Ελλάδα

«Varoufexit, ένα μικρό βήμα για τη διάσωση της Ελλάδας»

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΕΞΟΔΟΣ

Πλήθος δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο σήμερα σχετικά με την «υποβάθμιση» του Γιάνη Βαρουφάκη και την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Süddeutsche Zeitung επιγράφει το σχόλιό της Varoufexit και σημειώνει: «Τρεις μήνες δεν είναι πολύς χρόνος για μια νέα κυβέρνηση ώστε να ξεπεράσει τα αρχικά εμπόδια. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά καγκελάριοι όπως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ή η Άγκελα Μέρκελ. Για την Ελλάδα όμως η κάθε μέρα ήταν μια αιωνιότητα, η κάθε μέρα ήταν χαμένη.

Ο Βαρουφάκης χρησιμοποιούσε τον χρόνο για να παρεμποδίσει λογικές διαπραγματεύσεις με προκλήσεις. Ήταν πια καιρός ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αναλάβει το πιο σπουδαίο ζήτημα της χώρας. Ο χειρισμός με τον Βαρουφάκη καταδεικνύει και ποιες δυνάμεις πρέπει να λάβει υπόψιν του. Ο Τσίπρας στην Αθήνα έχει περισσότερους εχθρούς από ό,τι στο Eurogroup. (…) H διάσωση της Αθήνας είναι από εδώ και στο εξής τόσο στην Αθήνα όσο και στο Βερολίνο υπόθεση των ηγετών. Ο χρόνος περνάει».

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Ο υπουργός Οικονομικών στο παρελθόν ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μέσω της τεράστιας προβολής του στα μίντια και λόγω της ρητορικής του δεινότητας αλλά και του χαρίσματος του να γράφει καλά. Η έμμεση αποδυνάμωση του Βαρουφάκη είναι ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση αλλά είναι ένα μικρό βήμα».

«Ένας μαρξιστής θα σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία»
«Ένας μαρξιστής θα σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία» είναι ο τίτλος της Welt, η οποία αναφέρεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η εφημερίδα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, γράφει: «Ο οικονομολόγος Τσακαλώτος θεωρείται ένας δοκιμασμένος και έμπειρος άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της κεντρικής επιτροπής και από το 2012 μέλος του κοινοβουλίου. Σε αντίθεση με τον Βαρουφάκη, είναι καλά δικτυωμένος με την ελληνική οικονομική διοίκηση. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του υπουργού Οικονομικών ήταν πως εκτός από τις παραξενιές του σταρ, ήταν και αουτσάιντερ στο κόμμα και στη διοίκηση και δεν κατάφερε να αποκτήσει επαφή με την πραγματικότητα. Ο Βαρουφάκης θα έπρεπε να μοχθήσει περισσότερο και να δείξει μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στους διαπραγματευτές εταίρους. Ο Τσακαλώτος θα εκπληρώσει τα καθήκοντά του πιο χαμηλόφωνα και σαν έμπειρος πολιτικός του κόμματος θα ξέρει να κάνει και συμβιβασμούς».

«Ο Τσίπρας βάζει… χαλινάρι στον Βαρουφάκη»
Παραγκωνίζεται μετά από ένα τρίμηνο άκαρπων συνομιλιών ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μια απόφαση του Αλέξη Τσίπρα που ίσως δείχνει ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος για υποχωρήσεις, γράφουν οι FT.

Μετά από άκαρπες συνομιλίες με τους δανειστές, με αποκορύφωμα το δύσκολο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στη Λετονία και αφού κατηγορήθηκε για κωλυσιεργία, ο Γ. Βαρουφάκης δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων, μετά τον «ανασχηματισμό» στον οποίο προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, αναθέτοντας τον συντονισμό σε δυο οικονομολόγους με σπουδές στην Βρετανία, γράφουν οι FT, αξιολογώντας την εν λόγω κίνηση ως ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση έχει διάθεση να κάνει υποχωρήσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

«Ο Βαρουφάκης εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο εμπόδιο για μια ελληνική συμφωνία. Η σχέση του με τον Τσίπρα και η πρόθεση του Τσίπρα να τον…αποδεσμεύσει ήταν το κεντρικό θέμα στο οποίο είχαν εστιάσει οι επενδυτές» λέει ο Mujtaba Rahman, αναλυτής στην Eurasia Group.

Bloomberg: Έκοψαν τα φτερά του Βαρουφάκη για να γλυκάνουν τους δανειστές
Ανασχηματισμός που «τετραγωνίζει τον κύκλο» χαρακτηρίζει το Bloomberg, τη συγκρότηση της νέας διαπραγματευτικής ομάδας, απόφαση «που κόβει τα φτερά του Βαρουφάκη», μετά τις άκαρπες συνομιλίες με τους δανειστές, αλλά εκλαμβάνεται ως «συμφιλιωτική» κίνηση από την ελληνική πλευρά.

Θυμίζει τα όσα συνέβησαν στο πολυσυζητημένο Eurogroup της Λετονίας, στο οποίο ο Γ. Βαρουφάκης φέρεται να δέχθηκε δριμεία επίθεση από τους ομολόγους του, αλλά όπως επισημαίνει, παραμένει δημοφιλής μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

«Αυτή η κίνηση (του ανασχηματισμού) τετραγωνίζει τον κύκλο, καθώς δεν φαίνεται ότι ο Τσίπρας παραδίδεται, αποπέμποντας τον Βαρουφάκη, αλλά σε κάποιο βαθμό έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Τα ζητήματα δεν αλλάζουν, αλλά δεδομένης της διαπροσωπικής φύσης του Eurogroup και εφόσον οι υπουργοί Οικονομικών, εξακολουθούν να είναι οι αρμόδιοι, (η κίνηση) είναι σημαντική» δηλώνει ο Μ. Μιχαηλίδης, αναλυτής της Royal Bank of Scotland Group στο Λονδίνο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το