Τοπικά

Β.Μεταξάς:Με μέτρα-ψίχουλα απάντησε η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών

Με μέτρα-ψίχουλα απάντησε η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών που παλεύουν για την επιβίωσή τους, κατήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής στη ο Β. Μεταξάς, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια και επί του νομοσχεδίου της Αγροτικής Ανάπτυξης για την πρότυπη κτηνοτροφία και άλλες ρυθμίσεις.

Όπως τόνισε:

 Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι είστε στριμωγμένοι, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι οι φετινοί αγώνες των αγροτών σάς έχουν ανησυχήσει.

Γιατί είναι μαζικοί και μπορούν να γίνουν ακόμα πιο μαζικοί, με τη συμμετοχή και άλλων βιοπαλαιστών αγροτών, ιδιαίτερα νέων σε ηλικία, που κυριολεκτικά με τη βάρβαρη πολιτική σας, τους στερείτε το μέλλον.

Γιατί έχουν την πείρα της οργάνωσης όλων των προηγούμενων χρόνων, που μεταδίδεται στα μπλόκα σε όλη τη χώρα. Μαθαίνουν να αποκρούουν τις τακτικές σας, την καταστολή, τους μηχανισμούς σας. 

Γιατί έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι.Ο βασιλιάς είναι γυμνός! Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η «πράσινη» ανάπτυξη έχουν αποκαλυφθεί και αμφισβητούνται, δηλαδή ο πυρήνας της στρατηγικής των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους στον πρωτοβάθμιο αγροτικό τομέα. Και τρέχετε όλα τα κόμματα που πίνετε νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλύψετε αυτή τη στήριξή σας σε αυτή τη στρατηγική.

Γιατί ενισχύεται η πεποίθηση ότι τόσο στο ράφι όσο και στο χωράφι είναι η ίδια η πολιτική που τσακίζει τις λαϊκές οικογένειες. Εργαζόμενοι και αγρότες αντιλαμβάνονται ότι έχουν κοινό εχθρό και ότι χρειάζεται να αναπτύξουν κοινή πάλη. Αυτό εκφράζει η τεράστια στήριξη στα μπλόκα, παρά τις υπονομευτικές προσπάθειες της Κυβέρνησης. 

Και εμείς λέμε ότι αυτή η στήριξη μπορεί και πρέπει να γίνει κοινή δράση, να μετατραπεί σε μια μεγάλη συμμαχία που θα αποκτήσει τη δύναμη όχι μόνο να διεκδικεί και να αναγκάζει την κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση να υπαναχωρεί, αλλά και να ανοίξει δρόμο για συνολικές ανατροπές προς όφελος του λαού.

Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή λέμε ότι έγινε πολύ ξεκάθαρο το εξής: Όποιος προσπαθεί να παρουσιάσει δήθεν λύσεις για τη στήριξη του αγροτικού τομέα προς όφελος των βιοπαλαιστών αγροτών χωρίς να αγγίζει τους μονοπωλιακούς ομίλους, τους μεγαλεμπόρους, τους βιομήχανους, τα «αρπακτικά» της ενέργειας, είτε λέει ψέματα ή προσπαθεί να σπείρει τις ίδιες αυταπάτες που ο αγροτικός κόσμος τις έχει χορτάσει τα τελευταία τριάντα χρόνια, τις έχει πληρώσει ακριβά και πρέπει πια να βάλει ένα τέρμα. 

Οι πλημμύρες, τα Τέμπη, η ακρίβεια έχουν αποκαλύψει τον χαρακτήρα του επιλεκτικά ανίκανου αστικού κράτους, ενός κράτους φτιαγμένου για να θωρακίζει την κερδοφορία των λίγων, ενός κράτους που υπηρετεί μια χούφτα παράσιτα, εκμεταλλευτές του μόχθου των ανθρώπων. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο την ίδια ώρα είναι παντελώς ανίκανο και δυσκίνητο για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή, τη λαϊκή περιουσία, να δώσει έστω και αυτά τα λίγα, το ξύσιμο στον πάτο του βαρελιού.

Είναι ταχύτατο και αποτελεσματικό μόνο στο να θυσιάζει εργατικά λαϊκά δικαιώματα, προκειμένου να υπηρετήσει τις επενδύσεις, τα κέρδη, τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και του πλούτου. Και φυσικά μέρος αυτού του προβλήματος είναι και οι κυβερνήσεις που υπηρετούν αυτό το σύστημα και διαχειρίζονται την κρατική εξουσία.

