Κατηγορίες: Ελλάδα

Βαρουφάκης: Τίποτα χειρότερο από μια «τρύπα λιτότητας»

Η Ελλάδα “τα πήγε πολύ καλά” στο να διασφαλίσει τη συμφωνία σε ένα κείμενο που είναι “εποικοδομητικά αμφίσημο” ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές , δηλώνει στους Irish Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.”Οι καλοί συμβιβασμοί δεν ικανοποιούν πάντα όλους και αφήνουν την αίσθηση του ανικανοποίητου. Ωστόσο η εντολή από το κόμμα μας, την κυβέρνησή μας και τον πρωθυπουργό μου ήταν πολύ συγκεκριμένη. Να επιτευχθεί μία συμφωνία. Επομένως, συμβιβασμός. Το ερώτημα είναι εάν έχουμε συμβιβαστεί στη βασική μας αρχή και η απάντηση είναι ένα μεγάλο και εμφατικό όχι”, εξηγεί ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, “η βασική αρχή ήταν διπλή. Περιελάμβανε δύο ανταγωνιστικές αρχές. Η πρώτη ήταν η αρχή της διατήρησης των δεσμεύσεων τις οποίες είχε ήδη υπογράψει το κράτος. Η άλλη αρχή ήταν αυτή της δημοκρατίας, ότι είχαμε εντολή να προκαλέσουμε αυτό το πρόγραμμα. Και αυτές οι αρχές έπρεπε κάπως να γίνουν συμβατές στο Eurogroup και αυτό ήταν μία πρόκληση. Η εντολή μας ήταν να παλέψουμε ενάντια σε αυτό το άσπρο και μαύρο και να δημιουργήσουμε έναν τρίτο δρόμο”.

Όπως υποστηρίζει, η συμφωνία “είναι ένας θρίαμβος για τη δημοκρατία και καταδεικνύει το τέλος της αυτόματης λιτότητας”. Η εφημερίδα σημειώνει σε αυτό το σημείο την αλλαγή του όρου από το “τέλος της λιτότητας” για την οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας τη βραδιά των εκλογών.

“Δεν πρέπει όμως να κάνουμε πίσω επιτρέποντας στο μνημόνιο να επιστρέψει και πρέπει να βρούμε τρόπους να πείσουμε τους εταίρους μας και τους θεσμούς ότι ο μόνος τρόπος να πάρουν οι εταίροι μας πίσω όλα τα χρήματά τους είναι εάν η Ελλάδα αναπτυχθεί”, τονίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε πετύχει περισσότερα αν είχε υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση στο Eurogroup, όπως είχε συστήσει ο Ιρλανδός υπουργός Μάικλ Νούναν, απαντά ότι “απολύτως όχι”.

Επιπλέον ο κ. Βαρουφάκης καλωσορίζει τα σχόλια του κ. Νούναν, σε συνέδριο στο Λονδίνο, όπου συμφώνησε κατ΄αρχήν με την ιδέα για swap του ελληνικού χρέους με ομόλογα που έχουν ρήτρα ανάπτυξης.

“Χρειάζεται να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος. Η πρότασή μου για ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης έχει έναν σκοπό: να αυξήσει το ποσό των χρημάτων που δίνουμε πίσω στους εταίρους μας ενθαρρύνοντάς τους να μας επιτρέψουν να αναπτυχθούμε”, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών και τονίζει πως “οτιδήποτε είναι καλύτερο από το να εγκλωβιζόμαστε σε μία τρύπα λιτότητας στην οποία βυθιζόμαστε κάθε μέρα”.

Πηγή:ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δημοσκόπηση: Υπέρ των αγροτών το 68% των πολιτών – Δίκαια τα αιτήματά τους

Oι αγρότες κλείνουν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη μη στήριξή τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη,…

1 Φεβρουαρίου 2024

Δικηγόρος Πολυχρονόπουλου: «O,τιδήποτε έχει ακουστεί δεν το αποδεχόμαστε» – «Δεν είναι εθισμένος στον τζόγο»

Με τις καταγγελίες που έρχονται στο φως για τον ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος…

1 Φεβρουαρίου 2024

Η συσκευασία γάλακτος που εξόργισε τα ακροδεξιά τρολ – «Καταργούν την μητρότητα»

Μέχρι και γνωστή εταιρεία γάλακτος φαίνεται να χτύπησε η κουλτούρα του cancel culture, με ακροδεξιούς…

1 Φεβρουαρίου 2024

Επεισόδια και χημικά στην πύλη εμπορίου της ΔΕΘ

Εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες επεισοδίων στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από την αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση…

1 Φεβρουαρίου 2024

Οικονομικές συμβουλές μέσω TikTok προτιμούν οι νέοι – Η νέα γλώσσα του χρήματος

Πώς μπορείς να κάνεις αποταμίευση; Τι είναι το επιτόκιο; Τι σημαίνει προϋπολογισμός; Μπορεί ορισμένοι από…

1 Φεβρουαρίου 2024

Ανατριχιαστικό τροχαίο – Χαροπαλεύει αγοράκι 2 ετών

Χαροπαλεύει το μόλις 2 ετών αγοράκι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ, μετά από τον…

1 Φεβρουαρίου 2024