση του κοινού στις τοποθεσίες κατά μήκος του The Mall και του Whitehall θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας, ενώ ο κόσμος θα κατευθύνεται στις επίσημες τοποθεσίες προβολής στο Hyde Park, το Green Park και το St James’s Park μόλις αυτές γεμίσουν.

Έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ έχουν στηθεί περίπτερα για προσκεκλημένους επισκέπτες, μεταξύ των οποίων βετεράνοι των ενόπλων δυνάμεων και προσωπικό του NHS και της κοινωνικής φροντίδας.

Μόλις 200 μέλη των ενόπλων δυνάμεων – τα περισσότερα από την Κυρίαρχη Συνοδεία του Οικιακού Ιππικού – που θα λάβουν μέρος στην πομπή προς το Αββαείο του Ουέστμινστερ θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται το Σάββατο το πρωί. Άλλοι 1.000 στρατιωτικοί θα πλαισιώσουν τη διαδρομή, αλλά η συνολική πομπή θα είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη του 1953, όταν συμμετείχαν και άλλες βασιλικές οικογένειες και πρωθυπουργοί της Κοινοπολιτείας.

Η πομπή
Η πομπή θα ξεκινήσει από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 10:20 BST (05:20 EDT) κινούμενη κατά μήκος του The Mall προς την πλατεία Τραφάλγκαρ, στη συνέχεια κατά μήκος του Whitehall και της Parliament Street πριν στρίψει στην Parliament Square και το Broad Sanctuary για να φτάσει στη Μεγάλη Δυτική Πόρτα του Αββαείου του Ουέστμινστερ. Σε μια ρήξη με την παράδοση, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα θα βρίσκονται στην κρατική άμαξα για το διαμαντένιο Ιωβηλαίο και όχι στην παλαιότερη, πιο άβολη, χρυσή κρατική άμαξα.

Η πομπή αναμένεται να φθάσει στο αββαείο λίγο πριν από τις 11:00, με τον βασιλιά πιθανότατα να φορέσει στρατιωτική στολή αντί για τις πιο παραδοσιακές παντελόνες και τις μεταξωτές κάλτσες που φορούσαν οι βασιλείς πριν από αυτόν. Ο βασιλιάς Κάρολος θα εισέλθει από τη Μεγάλη Δυτική Πόρτα και θα προχωρήσει μέσα από τον κυρίως ναό μέχρι να φτάσει στον κεντρικό χώρο του αββαείου.

Θα προηγηθούν πομπές που θα αποτελούνται από θρησκευτικούς ηγέτες και εκπροσώπους, καθώς και από εκπροσώπους ορισμένων χωρών της Κοινοπολιτείας, οι οποίοι θα φέρουν τις σημαίες της χώρας τους και θα συνοδεύονται από τους γενικούς κυβερνήτες και τους πρωθυπουργούς. Μεταξύ αυτών θα είναι και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος θα εκφωνήσει επίσης λόγο αργότερα κατά τη διάρκεια της τελετής.

Η τελετή αναμένεται να ξεκινήσει στις 11:00 και θα διανθιστεί με μουσική που έχει επιλέξει ο βασιλιάς, με 12 πρόσφατα παραγγελθέντα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός από τον Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, και ελληνορθόδοξη μουσική στη μνήμη του πατέρα του βασιλιά, πρίγκιπα Φιλίππου.

Ο εγγονός του βασιλιά, πρίγκιπας Γεώργιος, θα είναι ανάμεσα στις παρουσίες στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, μαζί με τα εγγόνια της Καμίλα, Λόλα, Ελίζα, Γκας, Λούις και Φρέντι. Κάποιοι από αυτούς που θα λάβουν μέρος στην πομπή μέσα στο αββαείο θα μεταφέρουν τα σκήπτρα μπροστά από τον βασιλιά, ενώ τα περισσότερα αντικείμενα θα τοποθετηθούν στον βωμό μέχρι να χρειαστούν στην τελετή. Και στην Καμίλα θα παρουσιαστούν η ράβδος της βασίλισσας με το περιστέρι και το σκήπτρο της βασίλισσας με τον σταυρό – που αντικατοπτρίζουν τα σκήπτρα του βασιλιά.