Εμείς ξέρουμε, το συζητάμε στα μπλόκα, ότι οι αγρότες θέλουν ένα κράτος που να μπορεί να τους στηρίζει, να τους προσφέρει τα εφόδια για να μπορούν να καλλιεργούν, να τους προστατεύει από τα φυσικά φαινόμενα, να τους αποζημιώνει για την παραγωγή τους, ώστε να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια με τις οικογένειές τους και να τους καλύπτει τις διευρυνόμενες ανάγκες τους. 

Όλα αυτά μόνο το εργατικό κράτος μπορεί να τους τα προσφέρει.

Εκεί η αγροτική παραγωγή θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας εδαφικά, κλιματικά, τεχνογνωσίας, επιστήμης, βιομηχανικής παραγωγής, επεξεργασίας πρώτων υλών, προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των φυσικών πόρων. 

Όπως γενικότερα η κοινωνικοποιημένη οικονομία θα αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, χωρίς τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που βάζει το καπιταλιστικό κέρδος, που βάζουν οι διεθνείς ενώσεις των μονοπωλίων, όπως για παράδειγμα, στον λιγνίτη, στην παραγωγή ενέργειας, στο νικέλιο στη Λάρκο και ούτω καθεξής.

Σε αυτή, λοιπόν, την αγροτική παραγωγή θα έχουν θέση οι νέοι αγρότες με τεχνική ή επιστημονική ειδίκευση, με πραγματικά καλές σύγχρονες συνθήκες εργασίας και ζωής χωρίς χρέη και χωρίς τον κίνδυνο καταστροφής που έχουν ως ατομικοί παραγωγοί. 

Είναι η λύση η οποία απαλλάσσει τους μικρομεσαίους αγρότες μια για πάντα από τις τράπεζες, από τους βιομήχανους, τους μεγαλεμπόρους, τους φόρους. Διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα, τη διάθεση, συγκέντρωση, αποθήκευση, συντήρηση, μεταφορά της αγροτικής παραγωγής μέσω του κεντρικού κρατικού μηχανισμού με καθορισμένες αναλογίες στην παραγωγή, με κρατικές τιμές στα προϊόντα και προστατεύει από φυσικές καταστροφές. Παρέχει τη δυνατότητα τα χωριά μας να αποκτήσουν μορφωτική, πολιτιστική ζωντάνια, σύγχρονες κρατικές υποδομές γενικής παιδείας, υγείας, πολιτισμού και φυσικής αγωγής. 

Το κοινό μέλλον των πολλών μικρομεσαίων αγροτών με τους μισθωτούς εργαζόμενους στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και αλλού βρίσκεται στην απαλλαγή τους από τη σημερινή καπιταλιστική ιδιοκτησία, στην οικοδόμηση σχέσεων πραγματικής κοινωνικής, σοσιαλιστικής δηλαδή ιδιοκτησίας και οικονομίας.

Στο ΚΚΕ λέμε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ισχυροποιηθεί αυτή η συζήτηση με τους αγωνιστές αγρότες και τους εργαζόμενους μέσα στις μεγάλες μάχες που δίνουμε για την επιβίωση, το μεροκάματο, το εισόδημα, την παιδεία και την υγεία αυτή την περίοδο με άμεσο σταθμό την 28η Φεβρουαρίου, έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη με σύνθημα της απεργίας «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας για τη νέα γιατρό – ογκολόγο στο Νοσοκομείο Βόλου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: Καλωσορίζουμε την καινούργια ιατρό Ογκολόγο στο Νοσοκομείο…

15 Μαρτίου 2024

Η ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε καταδικάζει την στοχοποίηση του μέλους της Θ. Μερτζάνη από τον Δήμαρχο Λεβαδέων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε στέκεται απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης και χειραγώγησης στην άσκηση…

15 Μαρτίου 2024

Στη Β’ Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Πόλο μετέχει η Κ17 του Βόλου

Αρχίζει σήμερα η β’ φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος πόλο εφήβων (Κ17) και με στόχο την…

15 Μαρτίου 2024

Ενημερωτική εκδήλωση στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας για το ηλεκτρονικό έγκλημα

Το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση…

15 Μαρτίου 2024

Συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Θεσσαλίας

Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (άρθρο 8 του Νόμου 4386/2016 (Α 83) που αντικατέστησε…

15 Μαρτίου 2024

Μαθητές κι εκπαιδευτικοί στο Γυμνάσιο – Λ.Τ.Ευξεινούπολης εκπαιδεύονται στην ΚΑΡΠΑ

Μια ιδιαίτερη ημέρα για το Γυμνάσιο-Λ.Τ.Ευξεινούπολης, η Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, κατά την οποία υλοποιήθηκε…

15 Μαρτίου 2024