Άρθρα

Βάσεις, επικίνδυνοι σχεδιασμοί και τουρκική επιθετικότητα

του Βασίλη Μεταξά*

Το ΚΚΕ δεν τοποθετείται ευκαιριακά. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη διακυβέρνηση Τσίπρα. Η σύμπλευσή τους αυτή στα λεγόμενα «μεγάλα» ζητήματα, δηλαδή στη στρατηγική των συμφερόντων μιας διεφθαρμένης άρχουσας τάξης, είναι και δεδομένη και προβλέψιμη. Όμως το δόγμα τους που λέει πως όσα περισσότερα δίνουμε στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τόσο καλύτερα προστατεύεται η χώρα, έχει πολλαπλά χρεοκοπήσει.
Ο λαός είναι τουλάχιστον διστακτικός, μέχρι ανοιχτά εχθρικός με ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλειά του, την ειρήνη και ανοίγουν τον δρόμο για να γίνει σφαγείο στη γειτονιά μας. Και ο λαός είναι αυτός που πρέπει να δει καλά την πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί. Να κρίνει με αυστηρότητα και καθαρό μυαλό, τι ακριβώς του λένε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και οι προπαγανδιστές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να αποδεχτεί. Δηλαδή, την πιο βαθιά και άμεση εμπλοκή του στα ιμπεριαλιστικά δολοφονικά σχέδια.
Του λένε χωρίς τσίπα: «Όσες περισσότερες βάσεις έχουμε, τόσο μεγαλύτερα εμπόδια θα μπαίνουν στην τουρκική επιθετικότητα»! Αν είναι έτσι, πώς γίνεται το τελευταίο 3χρονο, που όντως έχει διευρυνθεί το αμερικάνικο αποτύπωμα στην Ελλάδα με τις ευλογίες κύρια του ΣΥΡΙΖΑ, να αυξάνεται συνεχώς η τουρκική επιθετικότητα; Γιατί κρύβουν ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο; Γιατί δεν ομολογούν ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, αλλά και η ΕΕ, τόσα χρόνια έχουν ουσιαστικά νομιμοποιήσει την εισβολή και κατοχή από τη ΝΑΤΟϊκή Τουρκία στην Κύπρο; Αφήνουν να εννοηθεί, ότι την κρίσιμη στιγμή θα υπάρξει, «αμερικάνικη παρέμβαση για αποκλιμάκωση». Αλήθεια: Πότε υπήρξε τέτοια παρέμβαση; Στην Κύπρο ή πρόσφατα στα Ίμια; Η πραγματικότητα είναι ότι η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα έχει γερές ΝΑΤΟϊκές πλάτες.

Τα ίδια και με το παραμύθι ότι: «Οι βάσεις προστατεύουν την Ελλάδα». Δεν λένε όμως τι δηλώνουν αξιωματούχοι της Ρωσίας, ή πρόσφατα αξιωματούχοι του Ιράν: Ότι οι βάσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ όπου υπάρχουν, και στην Ελλάδα δηλαδή, είναι στόχος αντιποίνων. Θεωρούν ότι από το έδαφός τους γίνονται εχθρικές ενέργειες προς τις χώρες τους και έτσι τις αντιμετωπίζουν. Αλήθεια, αυτή είναι η προστασία που προσφέρουν οι βάσεις αυτές στον λαό μας; Οι βάσεις του ΝΑΤΟ δεν προστατεύουν. Αντίθετα, μόνο στοχοποιούν τη χώρα μας, τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός και στοχοποιείται και πληρώνει 4 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Ακόμη και τα μικρά παιδιά σήμερα ξέρουν, πώς οι ΗΠΑ έχουν τα πιο επιθετικά σχέδια, για να αναχαιτίσουν σχέδια των ανταγωνιστών τους, της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν. Και η εμπλοκή της χώρας όλο και βαθαίνει. Παραχωρείται ελληνική φρεγάτα για περιπολίες στα στενά του Ορμούζ, ετοιμάζεται μονάδα με «πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία και ψήνεται και συμμετοχή προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και στη Λιβύη. Είναι ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο οι του ευρωατλαντικού τόξου, βρίσκονται όλοι μαζί. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ, προτρέπει την κυβέρνηση να βρει – λέει – την κατάλληλη φόρμουλα(!) για να σταλούν δυνάμεις εκτός συνόρων! Κι αυτά στο όνομα της «αριστεράς και της προόδου», συνεχίζοντας ασύστολα να ξεφτιλίζει αγωνιστικές αξίες και ιδανικά.

Και όταν όλοι τους στριμώχνονται, ξεκινάνε τη γνωστή καραμέλα ότι η πρόταση του ΚΚΕ οδηγεί στην απομόνωση! Γνωστά και παλιά, χιλιοειπωμένα. Αλήθεια: Είναι ή δεν είναι πραγματική απομόνωση να μη προμηθεύεσαι τα οπλικά συστήματα που έχεις ανάγκη σαν λαός, σαν χώρα, αλλά αυτά που υπαγορεύει η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ; Είναι ή δεν είναι απομόνωση το γεγονός, πως στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής πολιτικής έχει μαραζώσει η ελληνική αμυντική βιομηχανία; Οι ίδιες οι δηλώσεις ΝΑΤΟϊκών, Αμερικανών, Γερμανών, κυβερνητικών στελεχών, επιβεβαιώνουν, ότι αν γίνει κάτι σήμερα, μια πολεμική εμπλοκή, πάλι θα είμαστε μόνοι μας! Κι αυτό το παραδέχονται ακόμα και στελέχη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Ουσιαστικά όλοι αυτοί περιγράφουν, ακριβώς αυτή την απομόνωση.