Υπάρχουν διάφορα στάδια στην τελετή, η οποία αναμένεται να διαρκέσει λίγο λιγότερο από δύο ώρες. Για πρώτη φορά τα μέλη του κοινού θα κληθούν να υποσχεθούν πίστη στον βασιλιά, σε ένα μέρος της τελετής που οι διοργανωτές αποκαλούν «χορωδία εκατομμυρίων». Σε μια άλλη απόκλιση από την παράδοση, οι γυναίκες κληρικοί θα διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο και οι θρησκευτικοί ηγέτες από άλλες θρησκείες θα έχουν ενεργό ρόλο.

Πρώτο στάδιο: Η αναγνώριση
Ο βασιλιάς Κάρολος θα παρουσιαστεί στον «λαό»- μια παράδοση που χρονολογείται από την αγγλοσαξονική εποχή. Στεκόμενος δίπλα στον 700 ετών θρόνο στέψης, ο βασιλιάς θα γυρίσει προς τις τέσσερις πλευρές του αββαείου και θα ανακηρυχθεί ο “αναμφισβήτητος βασιλιάς”, προτού ζητηθεί από το εκκλησίασμα να δείξει την τιμή και την υπηρεσία του.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι θα κάνει την πρώτη δήλωση, αλλά, για πρώτη φορά, οι επόμενες δηλώσεις θα γίνουν από την Κυρία της Ζαρντινιέρας και την Κυρία του Γαϊδουράγκαθου – που εκπροσωπούν τα παλαιότερα ιπποτικά τάγματα της Αγγλίας και της Σκωτίας αντίστοιχα – και από έναν κάτοχο του Σταυρού του Γεωργίου από τις ένοπλες δυνάμεις. Το εκκλησίασμα θα φωνάζει “God Save the King!” και οι σάλπιγγες θα ηχούν μετά από κάθε αναγνώριση.

Ο θρόνος της Στέψης, γνωστός και ως θρόνος του Αγίου Εδουάρδου ή θρόνος του Βασιλιά Εδουάρδου, πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο έπιπλο στο Ηνωμένο Βασίλειο που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τον αρχικό του σκοπό. Συνολικά 26 μονάρχες έχουν στεφθεί σε αυτήν.

Αρχικά κατασκευάστηκε με εντολή του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Α΄ για να περιβάλλει τη Λίθο του Πεπρωμένου, η οποία είχε βρεθεί κοντά στο Scone της Σκωτίας. Η πέτρα – αρχαίο σύμβολο της μοναρχίας της Σκωτίας – επιστράφηκε στη Σκωτία το 1996, αλλά μεταφέρθηκε πίσω στο Λονδίνο για να χρησιμοποιηθεί στην υπηρεσία.

Κατά τη διάρκεια της στέψης, η δρύινη καρέκλα τοποθετείται στο κέντρο του ιστορικού μεσαιωνικού ψηφιδωτού δαπέδου, γνωστού ως «πλακόστρωτο Cosmati», μπροστά και απέναντι από τον μεγάλο βωμό, για να τονιστεί ο θρησκευτικός χαρακτήρας της τελετής.

Δεύτερο στάδιο: Ο όρκος
Λίγο πριν από τον όρκο, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα αναγνωρίσει τις πολλαπλές θρησκείες που υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι η Εκκλησία της Αγγλίας «θα προσπαθήσει να προωθήσει ένα περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι όλων των θρησκειών μπορούν να ζουν ελεύθερα».

Στη συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος θα δώσει τον όρκο στέψης – μια νομική απαίτηση. Θα ζητήσει από τον βασιλιά Κάρολο να επιβεβαιώσει ότι θα τηρήσει τον νόμο και την Εκκλησία της Αγγλίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, και ο βασιλιάς θα τοποθετήσει το χέρι του στο Ιερό Ευαγγέλιο και θα δεσμευτεί ότι θα «εκτελέσει και θα τηρήσει» αυτές τις υποσχέσεις. Ο βασιλιάς θα δώσει επίσης έναν δεύτερο όρκο – τον Όρκο της Διακήρυξης Προσχώρησης – δηλώνοντας ότι είναι «πιστός προτεστάντης».

Τρίτο στάδιο: Το χρίσμα
Ο τελετουργικός χιτώνας του βασιλιά θα αφαιρεθεί και θα καθίσει στην καρέκλα της στέψης για να χριστεί, τονίζοντας την πνευματική ιδιότητα του ηγεμόνα που είναι επίσης επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ο αρχιεπίσκοπος θα χύσει ειδικό λάδι από την Αμπούλα – μια χρυσή φιάλη – στο Κουτάλι Στέψης πριν χρίσει τον βασιλιά με το σχήμα του σταυρού στο κεφάλι, το στήθος και τα χέρια του.

