Τοπικά

Βαρβάρα Μπουκουβάλα: Οι φετινές γιορτές μοναδική ευκαιρία για αναστοχασμό

Ευκαιρία για ανάλυση του εσωτερικού μας κόσμου και αναστοχασμό προσφέρουν οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια κ. Βαρβάρα Μπουκουβάλα σημειώνει πως οι αλλαγές που επέφερε η δεύτερη κατά σειρά καραντίνα μέσα στο έτος που διανύουμε-λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού-είναι η αφορμή για περισυλλογή και επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων του καθενός.

Οι ιδιόμορφες συνθήκες που δημιούργησε φέτος η εμφάνιση του κορωνοϊού, κόντρα στους καταιγιστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε το χαμένο νόημα αυτής της γιορτής. Η κρίση του Covid-19 βρέθηκε στο μικροσκόπιο της Βολιώτισσας ψυχολόγου με σπουδές σε Γαλλία και Αγγλία, η οποία επισήμανε ότι «η γιορτή των Χριστουγέννων έχει μία εξωστρέφεια. Παραδοσιακά αυτή την εποχή, όλοι επιτρέπαμε στον εαυτό μας πολλά πράγματα. Και να βγούμε παραπάνω, να στολιστούμε, να φάμε, να ταξιδέψουμε και να ξοδέψουμε. Γενικότερα υπήρχε μία υπερβολή. Τώρα όμως μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολα μια εσωτερική αναζήτηση».

Η προσαρμογή στην καραντίνα κρίνεται απαραίτητη για την κ. Μπουκουβάλα, που είπε: «Αυτό που στοιχίζει στους περισσότερους είναι ο περιορισμός της ελευθερίας και των κοινωνικών επαφών. Περισσότερο δυσκολεύει η απαγόρευση στο να βρεθούμε με άλλους. Έχει αρχίζει να κουράζει κάπως το να μην μπορείς να συναντήσεις τους ανθρώπους που θέλεις. Έχουν επηρεαστεί αισθήσεις, όπως η μυρωδιά, το άγγιγμα. Όπως και το Πάσχα που ίσχυσαν κάποια συγκεκριμένα δεδομένα και δεν μπορούσες να μετακινηθείς, έτσι και τώρα μένεις εδώ και κοιτάζεις πώς

μπορείς να περάσεις καλά με ό,τι έχεις, δίχως να χρειαστεί να κουράσεις παραπάνω το μυαλό σου».
Η Βολιώτισσα ψυχοθεραπεύτρια υπογράμμισε ότι αυτές τις γιορτές είναι δυνατό το να απολαύσουμε τις μικρές χαρές της ζωής και ενδεχομένως λησμονημένες από τους περισσότερους. «Ο καθένας μας έχει μία αίσθηση για τα Χριστούγεννα και πώς θέλει να τα γιορτάσει. Τώρα που οι επιλογές είναι πιο περιορισμένες, πού θα δώσουμε προτεραιότητα; Θα πάρουμε κάτι ή όχι και θα χαρούμε από την παρουσία μας και μόνο στο γιορτινό τραπέζι, έχοντας στο πλευρό μας τα άτομα που επιτρέπονται.

Το «κλειδί» είναι να συντονιζόμαστε με ό,τι συμβαίνει. Ούτως ή άλλως, κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Να μπορούμε να απολαμβάνουμε αυτό που έχουμε κάθε στιγμή. Όταν έχουμε μέσα μας ανάλογη διάθεση, τότε μπορούμε να ευχαριστηθούμε με οτιδήποτε. Δεν χρειάζεται να γκρινιάξουμε, π.χ. γιατί φέτος κάναμε λιγότερες αγορές ή δεν βγήκαμε έξω να διασκεδάσουμε όπως άλλες χρονιές. Η μιζέρια δεν πρέπει να έχει θέση στη ζωή μας. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Τα πράγματα στη ζωή ποτέ δεν μένουν ίδια. Δεν είχαμε ανάγκη την εμφάνιση του κορωνοϊού για να το θυμηθούμε αυτό. Η ζωή είναι σε μία συνεχή εξέλιξη, δεν μπορούν όλα να είναι εύκολα και προβλέψιμα», κατέληξε η κ. Μπουκουβάλα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το