Τώρα βάζουν επιπλέον το δίλημμα: «συνεκμετάλλευση ή σύγκρουση;», συμβιβασμός αυτοτελώς ή μέσω της Χάγης ή εμπλοκή; Και το δίλημμα αυτό είναι πλαστό. Κάθε πλευρά του έχει επικίνδυνες συνέπειες για την ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη ζωή του ελληνικού λαού. Η όποια σύγκρουση, το όποιο επεισόδιο εμπλοκής, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για μία συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα και το πιστόλι στον κρόταφο του λαού, με υποχώρηση σε ζωτικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επίσης ο συμβιβασμός, η συνεκμετάλλευση, η παραχώρηση κάποιων κυριαρχικών δικαιωμάτων για να μη γίνει εμπλοκή και επεισόδιο, για την οποία μιλάνε ήδη στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι δημοσιολογούντες, όχι μόνο δεν σου εξασφαλίζει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά δυστυχώς, φέρει μόνο το σπέρμα της επόμενης πολεμικής σύγκρουσης και μάλιστα μεγαλύτερης κλίμακας από ένα απλό επεισόδιο.
Σήμερα, όποια συμφωνία και συμβιβασμός κι αν γίνει, υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που δεν πρέπει να τα υποτιμάμε. Πρώτο, η συμφωνία γίνεται μεταξύ ανταγωνιζόμενων οικονομικών συμφερόντων καπιταλιστικών κρατών. Δεύτερο, η συμφωνία θα καθορίζει το ποιοι όμιλοι και ποιο από τα ανταγωνιστικά ενεργειακά μπλοκ, θα αρμέξουν αυτόν τον πλούτο που ανήκει στους λαούς της περιοχής. Τρίτο, το μοίρασμα της τράπουλας, έτσι κι αλλιώς, κάποιους θα αφήσει χαμένους, ριγμένους, σε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο κλιμακώνονται όλο και πιο επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, μεγάλων παικτών διεθνώς. Τέταρτο, κανείς δεν αποκλείει πως στην πορεία προς μία συμφωνία δε θα περιλαμβάνεται και κάποιο στρατιωτικό επεισόδιο, ακόμα και τυχαία.

Η ουσία είναι ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ρίχνουν τον λαό στη φωτιά των πολέμων, με στόχο το πολύ – πολύ να κερδίσουν κάποια μερίδια, μία χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας. Ζητάνε ομοψυχία στα σχέδια των λίγων αυτής της χώρας για πιο βαθιά εμπλοκή σε τυχοδιωκτισμούς και ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Σχέδια που έχουν χαμένο τον ελληνικό λαό. Η ουσία είναι ότι οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών. Οι αγωγοί είναι μαγνήτες ανταγωνισμών και πολέμων.
Εμείς δεν θέλουμε νέο Ιράκ, νέο Αφγανιστάν, νέα Συρία, νέα Λιβύη, νέα Γιουγκοσλαβία, νέα Υεμένη, νέα Παλαιστίνη, νέα Ουκρανία, νέα Κύπρο, νέα Ίμια, νέα πραξικοπήματα, νέες καραβιές προσφύγων, νέα σφαγεία με θύματα τον λαό μας και άλλους λαούς. Απευθυνόμαστε στον λαό. Δεν είναι αργά να διαχωριστεί από κόμματα, κυβερνήσεις και συμμαχίες ξένες προς τα συμφέροντά του. Έχει τη δύναμη να τους καταδικάσει, να τους απορρίψει. Σε αυτό καλούμε όλο τον ελληνικό λαό, ενωμένο να δυναμώσει την πάλη του. Τώρα απαιτείται απεγκλωβισμός από τα σχέδια των ΗΠΑ, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, για να μπορέσουμε να προασπίσουμε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά ο μόνος ελπιδοφόρος για τον λαό μας. Για να μπορεί να συνάπτει σχέσεις με όλες τις χώρες και όλους τους λαούς στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Για να αξιοποιηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας με κριτήριο την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη και τα σχέδια των ενεργειακών κολοσσών.
Τα ζητήματα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, στις 6:30 στο Μεταξουργείο, με τον Νικόλαο Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη Ειδ. Δυν. ε.α. και βουλευτή του ΚΚΕ.

Υ.Γ. Η μετατροπή της Μαγνησίας σε ορμητήριο των ΗΠΑ, με την παρουσία διάφορων μονάδων και προσωπικού στην πόλη μας και με δεδομένη την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα όπου αναφέρεται ότι πρέπει να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ παράγοντες, ΜΜΕ, πολιτιστικά ιδρύματα, ΜΚΟ και πάει λέγοντας για να αντιμετωπιστεί ο ελληνικός αντιαμερικανισμός και να …υποστηρίξουν οι Έλληνες πολίτες τους στόχους της πολιτικής των ΗΠΑ (sic!), δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή μας. Ένα βιντεάκι της ΚΝΕ που σατίρισε εξ απαλών ονύχων την ξεδιάντροπη, ανήθικη και απαράδεκτη ενέργεια των βουλευτών της ΝΔ να προσφέρουν εκδούλευση στον πρέσβη των ΗΠΑ, αποτέλεσε και ευκαιρία για κάποιους να δηλώσουν «πρόθυμοι».

*γραμματέα της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το