Τοπικά

Βαγγέλης Θέος: Τουρισμός στη Μαγνησία για ευπαθείς ομάδες

Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 6.30 το απόγευμα στο κτίριο Τσικρίκη, με θέμα «Η Μαγνησία ως προσβάσιμος προορισμός για άτομα με αναπηρία», θα δώσει την ευκαιρία για γόνιμη συζήτηση σχετικά με τη σύνδεση των πεδίων του τουρισμού και της ψυχικής υγείας.
Ο περιβαλλοντολόγος και πιστοποιημένος εκπαιδευτής ΑμεΑ, κ. Βαγγέλης Θέος, συνιδρυτής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Δράση και ενέργεια», που έχει έδρα στον Βόλο, θα μιλήσει στην ημερίδα την Παρασκευής. Είναι υπεύθυνος στα προγράμματα υπαίθριων δραστηριοτήτων για ανθρώπους με αναπηρία, που πραγματοποιεί η συγκεκριμένη ΚΟΙΝΣΕΠ την τελευταία τετραετία. «Θα παρουσιάσουμε καλές πρακτικές και παραδείγματα από τις «Οικοδράσεις», τις οποίες κάνουμε από την αρχή που ξεκινήσαμε, σε συνεργασία με εξειδικευμένους γυμναστές, ψυχολόγους και εμψυχωτές. Πραγματοποιούμε δράσεις που απευθύνονται σε ΑμεΑ και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας», σημείωσε ο κ. Θέος.

Η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και η εξασφάλιση της ψυχικής υγείας των προαναφερθεισών πληθυσμιακών ομάδων, αποτελούν τους βασικούς άξονες λειτουργίας της τοπικής ΚΟΙΝΣΕΠ «Δράση και ενέργεια», με τον Βαγγέλη Θέο να αναφέρει: «Άνθρωποι, οι οποίοι με δυσκολία πήγαιναν για παράδειγμα μέχρι το περίπτερο για να αγοράσουν γάλα, τώρα έρχονται μαζί μας, κάνουν καγιάκ, αναρρίχηση και πέρα του ότι κοινωνικοποιούνται, έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και αυτοπεποίθηση».
Η ανταπόκριση του κοινού είναι αξιοσημείωτη, με τον Λαρισαίο επιστήμονα, ο οποίος ζει στον Βόλο από την εποχή που ξεκίνησε το γυμνάσιο, να λέει: «Υπάρχει συμμετοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κάθε εβδομάδα εξυπηρετούμε 20 με 30 άτομα. Οι περισσότεροι δοκίμασαν μία φορά κι έκτοτε το επαναλαμβάνουν πολύ συχνά. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν έρθει μαζί μας και ωφελήθηκαν. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά οι ίδιοι, όπως και οι φροντιστές τους».

Με το Πήλιο να αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τον τουρισμό στην περιοχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η υπόλοιπη Μαγνησία υστερεί κάπου, το επόμενο ερώτημα που προκύπτει, έχει να κάνει με την καταλληλότητα των δομών, για να υποστηριχθούν παρόμοιες δράσεις. «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες, σχετικά με το πόσο προσβάσιμο είναι ένα μέρος. Το Πήλιο δεν είναι εύκολος προορισμός για άτομα με αναπηρία. Έπειτα είναι και το θέμα της νοοτροπίας. Πέρα από το να είναι φιλικό το περιβάλλον, χρειαζόμαστε εκπαίδευση, να συνηθίσουμε, να καταλάβουμε ότι είναι εξίσου σημαντικό για όλους να ευχαριστηθούν τα πράγματα που έχουμε στον τόπο μας. Και να δίνουμε έτσι τον καλύτερο εαυτό μας», κατέληξε ο κ. Θέος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το