Τοπικά

Το βάρος της σχολικής τσάντας εγκυμονεί κινδύνους “Θ”

paidia sxoleio

Ένας μαθητής για τουλάχιστον 12 χρόνια κουβαλά τη σχολική τσάντα που πέρα από το φορτίο της γνώσης, υπάρχει ο κίνδυνος να του προκαλέσει και μυοσκελετικές κακώσεις, αν το βάρος υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια. Τους κινδύνους που εγκυμονεί το υπερβολικό βάρος της σχολικής τσάντας επισημαίνουν οι φυσικοθεραπευτές.

Μάλιστα το θέμα είναι επίκαιρο, καθώς χιλιάδες μαθητές του νομού μεταβαίνουν πεζή στο σχολείο κουβαλώντας τη σχολική τσάντα, η οποία περιλαμβάνει πολλά βιβλία.

Άλλωστε δεν είναι άγνωστη η εικόνα με τους μικρούς μαθητές να περπατούν σκυμμένοι, προκειμένου να μπορούν να σηκώνουν την παραφορτωμένη από βιβλία και τετράδια σχολική τσάντα.

Χθες στο 19ο Δημοτικό Βόλου πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση από φυσικοθεραπευτές με στόχο την πρόληψη των μυοσκελετικών προβλημάτων, αλλά και την εργονομική βελτιστοποίηση της καθημερινότητας τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών.

Η ενημέρωση στους μαθητές έγινε από τους εκπροσώπους του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών του Περιφερειακού Τμήματος Νομού Μαγνησίας κ.κ. Αργύρη Περιστερόπουλο και Ολυμπία Χρηστάκη.

Η φυσικοθεραπεύτρια κ. Ολυμπία Χρηστάκη τόνισε πως «ένα παιδί ξεκινά στην Α’ Τάξη Δημοτικού να κουβαλά και σχολική τσάντα, αλλά αυτό το ίδιο πράγμα κάνει μέχρι και την Γ’ Τάξη Λυκείου, ενώ η ανάπτυξή του ολοκληρώνεται μετά το λύκειο. Σε αυτά τα δώδεκα χρόνια σχολικής ζωής λοιπόν, μπορεί να προκύψουν προβλήματα από το υπερβολικό βάρος της σχολικής τσάντας» τόνισε η φυσικοθεραπεύτρια.

Αναφερόμενη στο όριο του βάρους που πρέπει να έχει μια σχολική τσάντα τόνισε πως θα πρέπει να αντιστοιχεί σε βάρος της σχολικής τσάντας μικρότερο του 10% του βάρους του σώματος. Έτσι ένας μαθητής των 50 κιλών δεν θα πρέπει να κουβαλά μια σχολική τσάντα που ζυγίζει περισσότερο από πέντε κιλά. Ωστόσο παρατηρούμε παιδιά που κουβαλούν σχολική τσάντα βάρους ακόμη και δέκα κιλών, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις σημείωσε ότι προκαλείται μυϊκή καταπόνηση στα παιδιά που επιφέρει πόνους στο στήθος και στον αυχένα, καθώς και κακώσεις στην ωμική ζώνη και τα οποία συνοδεύουν τους μαθητές και στην ενήλικη ζωή. Γενικότερα τα παιδιά μπορεί να αποκτήσουν μυοσκελετικά προβλήματα που τα συνοδεύουν μέχρι και την ενήλικη ζωή τους. Ειδικά ο οσφυϊκός πόνος συνοδεύει τον άνθρωπο και στην ενήλικη ζωή του χωρίς να μπορούμε να διαχωρίσουμε, αν οφείλεται σε σωματικά ή συναισθηματικά αίτια, ενώ μπορεί να υπάρξει και κακή κυκλοφορία του αίματος που οδηγεί σε ζάλη και πτώση των παιδιών. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή και πρόληψη για το σωστό βάρος της σχολικής τσάντας, αφού ο μαθητής την χρησιμοποιεί για εννιά μήνες επί δώδεκα χρόνια. Επομένως ό,τι δεν είναι απολύτως απαραίτητο, δεν θα πρέπει να μπαίνει στη σχολική τσάντα. Και θα πρέπει οι μαθητές να διαχωρίζουν καθημερινά ποια βιβλία χρειάζονται στο σχολείο, αφού υπάρχουν βιβλία που ζυγίζουν ακόμη και δύο κιλά το ένα.

Στις ΗΠΑ μετά την κατάργηση των σχολικών ντουλαπιών για λόγους ασφαλείας έχουν ξεκινήσει να γίνονται μελέτες για τη σχολική τσάντα.

Ο κ. Περιστερόπουλος ανέφερε πως εκτός από θέμα της σχολικής τσάντας αναπτύχθηκε και το ζήτημα του πώς κάθονται οι μαθητές στο θρανίο, ποια θέση έχουν για να βλέπουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ο διευθυντής του Δημοτικού κ. Λάμπρος Σδρόλιας τόνισε πως τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην εκδήλωση από τους φυσικοθεραπευτές, απασχολούν την καθημερινότητα των σχολείων.

Την ιδιαίτερη σημασία της εκδήλωσης υπογράμμισε η πρόεδρος του συλλόγου γονέων κ. Έφη Διανέλλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το