Παραπολιτικά

Βαρύ φορτίο για τη Δικαιοσύνη

Στη μετανάστευση, τους πρόσφυγες και στα ασυνόδευτα ανήλικα επικεντρώθηκε το συνέδριο της Ένωσης Εισαγγελέων το περασμένο διήμερο στη Σκιάθο. Στη Σκιάθο και όχι στη Λέσβο…
Το πρόβλημα όμως με το μεταναστευτικό δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό και εναπόκειται στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν το ισχύον πλαίσιο από την ώρα που η «Δαμόκλειος Σπάθη» της αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία φαίνεται να επικρέμεται της κεφαλής της Ελλάδας.
Τα συνεχόμενα γεγονότα στη Λέσβο, αλλά και η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να επιτρέψει στους μετανάστες τη μετακίνησή τους στην ελληνική ηπειρωτική χώρα μετά την αίτηση ασύλου τους, είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους δικαστές ή από τους πολιτικούς θεσμούς της Πολιτείας;
Μπορούν οι δικαστές να ανατρέψουν με τις αποφάσεις τους τη δυναμιτισμένη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς και να επιβάλουν αλληλεγγύη;
Ποια είναι αυτή η στάση που θα πείσει ότι στο μεταναστευτικό οι νόμοι, εκτός από το να υπάρχουν, πρέπει και να εφαρμόζονται επί τη βάσει της αλληλεγγύης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι νόμοι μετατρέπονται σε κενό γράμμα και αποκτούν καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα, χάνοντας την ουσία και τον ρόλο τους στην κοινωνία.
Το θέμα απασχολεί τις δικαστικές αρχές, καθώς είναι προφανές ότι οι τοπικές κοινωνίες, με τις ανεπαρκείς δομές φιλοξενίας, έχουν οδηγηθεί σε κόπωση και αδιέξοδο. Δεν είναι δυνατόν ο πληθυσμός των μεταναστών σε ελληνικά νησιά να ανέρχεται, σε μερικές περιπτώσεις, ακόμη και στο 40% – 50% του συνολικού γηγενούς πληθυσμού σε αυτά, χωρίς να υπάρχουν κοινωνικές εκρήξεις, είτε αυτές υποκινούνται από ακροδεξιά στοιχεία, είτε από την αναρχία που επικρατεί και η οποία οδηγεί σε «αναφλέξεις» που λαμβάνουν τη μορφή συρράξεων; Ο ρόλος της Δικαιοσύνης είναι να προστατέψει και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και να προφυλάξει την κοινωνική συνοχή. Βαρύ φορτίο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το