Τοπικά

Βανδάλισαν τα 7ο και 9ο Γυμνάσια Βόλου

Σε βανδαλισμό του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζονται τα 7ο και 9ο Γυμνάσια Βόλου προέβησαν την Κυριακή το βράδυ άγνωστοι, με τους μαθητές και τους καθηγητές να προσέρχονται στους σχολικούς χώρους και να αντικρύζουν μια αποκαρδιωτική κατάσταση.
Οι δράστες έσπασαν τζάμια για να εισέλθουν στο κτίριο, προέβησαν σε φθορές πορτών από τις τουαλέτες και έκαψαν καθαριστικά υλικά, αλλά και ένα σχολικό πίνακα, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια του συγκροτήματος, το οποίο θα μπορούσε να λαμπαδιάσει.
Για το σοβαρό αυτό περιστατικό που αναδεικνύει για ακόμη μια φορά το ζήτημα της ελλιπούς φύλαξης των σχολικών μονάδων, ενημερώθηκαν ήδη η Διεύθυνση Ασφάλειας της Αστυνομίας, ο δήμος Βόλου, αλλά και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Ο διευθυντής του 9ου Γυμνασίου Βόλου κ. Δημήτρης Τσουλκανάκης ανέφερε πως «οι δράστες εισήλθαν στο κτίριο σπάζοντας δύο τζάμια τα οποία είχαν μεγάλο πάχος με εκατοστά. Το σχολικό συγκρότημα έχει θωρακιστεί με μεταλλικές πόρτες και άλλα μέτρα, προκειμένου να αποφεύγονται διαρρήξεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Μόνο αυτά τα δύο παράθυρα ήταν ίσως το πιο ευάλωτο σημείο και οι δράστες που ενδεχομένως το γνώριζαν, εισήλθαν από εκεί, αφού πρώτα τα έσπασαν».
Ο διευθυντής σημείωσε πως «οι δράστες κατευθύνθηκαν στον πρώτο όροφο και εκεί έσπασαν την πόρτα της τουαλέτες που ήταν από αλουμίνιο. Έβγαλαν έξω τα εκκαθαριστικά υλικά, χαρτικά και άλλα τα πέταξαν και άλλα τα έβαλαν φωτιά. Επίσης, έσπασαν δύο μεταλλικούς φοριαμούς, έβγαλαν εκτός διάφορα αντικείμενα από θεατρική παράσταση, όπως κοστούμια, και τα βανδάλισαν».
Η καταστροφική τους μανία δεν περιορίστηκε μόνο εκεί, καθώς έσπασαν την πόρτα και από άλλη τουαλέτα, ενώ βρήκαν και ένα σχολικό πίνακα και τον έβαλαν φωτιά σε ένα δοχείο το οποίο πρώτα τον έλουσαν με οινόπνευμα.
Το μόνο παρήγορο ήταν πως η φωτιά δεν επεκτάθηκε, καθώς θα μπορούσε να κινδυνεύει όλο το συγκρότημα. Επίσης, οι δράστες δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στις αίθουσες και τα εργαστήρια πληροφορικής, όπου υπάρχει ψηφιακός εξοπλισμός, πιθανότατα, γιατί οι πόρτες είναι μεταλλικές και όχι από αλουμίνιο, οπότε πολύ δύσκολο να σπάσουν.
Ο κ. Τσουλκανάκης σημείωσε πως «μαζί με τον διευθυντή του 7ου Γυμνασίου Βόλου κ. Περικλή Φασουράκη ενημερώσαμε τους αρμόδιους, ενώ έγινε και κατάθεση στην αστυνομία».
Το περιστατικό σόκαρε την εκπαιδευτική κοινότητα των δύο σχολείων. Μάλιστα τη Δευτέρα το πρωί που μετέβησαν οι μαθητές στα δύο γυμνάσια που συστεγάζονται, αντίκρυσαν αποκαΐδια, καμένα αντικείμενα και άλλα υλικά πεταμένα δεξιά και αριστερά.
Το ζήτημα της φύλαξης των σχολείων αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα για ακόμη μια φορά.
Ο κ. Τσουλκανάκης ανέφερε πως το συγκρότημα με τα 7ο, 9ο Γυμνάσια και το 6ο ΓΕΛ Βόλου, έχει δύο φύλακες με πρωινή και απογευματινή βάρδια από Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Δυστυχώς δεν υπάρχει βάρδια με φύλακα το Σαββατοκύριακο, ενώ αυτή την περίοδο λείπει η δεύτερη φύλακας με άδεια μακράς διαρκείας για λόγους υγείας.
Στο σχολικό συγκρότημα ο μεγαλύτερος κίνδυνος για πρόκληση φθορών είναι από τις 10 το βράδυ και μετά, όταν έχουν ήδη αποχωρήσει και οι σύλλογοι που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις.
Όπως τονίζεται από τους εκπαιδευτικούς, αργά το βράδυ ο αύλειος χώρος μετατρέπεται κάποιες φορές σε σημείο προσέλευσης εξωσχολικών που
προβαίνουν και σε παραβατικές συμπεριφορές.

