Οικονομία

Βαρουφάκης: Δεν θα βρεθεί λύση στο αυριανό Eurogroup

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία είχε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης με τον ΟΟΣΑ να ανακοινώνει ότι η συνάντηση έγινε “ύστερα από αίτημα της Ελλάδας την υποστήριξη του οργανισμού στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να εισάγει σε διάφορους τομείς των πολιτικών της”.

Κατόπιν η συνάντηση διευρύνθηκε με τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ μαζί με τους οποίους εκπόνησαν χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και από κοινού επίβλεψης μεταρρυθμίσεων που αφορούν:
· Αγορές Προϊόντων
· Χονδρικό Εμπόριο
· Κατασκευαστικό Κλάδο
· Τραπεζικό Τομέα
· ΚΕΠ Επιχειρήσεων (OneStopShops)
· Αγορά Εργασίας
· Προμήθειες Δημοσίου
· Μηχανισμούς Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Μετά τη συνάντηση ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στους οποίους τόνισε ότι στο αυριανό Eurogroup δεν θα υπάρξει συμφωνία και δεν θα παρουσιαστούν όσα συζητήθηκαν στον ΟΟΣΑ.

Θα συνεχιστούν, είπε, οι συζητήσεις με τους θεσμούς ενώ σε ερώτηση του Mega για το εάν προτίθεται να συζητήσει με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εφόσον εκείνος του παρουσιάσει βελτιωμένη πρόταση, ο υπουργός απάντησε πως «θα συζητήσουμε με οποιονδήποτε εκπρόσωπο των θεσμών, συνάδελφο υπουργό Οικονομικών, καγκελάριο, πρόεδρο, πρωθυπουργό, έχει να προτείνει λύσεις, όχι απλά συμφωνίες, αλλά συμφωνία λύσης αυτής της 5χρονης, 6χρονης σκοτοδίνης της κρίσης χρέους και ύφεσης της ελληνικής οικονομίας».

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ 2

Ολόκληρος ο διάλογος του υπουργού Οικονομικών με τους δημοσιογράφους έχει ως εξής:

Υπουργός: Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη για να αναδιαρθρώσει την Ελλάδα. Έχουμε μια πάρα πολύ φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα και ο ΟΟΣΑ έχει γίνει ένας πολύ μεγάλος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια ώστε να σχεδιάσουμε μαζί το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, αλλά και να προσφέρει βοήθεια στην υλοποίηση και την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι κάτι ξεχωριστό από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και με τους θεσμούς. Αποτελεί μέρος της ταυτότητας αυτής της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη αυτή τη μεταρρυθμιστική ατζέντα- η οποία έχει προετοιμαστεί από την ίδια τη χώρα- και ως εκ τούτου ο ελληνικός λαός θα την υιοθετήσει με χαρά σε αντίθεση με άλλες ατζέντες στο παρελθόν, που χρησιμοποιούσαν μόνο κατ’ όνομα τη λέξη μεταρρύθμιση.

Ερ. Θα τις παρουσιάσετε αύριο;

Υπουργός: Οι συναντήσεις του Eurogroup είναι πολύ «ενορχηστρωμένες» και «χορογραφημένες» ώστε να είναι δύσκολο να γίνουν εξονυχιστικές και λεπτομερείς συζητήσεις. Αύριο θα θέσουμε το πλαίσιο σε αυτό που θεωρούμε πολιτικό και ηθικό καθήκον δηλαδή το να φθάσουμε σε μια συμφωνία πολύ – πολύ γρήγορα με τους εταίρους και τους θεσμούς.

Ερ. Μπορεί να υπάρξει συμφωνία αύριο στη συνάντηση του Eurogroup;

Υπουργός: Δεν το πιστεύω. Οι συναντήσεις του Eurogroup δεν έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να φιλοξενούν νέες συζητήσεις που δεν έχουν ήδη προετοιμαστεί από πριν. Δεν νομίζω ότι έχει λάβει χώρα τέτοια προετοιμασία και επίσης είναι λελογισμένη πεποίθησή μου ότι μια συμφωνία μπορεί να υπάρξει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ερ. Θα συζητήσετε με τον κ. Γιούνκερ εφόσον σας παρουσιάσει, όπως λένε οι πληροφορίες, νέες βελτιωμένες προτάσεις;

Υπουργός: Θα συζητήσουμε με οποιονδήποτε εκπρόσωπο των θεσμών, Υπουργό Οικονομικών, Καγκελάριο, Πρόεδρο, Πρωθυπουργό, έχει να προτείνει λύσεις, όχι απλά συμφωνίες, αλλά συμφωνία λύσης αυτής της πεντάχρονης, εξάχρονης σκοτοδίνης της κρίσης χρέους και ύφεσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το