Τοπικά

Βαπτίστηκε χθες ο 18χρονος νεαρός από το Κονγκό «Θ» (photos)

IMG_0092

Λαμβάνοντας το όνομα Μάριος, ορθόδοξος χριστιανός βαπτίστηκε χθες στην Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα στο Φυτόκο Βόλου ο φιλοξενούμενος του Ξενώνα Άρσις Μακρινίτσας Omari Ehosa από το Κονγκό. Την τελετή έκανε ο π. Γρηγόριος Έντουαρντς, ενώ παρέστη και ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.
Ήταν μια πολύ ξεχωριστή στιγμή, καθώς ένας νέος άνθρωπος που έζησε για χρόνια την κόλαση στο Κονγκό, έφυγε από την πατρίδα του και βρήκε στη Μαγνησία το ασφαλές καταφύγιό του.
Ο άτυχος νεαρός έχει χάσει όλη την οικογένειά του από τον εμφύλιο πόλεμο στον Κονγκό. Μάλιστα όπως τόνισε χθες ο π. Γρηγόριος «πλέον η οικογένειά του είμαστε όλοι εμείς εδώ». Νονά του νέου έγινε η κοινωνική ανθρωπολόγος του Ξενώνα κ. Μαριάνθη Μπουδραμή.
Ο π. Γρηγόριος έκανε την κατήχηση τόσο ελληνικά, όσο και στα αγγλικά, καθώς ο νεαρός Αφρικανός μιλά τα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ τώρα μαθαίνει να μιλά τα ελληνικά. Πάντως χθες το «πιστεύω» το διάβασε στη γλώσσα των σουαχίλι.
Εδώ και πολύ καιρό, ο νέος είχε εκφράσει την επιθυμία του να βαπτιστεί χριστιανός ορθόδοξος. Ο ίδιος ήταν ήδη πολύ κοντά στο Θεό και την Εκκλησία, καθώς ο πατέρας του ήταν ιερέας της Πεντηκοστιανής Εκκλησίας στην περιοχή, όπου έμενε, στο Κονγκό. Από την πρώτη στιγμή, που ήρθε στον Ξενώνα εξέφρασε δύο επιθυμίες, να καταφέρει να παίξει ποδόσφαιρο σε κάποια ομάδα και να βαπτιστεί χριστιανός. Η πρώτη του επιθυμία, έγινε ήδη πραγματικότητα με τη συμμετοχή του στην ομάδα της Αγίας Παρασκευής Βόλου. Χθες έγινε πραγματικότητα και η δεύτερη επιθυμία του.
Ο Omari είναι αναγνωρισμένος από το ελληνικό κράτος ως πρόσφυγας, έχει λάβει άδεια διαμονής και αναμένει την έκδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων,
Ο ίδιος δήλωσε για το χθεσινό γεγονός πως «είμαι πολύ χαρούμενος που βαπτίστηκα ορθόδοξος χριστιανός. Το ήθελα πολύ».
Για το τι θα ήθελε να κάνει από δω και πέρα μας είπε πως «θέλω να συνεχίσω το ποδόσφαιρο. Αλλά ακόμη και αν δεν προκύψει αυτό, είμαι στην αγκαλιά του Θεού για να αποφασίσει για μένα. Πάντως θέλω να μείνω στην Ελλάδα».
Μαζί του χθες βρέθηκαν και άλλοι φιλοξενούμενοι από τον ξενώνα Άρσις της Μακρινίτσας.
Τους τελευταίους μήνες ο Omari, με τη βοήθεια του Ξενώνα, ήρθε σε επαφή με τον πατέρα Γρηγόριο Έντουαρντς, ο οποίος είναι ιερέας της Ι. Μ. Αγίων Αναργύρων Πορταριάς. Ο πατέρας Γρηγόριος ανέλαβε την κατήχηση και την προετοιμασία του για την επερχόμενη βάπτιση. Ο π. Γρηγόριος σημείωσε πως ο 18χρονοις Μάριος βρίσκεται πολύ κοντά στο Θεό και εκκλησιάζεται κάθε Κυριακή στους Αγίους Αναργύρους στην Πορταριά, όπου είμαι εφημέριος. Μάλιστα θα τον βοηθήσουμε και θα είμαστε δίπλα του στα επόμενα βήματα».

IMG_0099

IMG_0095

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το