Κόσμος

Βαριές κουβέντες στην ιστορική συνάντηση Ράμα – Βούτσιτς

Επεισοδιακό τέλος παρ’ ολίγον να έχει η ιστορική συνάντηση των πρωθυπουργών της Σερβίας και της Αλβανίας, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι στο πλαίσιο της διήμερης ιστορικής επίσκεψης του αλβανού πρωθυπουργού στη χώρα. Η αναφορά του Ράμα στο Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλεβάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος έκανε λόγο για «κατάχτηση φιλοξενίας».Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε μετά το τέλος των συνομιλιών, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εμφανίστηκε έντονα εκνευρισμένος από το γεγονός ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

«Δεν επιτρέπω σε κανέναν να καταχράται τη φιλοξενία μας και ως επισκέπτης να προσπαθεί να μας ταπεινώσει, μιλώντας για το Κόσοβο. Για τη Σερβία, το Κόσοβο είναι αναπόσπαστο τμήμα της και ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε με την Αλβανία αυτό το θέμα» επεσήμανε, σε υψηλούς τόνους, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας χαρακτήρισε προβοκάτσια την αναφορά του Έντι Ράμα στο θέμα του Κοσόβου και δήλωσε ότι η συμπεριφορά του «μιλάει για τις προσθέσεις του».

«Εγώ, όταν θα επισκεφτώ την Αλβανία, θα σεβαστώ τον οικοδεσπότη και δεν θα προσπαθήσω να τον ταπεινώσω» συμπλήρωσε, εμφανώς εκνευρισμένος, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, παρά τις «βαριές κουβέντες» που ακούστηκαν από τον ομόλογό του της Σερβίας διατήρησε την ψυχραιμία του και μάλιστα αποκάλεσε τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς με το όνομά του, δηλώνοντας ότι δεν είχε κακές προσθέσεις.

H ιστορικής σημασίας επίσκεψη, αφού έχουν περάσει 68 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Αλβανού ηγέτη στο Βελιγράδι, το οποίο είχε επισκεφθεί το 1946 ο Ενβέρ Χότζα, έγινε στον απόηχο των επεισοδίων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του ματς μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, στις 14 Οκτωβρίου στο Βελιγράδι, όταν πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εμφανίστηκε τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι, από το οποίο κρεμόταν η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το