Τοπικά

Βαμβακουργία: Εστίες για 700 φοιτητές και κολυμβητήριο στο νέο κάμπους

Τέλος του χρόνου αναμένεται να αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει την κατασκευή του νέου πανεπιστημιακού κάμπους στο οικόπεδο της πρώην Βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και τα 150.000.000 ευρώ.
Για το πολύ σημαντικό αυτό έργο μίλησε στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τέως πρύτανης, κ. Γιώργος Πετράκος ο οποίος έχει αναλάβει μαζί με άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας την προώθηση και υλοποίηση του όλου σχεδίου.
Εξάλλου ήταν ο ίδιος που από τη θέση του πρύτανη είχε εργαστεί σθεναρά για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου που θα δώσει άλλη πνοή στην πόλη.

Ο κ. Πετράκος ως μέλος της επιτροπής που παρακολουθεί τον διαγωνισμό για το έργο, υπογράμμισε πως στις εγκαταστάσεις της πρώην Βαμβακουργίας θα ανεγερθούν φοιτητικές εστίες είτε σε παλιά κελύφη είτε σε νέα κτίρια που θα εξυπηρετούν 700 φοιτητές οι οποίοι φοιτούν στο Πανεπιστήμιο, αλλά και όσοι έρχονται εδώ μέσω προγράμματος Εράσμους. Επίσης θα περιλαμβάνονται κτίρια για τη στέγαση των δύο νέων πανεπιστημιακών τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, ερευνητικές υποδομές, χώροι πολιτισμού, εκδηλώσεων, αναψυχής, αλλά και ένα στεγασμένο αθλητικό κέντρο με γυμναστήριο, κολυμβητήριο, καθώς και εξωτερικά γήπεδα μπάσκετ, τένις, βόλεϊ. Ακόμη, «επειδή το οικόπεδο της πρώην Βαμβακουργίας παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εργασίας, ανταποδοτικά εμείς μέσω του έργου ΣΔΙΤ, θα δημιουργήσουμε υποδομές για τον ΟΑΕΔ.
Έτσι θα δημιουργηθούν δομές για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, την επαγγελματική εκπαίδευση, την κοινωνική κατοικία και βρεφονηπιακός σταθμός».

Μάλιστα συμπλήρωσε πως «το κάμπους θα διατηρήσει ορισμένα από τα βιομηχανικά κτίρια που έχουν ένα αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και, όσα διαθέτουν στατική επάρκεια. Επομένως θα παραμείνει ένα κομμάτι της βιομηχανικής μνήμης της περιοχής. Τα υπόλοιπα κτίρια θα κατεδαφιστούν και θα κατασκευαστούν νέα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές».

Η εξέλιξη του διαγωνισμού
Αναφερόμενος στην εξέλιξη των διαγωνιστικών διαδικασιών τόνισε πως «στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την προσέλευση των ενδιαφερόμενων αναδόχων. Είχαμε επτά υποψηφιότητες από πολύ μεγάλες εταιρείες της χώρας και το Πανεπιστήμιο έπρεπε να κάνει την αξιολόγηση. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως είχαμε ένα δωμάτιο γεμάτο από κούτες από διάφορα έγγραφα και παραστατικά που αφορούσαν στην εμπειρία, τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα και άλλα στοιχεία από τους ενδιαφερόμενους. Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αξιολόγησης και από τις επτά εταιρείες πέρασαν στη δεύτερη φάση οι πέντε. Πλέον σύμφωνα με τον νόμο προχωρούμε στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, δηλαδή καλούμε μία-μία τις εταιρείες στο Πανεπιστήμιο, όπου έχει συσταθεί μια σχετική επιτροπή από μέλη του ιδρύματος και θέτουμε μια σειρά από ζητήματα, βλέποντας, πώς απαντά ο υποψήφιος ανάδοχος. Αυτή η διαδικασία θα κλείσει σε δύο με τρεις μήνες.

Παράλληλα το Πανεπιστήμιο ήδη βρίσκεται στη φάση πρόσληψης τριών συμβούλων, ενός τεχνικού, ενός χρηματοοικονομικού και ενός νομικού. για να ετοιμάσουν τα τεύχη δημοπράτησης και με βάση τις παρατηρήσεις ή οτιδήποτε άλλο προκύψει από τον ανταγωνιστικό διάλογο, να επιλεγεί ο ανάδοχος μεταξύ αυτών των πέντε εταιρειών που έχουν προεπιλεγεί. Οι πέντε αυτές εταιρείες θα καταθέσουν την τεχνική και οικονομική πρόταση, οπότε ελπίζουμε πως τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του άλλου χρόνου θα έχουμε τον ανάδοχο. Ο ανάδοχος έχει μετά άλλα δύο χρόνια για να κατασκευάσει το έργο».

Ο κ. Πετράκος πρόσθεσε πως «καταφέραμε να εντάξουμε το έργο αυτό στα έργα ΣΔΙΤ και έχει έναν προϋπολογισμό κοντά στα 94.000.000 ευρώ, όπου πέρα από το κόστος κατασκευής, περιλαμβάνεται όλος ο εξοπλισμός. Ακόμη αναφέρεται η υποχρέωση του ανάδοχου να συντηρεί, να φυλάσσει και να καθαρίζει το ακίνητο για 30 χρόνια. Και, αν αθροίσει κανείς όλες αυτές τις δαπάνες, θα δει ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να ξεπεράσει τα 150.000.000 ευρώ».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το