Τοπικά

Βαμβακοπαραγωγοί σε απόγνωση στον Αλμυρό – Ολοκληρωτική η καταστροφή στα πλημμυρισμένα χωράφια

Σε απόγνωση βρίσκεται μεγάλος αριθμός βαμβακοπαραγωγών στην περιοχή του Αλμυρού καθώς η ζημιά στις καλλιέργειες που ακουμπούν στους «φουσκωμένους» χειμάρρους, είναι ολοκληρωτική. Να αναφερθεί ότι και στα χωράφια του κάμπου του Αλμυρού που δεν επλήγησαν από τον «Ιανό» η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστό που αγγίζει το 40%, συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις δίπλα στον Ξηριά και το Χολόρεμα είναι ακόμη σε πολλά σημεία μέσα στα νερά και είναι αδύνατο από τους παραγωγούς να μπουν μέσα και να δουν το μέγεθος της ζημιάς. «Δεν περιμένουμε να βρούμε τίποτα κάτω από τα νερά σε αυτά τα χωράφια. Δεν θυμόμαστε να έχει ζήσει ο κάμπος μας εδώ και δεκαετίες παρόμοια απελπιστική εικόνα» αναφέρουν χαρακτηριστικά βαμβακοπαραγωγοί από την περιοχή του Αλμυρού.
Σχετικά καλύτερη, αλλά όχι ιδανική είναι η κατάσταση στα χωράφια που δεν πλημμύρισαν από το πέρασμα του «Ιανού», καθώς έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό ο καρπός από τις έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα το προϊόν να θεωρείται υποβαθμισμένο ποιοτικά και παράλληλα να υπάρχει και απώλεια βάρους.

«Σε πολλές περιπτώσεις θα χαθεί το 40% της παραγωγής συγκριτικά με πέρυσι, αλλά ακόμη δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε επακριβώς της ζημιά, καθώς δεν έχει αρχίσει η συγκομιδή» τονίζουν βαμβακοπαραγωγοί.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φετινή παραγωγή σε αυτά τα κτήματα δεν θα ξεπεράσει τα 170 κιλά το στρέμμα, όταν σε μια καλή χρονιά έφτανε ακόμη και τα 500 κιλά το στρέμμα, με αποτέλεσμα η απώλεια του εισοδήματος να είναι εξαιρετικά μεγάλη για τους παραγωγούς.
Όσο για τις τιμές ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα και σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις 5 Οκτωβρίου διεθνώς η τιμή του σύσπορου βαμβακιού έφτανε τα 0,44 ευρώ το κιλό, ενώ του εκκοκκισμένου στα 1,34 ευρώ το κιλό.

Οι αποζημιώσεις
Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν κερδίζει έδαφος η προοπτική να καταβληθεί εντός του Οκτωβρίου η προκαταβολή αποζηµίωσης στους πληγέντες αγρότες του «Ιανού», η οποία ενδέχεται να φθάνει το 70%, και η εξόφληση να θεωρείται πιθανή ακόµα και µέχρι τέλος του έτους, συµπίπτοντας µε το ύψος και τα χρονοδιαγράµµατα της ενιαίας ενίσχυσης 2020.
Για την ώρα, το ύψος των αποζηµιώσεων (από το αποθεµατικό του υπουργείου Οικονοµικών) ανάλογα µε το προϊόν και την περιοχή (στρεµµατικές αποδόσεις), αλλά και ο ακριβής χρόνος που θα καταβληθούν παραµένουν άγνωστα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι για το βαμβάκι θα κυμανθούν από 126 έως 136 ευρώ το στρέµµα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το