Τοπικά

«Βαριά καμπάνα» σε 34χρονο για εμπρησμό στη διάρκεια των προχθεσινών επεισοδίων στο κέντρο του Βόλου

«Βαριά καμπάνα» χθες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε έναν 34χρονο, τον οποίο έκρινε ένοχο για εμπρησμό, από τον οποίο μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και για διατάραξη κοινής ειρήνης.

Το Δικαστήριο επέβαλε στον 34χρονο συνολική ποινή φυλάκισης 26 μηνών, με τριετή αναστολή, κρίνοντάς τον ένοχο για εμπρησμό στη διάρκεια των προχθεσινών επεισοδίων στο κέντρο του Βόλου και γύρω από το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών.
Μάρτυρες κατέθεσαν δύο αστυνομικοί, που ανέφεραν το ιστορικό των επεισοδίων, έτσι όπως εξελίχθηκαν επί των οδών Ιάσονος, απ’ όπου και άρχισαν και συνεχίστηκαν προχθές το βράδυ στη Δημητριάδος, Μαυροκορδάτου, Φιλελλήνων.
Ο 34χρονος συνελήφθη, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, στην πλατεία του Αγ. Νικολάου, καθώς πάνω του βρέθηκαν φυλλάδια με αναρχικά συνθήματα, ενώ φέρεται να έχει απασχολήσει και παλαιότερα την Αστυνομία για ναρκωτικά.

Οι αστυνομικοί ανέφεραν ακόμη πως αυθόρμητα ο 34χρονος τους δήλωσε πως συμμετείχε στην πορεία και ότι έβαλε φωτιά σε ένα λάστιχο. Ο 34χρονος, που δεν είχε συνήγορο υπεράσπισης, αρνήθηκε πως συμμετείχε στα επεισόδια έξω από το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου, καθώς, όπως ανέφερε, δεν μπορεί να τρέξει, ενώ παρακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης στον ΟΚΑΝΑ. Για τα φυλλάδια δήλωσε πως τα είχε βρει και τα έριχνε, ενώ με την κοπέλα του είχαν αρχικά πάει στην παραλία και μετά στην πλατεία του Αγ. Νικολάου. Ακόμη δήλωσε πως έχει καταδικαστεί παλαιότερα τις δικαστικές αρχές για υπόθεση ναρκωτικών με αναστολή, ενώ πρόσθεσε πως στο κρατητήριο της Αστυνομίας, όπου μεταφέρθηκε, ζήτησε να πάρει το φάρμακό του και οι αστυνομικοί δεν του το έδιναν και τον χλεύαζαν.

Δεκάδες μολότοφ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι μολότοφ που ρίχθηκαν από τους αντιεξουσιαστές, ήταν δεκάδες, ίσως και 60, ενώ οι αστυνομικοί έριξαν 30 περίπου δακρυγόνα. Επίσης οι αντιεξουσιαστές έριχναν πετρέλαιο κάτω από τα σύρματα, που έδεσαν κάθετα στην Ιάσονος και την Μαυροκορδάτου, ώστε όποιος αστυνομικός επιχειρούσε να περάσει να γλιστρούσε…
Εξάλλου από το Αρχηγείο της Αστυνομίας ανακοινώθηκε πως έγιναν 25 προσαγωγές και όχι 23, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, από τις οποίες δύο μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με τον έναν, τον 34χρονο να καταδικάζεται και τον 17χρονο ανήλικο, να κατηγορείται για διατάραξη κοινής ειρήνης και να παραπέμπεται σε ρητή δικάσιμο σε Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων.
Τα επεισόδια έγιναν, όταν έληξε η ειρηνική πορεία περίπου 350 ατόμων στο κέντρο του Βόλου για την 10η επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου. Από αστυνομική πηγή υπολογίζεται πως στα επεισόδια έλαβαν μέρος περίπου 100 αντιεξουσιαστές, ενώ άλλοι τόσοι ήταν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στα μέτρα τάξης.

Σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «εφαρμόστηκε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με νέους, επικαιροποιημένους κανόνες και τακτικές επιχειρησιακής ανταπόκρισης και εμπλοκής, που είχαν σαν αποτέλεσμα να διασφαλιστεί πλήρως το δικαίωμα των πολιτών, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, αλλά και η προστασία τους από έκνομες ενέργειες. Όσοι εκδήλωσαν πρόθεση ή συμμετείχαν σε επεισόδια απομονώθηκαν έγκαιρα από τον κύριο όγκο και τη διάταξη των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών και περιορίστηκε σημαντικά το πεδίο και η εμβέλεια της δράσης τους. Η συνολική επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις κλήθηκαν να διαχειριστούν εξαιρετικά βίαιες σε βάρος τους επιθέσεις, με υψηλό επίπεδο διακινδύνευσης της σωματικής τους ακεραιότητας, εκτιμάται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική. Οι αστυνομικοί λειτούργησαν με επαγγελματισμό, ενστερνίστηκαν τη φιλοσοφία του νέου επιχειρησιακού μοντέλου για δυναμική και αποτελεσματική παρουσία και δράση της Αστυνομίας και ανταποκρίθηκαν στο πνεύμα των εντολών και των οδηγιών. Όσον αφορά σε μεμονωμένα περιστατικά επίμεμπτης συμπεριφοράς – όπως αποτυπώνονται σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο – επισημαίνεται για άλλη μια φορά ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές από την ηγεσία του Σώματος και με το πνεύμα αυτό θα εξεταστούν, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει διαταχθεί».
Ωστόσο καμία ανακοίνωση δεν έγινε από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το αν έγιναν ζημιές και πόσες στις υποδομές του ιδρύματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το