Οικονομία

Βαρουφάκης: Εξαιρετικά επείγον το θέμα της ρευστότητας

βαρουφάκης

Η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από διαθέσιμα ρευστά μέσα “σε δύο εβδομάδες”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικός Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. “Το θέμα της ρευστότητας είναι εξαιρετικά επείγον”, τόνισε και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “με όρους χρονοδιαγράμματος, μιλάμε για τις δύο επόμενες εβδομάδες”…

Ο κ.Βαρουφάκης εμφανίστηκε πάντως συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η ώρα της συμφωνίας με τους δανειστές πλησιάζει. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η διαδικασία δεν αφορά πλέον στις μεταρρυθμίσεις αλλά σε τεχνικά ζητήματα και την πολιτική διαπραγμάτευση. Στόχος μας είναι να υπάρξει μια απόφαση που θα κλείνει πολυ γρήγορα την τρέχουσα αξιολόγηση, τόνισε.

Τους περασμένους μήνες η κυβέρνησή πάσχιζε, διαπραγματευόταν και εργαζόταν νυχθημερόν για να βρει μία λυτρωτική συμφωνία, δήλωσε. «Αναζητήσαμε μια σύνδεση μεταξύ του προηγούμενου μνημονιακού και του επόμενου μεταμνημονιακού προγράμματος. Προφανώς δεν είναι εύκολη υπόθεση» πρόσθεσε.

Ο Ελληνας υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ενέκρινε ο ελληνικός λαός την 25η Ιανουαρίου. Εξήγησε ότι τόσο οι πολιτικές διαφορές, όσο και οι γενικότερες διαφορές αντιλήψεων που αφορούν στη διαπραγμάτευση, ήταν σημαντικές.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπήρξε σύγκλιση στις θέσεις της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών, στο πλαίσιο του Brussels Group, κυρίως χάρη στην «υπερπροσπάθεια» της ελληνικής πλευράς και των «μεγάλων υποχωρήσεων» που έκανε η Αθήνα. Τόνισε, ωστόσο, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην κάνει συμβιβασμούς σε πολιτικές που αναπαράγουν την κρίση.

Όσον αφορά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, o κ. Βαρουφάκης είπε ότι διεξήχθη σε θετικό κλίμα και κατέγραψε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε, τέλος, ότι οι ομόλογοί του καταδίκασαν τις «απαράδεκτες και εντελώς ανακριβείς διαρροές» που έγιναν στο προηγούμενο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Αναφερόμενος στην αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και στο κοινό ανακοινωθέν για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμούς, είπε ότι αποφασίστηκε «να διατυπωθεί δημόσια η πρόοδος που έχει επιτευχθεί». Yπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, που «δεν δέχεται πιέσεις ούτε από εμάς ούτε από το Eurogroup», όπως τόνισε.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, τόνισε ότι αυτό είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το