Τοπικά

Χιονοθύελλα στις Σποράδες – Βαφίνης: Φοβόμαστε για ανθρώπινες ζωές – Πυροσβέστες και στρατιώτες μεταβαίνουν στην Αλόννησο

Η ζημιά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Σκοπέλου προκάλεσε νέο μπλακ-αουτ στην Αλόννησο. Το νησί της Αλοννήσου, όπως και της Σκοπέλου,  δεν έχει ρεύμα παρότι στο Πατητήρι είχαν αποκατασταθεί οι βλάβες σε ποσοστό 60%. Με τον δήμαρχο του νησιού επικοινώνησαν οι υπουργοί κ. κ. Τόσκας και Καμένος . Θα σταλούν 15 πυροσβέστες και ένα τμήμα πέντε ατόμων από το στρατό καθώς και μεγάλα μηχανήματα για να ανοίξουν οι δρόμοι και να κοπούν τα δέντρα που έχουν αποκλείσει τους δρόμους. Οι προσπάθειες για να απεγκλωβιστούν από παραθεριστικές κατοικίες οικογένειες που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα για πέντε ημέρες, δεν ευοδώθηκαν καθώς το χιόνι στους οικισμούς φτάνει τα 2,5 μέτρα.

“Αυτό που φοβάμαι πλέον είναι για τη ζωή ανθρώπων. Πέντε ημέρες χωρίς ρεύμα είναι πολλές”, δήλωσε ο δήμαρχος. “Φοβάμαι ότι και αύριο Τετάρτη δεν θα έχουμε ρεύμα στο νησί, μετά τη ζημιά που συνέβη στη Σκόπελο μεταξύ χώρας και Γλώσσας, όπου πρέπει να πάει μηχάνημα της ΔΕΗ. Στην Αλόννησο δεν υπάρχει νερό και η συντήρηση των κατοίκων γίνεται από δεξαμενές . Στα αντλιοστάσια δεν λειτουργούν τα μοτέρ και στο οδικό δίκτυο άνοιξε ο δρόμος σε Πατητήρι, Ρουσούμ και Βότση.

Εκτός από το Πατητήρι που το χιόνι φτάνει το 1,5 μέτρο , στους οικισμούς ξεπερνά τα δύο. “Όσες βλάβες αποκαταστήσαμε χθες , επανήλθαν σήμερα καθώς η χιονοθύελλα σκέπασε τα πάντα.

“Πλέον φοβάμαι για ανθρώπινες ζωές γιατί είναι αδύνατον με τις δικές μας δυνάμεις να φτάσουμε σε απομακρυσμένες περιοχές. Στις 6.30 το απόγευμα θα φτάσουν με τον Πρωτέα οι πυροσβέστες, οι στρατιώτες και τα μηχανήματα, όπως ένα μεγάλο ερπιστριοφόρο και φορτηγά, που υποσχέθηκε ο Πάνος Καμένος.

Γιώργος Καλτσογιάννης: Η κυβέρνηση εγκατέλειψε την Αλόννησο στο έλεος του χιονιά
Ο Γιώργος Καλτσογιάννης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., π. αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του για τα προβλήματα των Σποράδων:
Μόνο αγανάκτηση προκαλεί η απουσία της κυβερνητικής κρατικής μέριμνας από τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αλόννησος λόγω του χιονιά αλλά και τις πολύ δύσκολες στιγμές που για ακόμη μια φορά περνά η Σκόπελος.
Εδώ και πέντε ημέρες τα δύο αυτά νησιά των Βορείων Σποράδων βρίσκονται στο έλεος του χιονιά και τα προβλήματα αντί να μειώνονται, μεγεθύνονται.
Στην Αλόννησο το 60% των νοικοκυριών δεν έχουν ρεύμα για πέμπτη ημέρα, η υδροδότηση γίνεται με δυσκολία, το οδικό δίκτυο δεν λειτουργεί, και πλέον υπάρχει κίνδυνος για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Οι Δήμοι με τα λίγα μέσα σε μηχανήματα που διαθέτουν, δεν μπορούν να έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα, καθώς το χιόνι ξερνά το ένα μέτρο, όπως στη Σκόπελο, και φτάνει τα δύο μέτρα στην Αλόννησο.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με όσες δυνάμεις διαθέτει επίσης, καθώς έχει να αντιμετωπίσει και τις ακραίες καιρικές συνθήκες στο χερσαίο κομμάτι της Μαγνησίας, ανταποκρίθηκε αμέσως και απέστειλε μηχανήματα, ενώ πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε και η εθελοντική πρωτοβουλία των νησιωτών.
Ο κρατικός μηχανισμός, όμως απουσιάζει κραυγαλέα. Τα κυβερνητικά στελέχη εκτός από κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες και λόγια συμπαράστασης στους κατοίκους των Δήμων, καθυστέρησαν δραματικά για να παρέμβουν με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και εξοπλισμό και μηχανήματα.
Η κυβέρνηση επέδειξε πολύ αργά αντανακλαστικά και άφησε στο έλεος του χιονιά την Αλόννησο.
Η ανικανότητά της φάνηκε και στο θέμα της πολιτικής προστασίας, όπου θα έπρεπε από το περασμένο Σάββατο να ενεργοποιήσει την κρατική μηχανή και να παρέμβει αποφασιστικά στις Σποράδες.
Από την θέση μου ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. το δράμα των Σποράδων έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην κεντρική διοίκηση της Ν.Δ. η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και πιέζει για την άμεση βοήθεια από πλευράς Κράτους.
Σε κάθε περίπτωση μια κυβέρνηση της Ν.Δ. με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν πρόκειται να αφήσει να δημιουργούνται τέτοιες ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να μένουν οι πολίτες ανυπεράσπιστοι. Γιατί στον πυρήνα του κοινωνικού φιλελευθερισμού βρίσκεται η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το