Ελλάδα

Βαρουφάκης: Μπορούμε ακόμη να βρούμε λύση

varoufakis

Η αποτυχία του Eurοgroup να δεχτεί το ελληνικό αίτημα για παράταση της τρέχουσας συμφωνίας για λίγες εβδομάδες κάνει μόνιμο κακό στην αξιοπιστία του Eurogroup, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης μετά τη συνεδρίαση, τονίζοντας πως η Αθήνα θέλει συμφωνία «μέχρι και την ύστατη στιγμή».

Η δυνατότητα διαπραγμάτευσης παραμένει ανοιχτή απόψε το βράδυ και μέχρι την Τρίτη και αν οι θεσμοί βελτιώσουν την πρότασή τους, η σύσταση της ελληνικής κυβέρνησης μας θα μπορούσε να αλλάξει, υπογράμμισε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υποδηλώντας πως μια βελτιωμένη πρόταση από πλευράς δανειστών ισούται με αλλαγή στάσης από την Αθήνα.
«Αντί να συστήσουμε στους εκλογείς να ψηφίσουν κατά της συμφωνίας, θα μπορούσαμε να συστήσουμε να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης των θεσμών» τόνισε, σημειώνοντας ότι ο λαός θα κληθεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει στις 5 Ιουλίου.
Ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για το τι θα γίνει σε περίπτωση αποτυχίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται για κανέναν λόγο να ανακαλέσει το δημοψήφισμα και πρόσθεσε:
Αναφερόμενος στην άρνηση του Eurogroup να υιοθετήσει το ελληνικό αίτημα για ολιγοήμερη παράταση, ώστε ο ελληνικός λαός να έχει την ευχέρεια να τοποθετηθεί επί της πρότασης των θεσμών, τόνισε ότι «σαφώς θα υποσκάψει την αξιοπιστία του Eurogroup ως δημοκρατικό συλλογικό όργανο εταίρων κρατών».
«Φοβάμαι ότι αυτό θα δημιουργήσει μια διαρκή βλάβη» σημείωσε. Όσο για την απόφαση να συνεχιστούν οι εργασίες του Eurogroup χωρίς την Ελλάδα, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι είναι «μια απόφαση του Ντάισελμπλουμ, και όχι της Ευρώπης και των εταίρων μας».
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι στο πλαίσιο του σημερινού Eurogroup η ελληνική πλευρά εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα δεν μπορούσε να αποδεχτεί τη συνολική πρόταση που έκαναν πριν από κάποιες μέρες οι θεσμοί, οι οποίοι -όπως είπε- είναι κατά βάση τρεις:
Ότι το πακέτο ήταν βαθιά υφεσιακό και αναδιανεμητικό, από τους ώμους των εχόντων σε εκείνους των μη εχόντων, ότι το χρηματοδοτικό έπασχε από εσωτερικές αντιφάσεις -οι αριθμοί δεν μπορούσαν να επαναληφθούν, και κυρίως ότι δεν περιελάμβανε οποιοδήποτε πρόγραμμα που θα έδινε ελπίδα και προοπτική εξόδου από την κρίση.
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, μάλιστα, κατήγγειλε τους θεσμούς ότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν αποδέχτηκαν την ανάγκη να υπάρξει ένας κοινός τόπος, ένας συγκερασμός ανάμεσα στο μνημόνιο που υπήρχε από την προηγούμενη κυβέρνηση και στην άποψη της νέας κυβέρνησης που προέκυψε από τη λαϊκή βούληση.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το