Ελλάδα

Βαρουφάκης: Αναπτυξιακό σχέδιο, διαχείριση του χρέους και καταπολέμηση της φτώχειας

varouf
Την άποψη ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης πάνελ σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων o Έλληνας υπουργός είπε: «Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχει σύγκλιση απόψεων για ένα επιτυχές αποτέλεσμα εν ευθέτω χρόνω».
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για τις τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή για την Ελλάδα: Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, δήλωσε ο κ.Βαρουφάκης, είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο, η διαχείριση του δημόσιου χρέους και η καταπολέμηση της φτώχειας.
Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR και στην εκπομπή europa forum, που μεταδόθηκε ζωντανά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο υπουργός επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος στήριξης, οδήγησαν σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και αποπληθωρισμού και υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακή πολιτική.
Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έλαβε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι χρειαζόταν, τα οποία πετάχτηκαν μέσα σε μια «μαύρη τρύπα».
Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Αθήνας και θεσμών για ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι διεξάγονται με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Εκλεγήκαμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα και για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνιόντουσαν να κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, σημείωσε, επίσης, ότι «διαπραγματεύσεις σημαίνει συμβιβασμοί» και αυτό, είπε, κάνουν όλες οι πλευρές, αυτό κάνει κάθε μέρα η ελληνική κυβέρνηση.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα κάνει συμβιβασμούς στις αρχές της». Όπως είπε, στόχος είναι να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.
Τόνισε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι το λεγόμενο Grexit δεν θα έπρεπε καν να περνάει από τη σκέψη μας. Υπάρχει, είπε, η «αβάσιμη» άποψη ότι ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, κάτι το οποίο είναι λάθος. «Η σκέψη και μόνο ενός Grexit είναι βαθειά αντιευρωπαϊκή», προσέθεσε.
Εξάλλου, σε ερώτηση, αν θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών, απάντησε ότι θα έπρεπε να απευθύνουν την ίδια ερώτηση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, γιατί αυτός αποφασίζει.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να αποτύχει, διότι αν γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα κυριαρχηθεί από ακραίες δυνάμεις. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλους, είπε, και προσέθεσε ότι «παρόλο που είμαστε επικριτικοί ως προς τις πολιτικές που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, παράλληλα είμαστε ευρωπαϊστές».
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είπε πως, στο πλαίσιο του Brussels Group αναζητείται μια «ουσιαστική πρόοδος». «Ελπίζω και περιμένω να υπάρχει πρόοδος την οποία θα αποτιμήσει το Eurogroup της Δευτέρας, στον δρόμο προς μια περαιτέρω συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως υπάρχει διάθεση «να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση και να δουλέψουμε για το καλό της Ελλάδας και της Ευρωζώνης».
Τέλος, ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ πιο κοντά, καθώς μιλάνε πλέον «την ίδια γλώσσα».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το