Τοπικά

Βασ. Μεταξάς “ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσαν από κοινού το έδαφος της εμπορευματοποίησης των σπουδών”

Η ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων είναι ένα προμελετημένο σχέδιο, που προχωρά από χρόνια με πολιορκητικό κριό τα ιδιωτικά κολέγια χάρη στις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Όπως είπε, υπάρχει κοινή στρατηγική συμφωνία μεταξύ αυτών των κομμάτων που ως κυβερνήσεις ο ένας συνέχιζε τη δουλειά του άλλου, ξεκινώντας από τη Συνθήκη της Μπολόνια το 1999 και την αντιστοίχηση πτυχίων, τη μετατροπή της γνώσης σε εμπόρευμα μέσω των πιστωτικών μονάδων. Ακολούθησαν αποφάσεις στη βάση των Οδηγιών που υποχρέωναν τα κράτη-μέλη να αναγνωρίζουν ως ισότιμα τρίχρονα πιστοποιητικά του εξωτερικού με 5χρονα πτυχία του εσωτερικού.

Προωθήθηκε ακόμα η αποσύνδεση πτυχίου από το επάγγελμα και η μετατροπή του σε πιστοποιητικό προσόντων, ενώ ο νόμος Γαβρόγλου επιτάχυνε τη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων 3ετών σπουδών κολεγίων που δρουν στην Ελλάδα.

Τη σκυτάλη πήρε η ΝΔ με την ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των Πανεπιστημίων, άνοιξε τον δρόμο για τριετή πτυχία στα Πανεπιστήμια και συμπληρώνει σήμερα με το παρόν νομοσχέδιο.

Μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια, είπε, απαξιώθηκαν τα πτυχία των Πανεπιστημίων, απομακρύνθηκε η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος με βάση το πτυχίο και οι νέοι μετατρέπονται σε φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό που κυνηγά δεξιότητες και πιστοποιήσεις μιας χρήσης ανάλογα με το τι έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Και απαντώντας σε βουλευτές της ΝΔ που εμφανίστηκαν σαν ΔΑΠίτες να συκοφαντούν τους φοιτητές και να εμφανίζονται τάχα δικαιωμένοι σήμερα, τους θύμισε ότι οι αγώνες φοιτητών και εργαζομένων έχουν εμποδίσει επί χρόνια την πλήρη εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης, ενώ σήμερα η κυβέρνηση και η παράταξή της έχουν ηττηθεί στα Πανεπιστήμια.

Κλείνοντας ξεκαθάρισε ότι οι αγώνες θα είναι πιο αποτελεσματικοί όσο δυναμώνει η πάλη ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων που τους εκφράζουν.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου στην ΕΠΣΘ

Κανονικά συνεχίζονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Θεσσαλίας, αφού θα διεξαχθεί η 22η…

7 Μαρτίου 2024

“Έσβησε” στο τιμόνι υπάλληλος της ΔΕΥΑΜΒ

Πάνω στο τιμόνι "έσβησε" σήμερα το πρωί ένας 60χρονος υπάλληλος της ΔΕΥΑΜΒ ο Κων. Προμπονάς.…

7 Μαρτίου 2024

Εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας με τη Νικολέττα Γιαντσή – Μελετιάδη

  Η διακεκριμένη καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βολιώτισσα, Νικολέττα Γιαντσή - Μελετιάδη θα…

7 Μαρτίου 2024

Κανίβαλος σκότωσε με τσεκούρι έναν συνταξιούχο και έφαγε την καρδιά του

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε έναν σατανιστή κανίβαλο ο οποίος έφαγε την καρδιά ενός συνταξιούχου που…

7 Μαρτίου 2024

Στην κατάρτιση Μητρώου Εθελοντών και Εθελοντικών Οργανώσεων προχωράει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας και Εθελοντισμού, κ. Ανδριάνα Κομήτσα, η πρωτοβουλία αφορά στην…

7 Μαρτίου 2024

Στον Περιφερειάρχη ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας

Το νέο Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας υποστράτηγο Θωμάς Καρανάσιο δέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.…

7 Μαρτίου 2024