Η Ampulla φτιάχτηκε για τη στέψη του Καρόλου Β’, αλλά το σχήμα της παραπέμπει σε μια παλαιότερη εκδοχή και σε έναν θρύλο ότι η Παναγία εμφανίστηκε στον Άγιο Θωμά τον Μπέκετ τον 12ο αιώνα και του έδωσε έναν χρυσό αετό από τον οποίο θα χριστούν οι μελλοντικοί βασιλείς της Αγγλίας. Το κουτάλι της στέψης είναι πολύ παλαιότερο, αφού επέζησε από την καταστροφή των βασιλικών από τον Όλιβερ Κρόμγουελ μετά τον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο.

Το ίδιο το λάδι παράγεται για τη στέψη χρησιμοποιώντας ελιές που συλλέγονται από δύο ελαιώνες στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ και καθαγιάζεται σε ειδική τελετή στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην πόλη. Ένα παραβάν θα τοποθετηθεί γύρω από την καρέκλα για να αποκρύψει τον βασιλιά από τη θέα, επειδή αυτό θεωρείται το πιο ιερό μέρος της τελετής.

Τέταρτο στάδιο: Η στέψη
Κυριολεκτικά η στιγμή της στέψης – όταν ο βασιλιάς θα φορέσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου για μοναδική φορά στη ζωή του.

Το στέμμα πήρε το όνομά του από μια πολύ παλαιότερη εκδοχή που κατασκευάστηκε για τον αγγλοσαξονικό βασιλιά και άγιο, τον Εδουάρδο τον Ομολογητή, και λέγεται ότι χρησιμοποιούνταν στις στέψεις μετά το 1220 μέχρι που ο Κρόμγουελ το έλιωσε. Κατασκευάστηκε για τον βασιλιά Κάρολο Β΄, ο οποίος ήθελε ένα στέμμα παρόμοιο με αυτό που φορούσε ο Εδουάρδος αλλά ακόμη πιο μεγαλοπρεπές.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα είναι μόλις ο έβδομος μονάρχης που θα το φορέσει μετά τους Κάρολο Β΄, Ιάκωβο Β΄, Γουλιέλμο Γ΄, Γεώργιο Ε΄, Γεώργιο ΣΤ΄ και Ελισάβετ Β΄ – η οποία το φόρεσε για τελευταία φορά στη δική της στέψη το 1953.

Πρώτα ο βασιλιάς θα φορέσει ένα λαμπερό χρυσό χιτώνα που ονομάζεται Supertunica, και θα του δοθούν αντικείμενα όπως η σφαίρα του ηγεμόνα, το δαχτυλίδι στέψης, το σκήπτρο του ηγεμόνα με τον σταυρό και το σκήπτρο του ηγεμόνα με το περιστέρι.

Στη συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος θα τοποθετήσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του βασιλιά και οι καμπάνες του αββαείου θα χτυπήσουν για δύο λεπτά, θα ακουστούν σάλπιγγες και θα πραγματοποιηθούν κανονιοβολισμοί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον Πύργο του Λονδίνου θα πραγματοποιηθεί χαιρετισμός με 62 πυροβόλα, ενώ στο Horse Guards Parade θα πραγματοποιηθεί χαιρετισμός με έξι πυροβόλα. Είκοσι ένας πυροβολισμοί θα εκτοξευθούν σε άλλες 11 τοποθεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των οποίων το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ, καθώς και σε πλοία του Βασιλικού Ναυτικού που έχουν αναπτυχθεί.

Πέμπτο στάδιο: Η ενθρόνιση
Στο τελευταίο μέρος της τελετής ο βασιλιάς θα ανέβει στο θρόνο. Ενδέχεται μάλιστα να τον ανυψώσουν σε αυτόν ο αρχιεπίσκοπος, οι επίσκοποι και άλλοι ομότιμοι του βασιλείου.

Παραδοσιακά, μια διαδοχή βασιλικών και ομότιμων θα αποτίουν στη συνέχεια φόρο τιμής γονατίζοντας μπροστά στον νέο βασιλιά, ορκίζοντας υποταγή και φιλώντας το δεξί του χέρι. Ωστόσο, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα είναι ο μόνος βασιλικός δούκας που θα γονατίσει και θα αποτίσει φόρο τιμής στον βασιλιά Κάρολο.

