Οικονομία

Βαρουφάκης: Το πρόγραμμα είναι «τοξικό» – Με ένα ακόμη «ναι» δεν τελειώνει η κρίση

N

«Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε ένα ακόμα «ναι» στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα. Το ήδη υπάρχον φάρμακο είναι τοξικό, το γνωρίζει ο θεράπων ιατρός και το παραδέχεται κατ΄ιδίαν- αλλά το συνεχίζει διότι έχει δεσμεύσεις» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
«Απαιτούμε μια νέα συζήτηση για την ουσία του προβλήματος, επειδή οι πολιτικές που απαιτούν να καταπιούμε, είναι μέρος του προβλήματος και όχι το πραγματικό φάρμακο» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, ζητώντας εκ νέου μια μεταβατική συμφωνία που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει σε εύλογο χρόνο τις προτάσεις της για τη διαπραγμάτευση του χρέους.
«Στη διαπραγμάτευση θα προσέλθω με τη σκέψη ότι εκπροσωπώ το 40% που μας ψήφισε, αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε. Θα κρατώ κατά νου τις συγκινητικές προτροπές «να μην κάνουμε πίσω» αλλά και τις προτροπές να βρούμε μια λύση. Εύχομαι ότι δεν θα υπάρξει ελληνική ψυχή, που όπως οι μαυραγορίτες της Κατοχής προσεύχονταν, “βάστα Ρόμελ”».
Απαντώντας εκ μέρους της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι διέκρινε στην ομιλία του Γ. Βαρουφάκη «στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό» για να προσθέσει αργότερα πως «αν θέλετε πραγματικά χρόνο, δεν έχετε παρά να ζητήσετε την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος».
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η «συμμαχία του Νότου» στην οποία απέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ, «έχει καταρρεύσει- και δεν υπάρχουν δυστυχώς σύμμαχοι στην Ευρώπη στην πολιτική που θέλετε να χαράξετε». Αντιπρότεινε δε, μια διαπραγμάτευση, με στόχο όχι την «αναδιάρθρωση του χρέους» (και όχι την απομείωσή του όπως επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ) και τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων που απαιτούν οι δανειστές.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το