Τοπικά

Βαπτίστηκε 21χρονος στη θάλασσα της Αγριάς “Θ”

Σ11 φ1

Μία μοναδική εμπειρία έζησαν προχθές όσοι βρέθηκαν στον ιερό ναό του Αγ. Γεωργίου στην Αγριά, όπου τελέστηκε η βάπτιση ενός 21χρονου άνδρα στη θάλασσα. Ο λόγος για τον Μούσα Σουμάι από τη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής, ο οποίος δέχθηκε το ιερό βάπτισμα και έλαβε το όνομα Μωυσής, σε μία ξεχωριστή τελετή που συγκίνησε όλους όσοι την παρακολούθησαν.

Η βάπτιση για κάθε πιστό σηματοδοτεί την είσοδό του στην Εκκλησία και αποτελεί ένα από τα ιερότερα μυστήρια της Ορθόδοξης πίστης, αφού μεταδίδεται στο βαπτιζόμενο το δώρο του Αγίου Πνεύματος. Έτσι και ο νεαρός Αφρικανός, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας την τελευταία πενταετία, από την προηγούμενη Κυριακή άνοιξε ένα καινούριο κεφάλαιο στη ζωή του. Έγινε χριστιανός, αφήνοντας το Ισλάμ και πλέον ετοιμάζεται να νυμφευθεί τη Γεωργία Μπαρούτα, με τους δύο νέους να έχουν προγραμματίσει το μυστήριο για τα μέσα του προσεχούς Ιουλίου. Η γνωριμία τους στο Βόλο έγινε τυχαία, στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ιστορία αγάπης και θα επισφραγιστεί σε λιγότερο από δύο μήνες με την τέλεση του γάμου τους. «Ήταν μία ιδιαίτερη στιγμή για όλους μας», εξομολογήθηκε στη «Θ» η Γεωργία Μπαρούτα, αναφερόμενη στη βάπτιση του αγαπημένου της.
Το μυστήριο τέλεσε ο ιερομόναχος Βαρνάβας Σαράτσης, με συμπροσευχόμενους τους ιερείς Γεώργιο Πράσινο και Ευστάθιο Τρικεριώτη, οι οποίοι εφημερεύουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Αγριά. Ο Μούσα Σουμάι, ο οποίος είναι γνωστός στο ποδοσφαιρικό κοινό της Μαγνησίας από τη θητεία του στον Απόλλωνα Καναλίων μέχρι και τη σεζόν 2012/13, πριν βαπτιστεί χριστιανός παρακολούθησε με επιτυχία τα μαθήματα κατήχησης στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδας. Στη συνέχεια εξασφαλίζοντας και την άδεια του Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιου επιτράπηκε η τέλεση της βάπτισης και μάλιστα στα νερά του Παγασητικού κόλπου.
Η πρακτική του βαπτίσματος στη θάλασσα δεν είναι τωρινή. Εάν κάποιος επιχειρήσει μία ιστορική αναδρομή μπορεί εύκολα να δει ότι οι πρώτοι χριστιανοί βαπτίζονταν σε μεγάλη ηλικία. Μάλιστα, οι βαπτίσεις γίνονταν στη φύση και πιο συγκεκριμένα σε μέρη με τρεχούμενο νερό, όπως λίμνες, ποτάμια ή στη θάλασσα. Από τον 3ο αιώνα η τελετή πραγματοποιούνταν σε έναν ξεχωριστό χώρο της εκκλησίας, το βαπτιστήριο, ενώ την εποχή εκείνη καθιερώθηκε και νηπιοβαπτισμός. Από τη Μεσοβυζαντινή περίοδο και μετά (8ος – 12ος αιώνας), σταμάτησε η κατασκευή βαπτιστηρίων και καθιερώθηκε η βάπτιση σε κολυμβήθρες, μεταλλικές ή μαρμάρινες, που βρίσκονται εντός των ναών, κάτι που εφαρμόζεται μέχρι και τις μέρες μας.

«Μοναδική εμπειρία» για τους ιερείς
Για τη μοναδικότητα των στιγμών που έζησε, μίλησε στη «Θ» ο πατέρας Βαρνάβας Σαράτσης, ο οποίος τόνισε: «Δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια αυτό που ζήσαμε την Κυριακή. Στο παρελθόν ως λαϊκός είχα παρακολουθήσει δύο βαπτίσεις στη θάλασσα και πραγματικά νιώθω ευλογημένος, που τώρα τέλεσα ο ίδιος το μυστήριο. Το μυστήριο ξεκίνησε κανονικά στην εκκλησία, διαβάζοντας τους αφορισμούς στον πρόναο και ο ανάδοχος του Μωυσή, Χρήστος Κούνας, απόταξε τον Σατανά από τον βαπτιζόμενο. Με την ολοκλήρωση των ευχών όλοι ευχηθήκαμε στον Μωυσή να ζήσει για πάντα υπό τη σκέπη του Θεού και σύμφωνα με το θέλημά Του. Εν συνεχεία κατευθυνθήκαμε στο θάλασσα. Εκεί πλέον έγινε η τριττή κατάδυση του νεοφώτιστου μέσα στο αγιασμένο νερό, όπως ακριβώς ορίζει η ορθόδοξη παράδοσή μας. Έπειτα ενδύθηκε το λευκό χιτώνα του κι επιστρέψαμε στην εκκλησία, όπου και ολοκληρώσαμε το μυστήριο της Βάπτισης».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πατέρας Γεώργιος Πράσινος, που σημείωσε ότι η πρακτική της βάπτισης ενηλίκων σε παρόμοια μέρη (θάλασσες και ποτάμια) ακολουθείται και σήμερα στις ορθόδοξες ιεραποστολικές αποστολές της Εκκλησίας.

Σ11 φ2

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το