Και αντί για ομότιμους, για πρώτη φορά ο αρχιεπίσκοπος θα καλέσει τον κόσμο στο αββαείο, καθώς και όσους παρακολουθούν και ακούν στο σπίτι, να υποσχεθούν πίστη σε αυτό που οι διοργανωτές αποκαλούν ” μια νέα και σημαντική στιγμή στην παράδοση της στέψης”.

Η βασίλισσα σύζυγος
Μετά την απόδοση τιμών, η βασίλισσα Καμίλα θα χριστεί, θα στεφθεί και θα ενθρονιστεί σε μια πιο απλή τελετή – αν και δεν θα χρειαστεί να δώσει όρκο.

Θα στεφθεί με το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας – το οποίο κατασκευάστηκε αρχικά για τη στέψη της βασίλισσας Μαρίας μαζί με τον Γεώργιο Ε΄ – αλλά τροποποιείται ώστε να αφαιρεθούν ορισμένα από τα τόξα και να επανατοποθετηθεί με τα διαμάντια Cullinan III, IV και V. Στο τελευταίο μέρος της τελετής ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα λάβουν τη Θεία Κοινωνία – την κύρια λατρευτική πράξη της χριστιανικής εκκλησίας.

Η αναχώρηση
Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα κατέβουν από τους θρόνους τους και θα εισέλθουν στο παρεκκλήσι του Αγίου Εδουάρδου πίσω από την κεντρική Αγία Τράπεζα – εδώ ο Κάρολος θα αφαιρέσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου και θα φορέσει το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα προτού συμμετάσχει στην πομπή έξω από το αββαείο καθώς θα ακούγεται ο εθνικός ύμνος.

Στη συνέχεια, ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα επιστρέψουν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ από την αντίστροφη διαδρομή από την οποία ήρθαν, αυτή τη φορά ταξιδεύοντας με την 260 ετών χρυσή κρατική άμαξα που χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από την εποχή του Γουλιέλμου Δ’.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία παιδιά του πρίγκιπα της Ουαλίας, οι πρίγκιπες Γεώργιος και Λουδοβίκος και η πριγκίπισσα Σαρλότ, θα συμμετάσχουν στην πομπή μαζί με τους γονείς τους, σε μια άμαξα πίσω από τη χρυσή κρατική άμαξα.

Σχεδόν 4.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβουν μέρος σε αυτό που το Υπουργείο Άμυνας αποκάλεσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική τελετουργική επιχείρηση του είδους της εδώ και μια γενιά. Μαζί τους θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις χώρες της Κοινοπολιτείας και τα βρετανικά υπερπόντια εδάφη. Και η Βασιλική Βρετανική Λεγεώνα θα παράσχει μια τιμητική φρουρά 100 ατόμων που θα πλαισιώσει τη διαδρομή της πομπής στην πλατεία Κοινοβουλίου.

Η διαδρομή είναι 2,29 χιλιόμετρα (1,42 μίλια) από το αββαείο μέχρι τους χώρους του παλατιού. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα λάβουν βασιλικό χαιρετισμό και τρεις επευφημίες από το στρατιωτικό προσωπικό που έχει παρελάσει. Το 1953, η διαδρομή είχε μήκος μεγαλύτερο από τέσσερα μίλια και χρειαζόταν 45 λεπτά για να περάσει ολόκληρη η πομπή από ένα σημείο.

Υπέρπτηση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ
Από τη στέψη του Εδουάρδου Ζ΄ το 1902 έχει καθιερωθεί ο νέος μονάρχης να χαιρετά τα πλήθη στο The Mall από το μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ – η βασίλισσα συνοδευόταν από τη μητέρα της, τα παιδιά της και την αδελφή της μεταξύ άλλων βασιλικών, καθώς παρακολουθούσε μια υπερπτήση στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες αεροπλάνα το 1953.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα θα συνεχίσουν την παράδοση – αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ποια άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα συμμετάσχουν.

Οι παρευρισκόμενοι θα παρακολουθήσουν το τέλος των δημόσιων εορτασμών της ημέρας στις 14:30, με μια εξάλεπτη υπέρπτηση στην οποία συμμετέχουν μέλη του στρατού, του Βασιλικού Ναυτικού και της Βασιλικής Αεροπορίας και η οποία θα κορυφωθεί με μια επίδειξη από τους πιλότους των Red Arrows (Κόκκινα Βέλη).

Με πληροφορίες από BBC
Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το