Ελάχιστοι οι σχολικοί φύλακες
Οι σχολικοί φύλακες υπάρχουν μόνο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, και είναι ελάχιστοι, καθώς όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, αφού δεν βγαίνουν προκηρύξεις για αυτή την ειδικότητα. Επίσης οι εναπομείναντες σχολικοί φύλακες μπορούν να προσφέρουν μόνο τις καθημερινές και πάντα στην πρωινή και απογευματινή βάρδια, όχι δηλαδή τη νύχτα που γίνονται συνήθως και οι ζημιές από τους εξωσχολικούς.
Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος ανέφερε πως «διαρρήξεις και φθορές καταγράφονται και σε δημοτικά, όπως πριν λίγο καιρό στο συγκρότημα των 18ου και 29ου Δημοτικών στην οδό Λαρίσης αλλά και σε δημοτικό στα Λεχώνια. Σε αρκετά Δημοτικά προσφέρεται η υπηρεσία από εταιρείες σεκιούριτι για την προστασία των χώρων. Πάντως το πρόβλημα είναι σοβαρό για τα σχολεία που δεν έχουν κάποια μέτρα προφύλαξης, ενώ αναφορές από διευθυντές επισημαίνουν και την παραβατικότητα των εξωσχολικών που μαζεύονται στους αύλειους χώρους αργά το βράδυ.
Εκπαιδευτικοί και αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν πως οι φθορές στα σχολεία από εξωσχολικούς καταγράφονται κυρίως αργά το βράδυ και συνήθως τα σαββατοκύριακα.
Η αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γεωργία Μποντού ανέφερε πως «ενημερώθηκα από τους διευθυντές των δύο σχολείων για τις ζημιές που προκλήθηκαν και είμαστε σε επικοινωνία για τα μέτρα προφύλαξης που μπορεί να ληφθούν. Στο πολεοδομικό συγκρότημα υπάρχουν σχολεία στα οποία έχουν τοποθετηθεί κάμερες σε εξωτερικούς χώρους, καθώς συνέτρεχαν λόγοι, και τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, αφού περιορίστηκε η παραβατικότητα».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΚΗΔΕΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΣΙΜΠΟΥΚΛΗ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΣΙΜΠΟΥΚΛΗ Ετών 73 κηδεύουμε σήμερα…

14 Φεβρουαρίου 2024

Βόλος:Καταδίκες για απάτη μέσω αγγελίας πώλησης αυτοκινήτου

  Ποινή φυλάκισης ενός έτους και 10 μηνών επέβαλε χθες ερήμην το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου,…

14 Φεβρουαρίου 2024

Βόλος:Ξεκίνησε η προανακριτική διαδικασία για την κοπή πλατάνων σε χειμάρρους

  Ξεκίνησε η προανακριτική για την κοπή των πλατάνων στους χειμάρρους της πόλης και έχουν…

14 Φεβρουαρίου 2024

Ώρα αποφάσεων για τις κινητοποιήσεις στο μπλόκο των αγροτών του Αλμυρού

  Η συνέλευση των αγροτών που συμμετέχουν στο μπλόκο του Αλμυρού θα αποφασίσει, πιθανότατα και…

14 Φεβρουαρίου 2024

Καραμανλής στην εξεταστική για τα Τέμπη: «Κανένα σύστημα ασφαλείας δεν είναι αρκετό» – Κατέθετε επί 8,5 ώρες

Μετά από 8.5 ώρες ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή…

13 Φεβρουαρίου 2024

Γεραπετρίτης στον ΟΗΕ: Δεν υπάρχει καμία πρόκληση που να αφορά αποκλειστικά μια χώρα ή μια περιοχή

Στο εύρος και την αλληλεπίδραση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης εστίασε ο υπουργός Εξωτερικών,…

13 Φεβρουαρίου 2024