Τοπικά

Βανδαλισμός σε σπήλαιο της Όθρυος 

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Σπηλαιολογικός Σύλλογος του Βόλου, «ΕΣΕΘ Χείρων», την Κυριακή 14 Απριλίου σε γνωστό σπήλαιο της Όθρυος, μετά λύπης τα μέλη του διαπίστωσαν μεγάλο μέγεθος καταστροφής εσωτερικά του σπηλαίου. Το σπήλαιο αυτό είναι γνωστό στη σπηλαιολογική κοινότητα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς το είχαν επισκεφτεί σε βαλκανική και πανελλήνια συνάντηση πλήθος σπηλαιολόγων, ενώ συνάμα στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί και σε άσκηση σπηλαιοδιάσωσης. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Ένας από τους κύριους σκοπούς του συλλόγου είναι η προστασία των σπηλαίων και η ευαισθητοποίηση του κόσμου ως προς αυτά. Τα σπήλαια θεωρούνται από τον νόμο φυσικά μνημεία, αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά και υπόκεινται στο υπουργείο Πολιτισμού.
Η εικόνα που αντίκρισαν τα μέλη του συλλόγου στην επίσκεψή τους, είναι ένα σπήλαιο βανδαλισμένο, με πολλές καταστροφές. Καταστροφές που έγιναν από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την αξία του, ως προς τις γνώσεις που προσφέρει από βιολογικής και γεωλογικής άποψης, όχι μόνο για αυτό καθ’ εαυτό το σπήλαιο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Όθρυος.
Πλέον, η εικόνα του σπηλαίου είναι ένα εσωτερικό «νταμάρι» από φερτές πέτρες που έχουν καλύψει όλο τον εσωτερικό διάδρομο, με αποτέλεσμα να φράξουν δύο από τις διόδους προσπέλασης. Μεγάλα στελέχη, από σταλαγμιτικό υλικό, σπασμένα και πεταμένα κάτω κατά μήκος του διαδρόμου, συνολικά 15-20 μέτρα. Η ζημιά που προκάλεσαν είναι αρκετά μεγάλη και σίγουρα «αφιέρωσαν» πολύ από τον ελεύθερο τους χρόνο! Επίσης, πίσω τους αφήσανε σακούλες από λιπάσματα, τις οποίες χρησιμοποιούσαν πιθανόν για να μεταφέρουν φερτό υλικό, χώμα και πέτρες.
Σκουπίδια παντού, όπως μπουκάλια από νερά, καφέδες, πακέτα από τσιγάρα, τενεκέδες, φωτοβολίδες, άχυρο (πιθανόν για να ανάβουν φωτιά). Ο όγκος των σκουπιδιών, μέσα και έξω από το σπήλαιο, έπειτα από περισυλλογή που έγινε από τα μέλη του συλλόγου, ήταν δύο πολύ μεγάλες, σακούλες σκουπιδιών.
Κάνουμε έκκληση λοιπόν, ως Σπηλαιολογικός Σύλλογος (ΕΣΕΘ Χείρων), στους τοπικούς παράγοντες και στους κατοίκους της Βρύναινας, να αναλάβουν δράση, αποτρέποντας τέτοιες πράξεις και συμπεριφορές συνανθρώπων, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον θησαυρό της περιοχής τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το