Τοπικά

«Βαρύς» ο λογαριασμός από τις βροχοπτώσεις στη Μαγνησία – Στα 14 εκ. ευρώ κοστολογούνται οι ζημιές

Οι μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία, που ξέσπασε στη Μαγνησία στις 4 Απριλίου και έβρεχε ασταμάτητα για τέσσερις ημέρες, κοστολογήθηκαν στα 14 εκατομμύρια ευρώ. Σε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ κοστολογήθηκαν οι ζημιές σε Σκιάθο και Σκόπελο.
Η ανθρώπινη παρέμβαση ήταν καθοριστική για την εκδίκηση της φύσης.
Παράνομες κατασκευές υπάρχουν πολλές επάνω σε ρέματα, σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν. Είτε είναι ράμπες, είτε παλιές κατοικίες, το νερό θυμήθηκε τον δρόμο του και παρέσυρε τα πάντα στο διάβα του.
Η εντολή που έχει δοθεί στους εργολάβους, που ξεκίνησαν εργασίες στις 11 Απριλίου, είναι να ξηλωθούν όλες οι παράνομες κατασκευές.
Η ανατολική Μαγνησία και οι Σποράδες είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι πολλά.
Στο Ανατολικό Πήλιο τα προβλήματα παρουσιάστηκαν εκεί που δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα στο οδικό δίκτυο, δηλαδή στη Μαυρούτσα, στον δρόμο προς το Χορευτό και το Πουρί. Σημειώθηκε επίσης νέα καθίζηση στον Κισσό.

Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο με κατολισθήσεις σε πολλά σημεία, στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, και κατέστρεψαν αγροτικούς δρόμους.
Στο Πουρί, υπάρχουν ζημιές ακόμη και σπίτια. Στο Νότιο Πήλιο το αγροτικό δίκτυο έχει καταστραφεί ολοσχερώς, το οδικό και επαρχιακό δίκτυο σε όλο το εύρος του Δήμου έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.
Στη Σκιάθο η βροχή προκάλεσε ζημιές στον δρόμο Σκιάθος – Κουκουναριές, όπου σε πολλά σημεία η στάθμη του νερού υπερέβη το ύψος του δρόμου.
Χθες το υπουργείο Υποδομών κατέθεσε 5 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια για τις ζημιές που προκλήθηκαν στη Μαγνησία από τις βροχοπτώσεις του Μαρτίου.
Πιο συγκεκριμένα, 29 έργα αποκατάστασης μετά από θεομηνίες, συνολικού προϋπολογισμού 55,9 εκατομμυρίων ευρώ εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανάλογα με τις καταγεγραμμένες ζημίες των μηνών Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019. Με εισήγηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε δια περιφοράς, λόγω κορωνοϊού, έδωσε την έγκριση, προκειμένου να ενταχθούν στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και να προχωρήσουν σε υλοποίηση:
– 8 έργα στην Π.Ε. Λάρισας συνολικού προϋπολογισμού 20,3 εκατ. ευρώ. Αφορούν σε αποκαταστάσεις οδών, καθαρισμό ερεισμάτων, κατασκευή τεχνικών έργων, καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων στους Δήμους Κιλελέρ, Τεμπών, Ελασσόνας και Αγιάς.
– 4 έργα στην Π.Ε. Μαγνησίας, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Αφορούν σε αποκαταστάσεις στο οδικό και υδρογραφικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Μαγνησίας.
– 8 έργα στην Π.Ε. Τρικάλων συνολικού προϋπολογισμού 30,6 εκατ. ευρώ. Αφορούν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και καθαρισμούς στην κοίτη του Πηνειού, στους παραπόταμούς του, σε ρέματα και χειμάρρους και σε αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο των Δήμων Τρικκαίων, Μετεώρων και Φαρκαδόνας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το