Τοπικά

Β. Γιασλακιώτης, χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας: Διαχείριση της κύησης στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Δικαίωμα στη μητρότητα έχουν οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα νέα δεδομένα δείχνουν πως δεν υπάρχει βλαπτική επίδραση της εγκυμοσύνης στην πορεία της νόσου. Τη συγκεκριμένη άποψη ενστερνίζεται και ο κ. Βασίλης Ι. Γιασλακιώτης, χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι εισηγητής σε ιατρικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο.

O διακεκριμένος επιστήμονας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον Βόλο, ενώ είναι υποψήφιος διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα αναπτύξει το θέμα: «Κύηση, διαχείριση της κύησης στη σκλήρυνση κατά πλάκας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής». Ο κ. Γιασλακιώτης εμφανίζεται αισιόδοξος, την ίδια στιγμή που οι μελέτες των τελευταίων ετών αλλάζουν το τοπίο στον οικογενειακό προγραμματισμό των γυναικών που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Η νόσος πλέον δεν αποτελεί τροχοπέδη στη μητρότητα», επισήμανε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Σήμερα η αγαστή συνεργασία ανάμεσα σε νευρολόγους, χειρουργούς γυναικολόγους και μαιευτήρες, δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας, όχι απλώς να έχουν δικαίωμα στη μητρότητα, αλλά να χαίρονται την περίοδο της εγκυμοσύνης. Χωρίς να φοβούνται ότι θα παρουσιάσουν ιδιαίτερα προβλήματα».
Ο κ. Γιασλακιώτης θέλοντας να κάνει πιο κατανοητά όσα προανέφερε, τόνισε: «Μία γυναίκα που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι δυνατόν με την κατάλληλη αγωγή, να περιορίσουμε δραστικά, έως και να μηδενίσουμε τον κίνδυνο υποτροπής στη διάρκεια της κύησης. Η κύηση καθεαυτή στις πλείστες των περιπτώσεων φαίνεται να λειτουργεί υπέρ της γυναίκας και κατά κάποια τρόπο εξελίσσεται σε μία πολύ εποικοδομητική περίοδο για τον οργανισμό της πάσχουσας».

Στη συνέχεια ο Βολιώτης γυναικολόγος-μαιευτήρας στάθηκε στον οικογενειακό προγραμματισμό που πρέπει να γίνεται: «Καλό είναι η σύλληψη να γίνεται στοχευμένα. Όταν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο και αποφασίζει το ζευγάρι να περάσει μία τέτοια διαδικασία, καλό είναι να είμαστε πληροφορημένοι κι εμείς, μαζί με τους νευρολόγους. Να μπούμε εξ αρχής σε παρακολούθηση κι αφού έχει εξασφαλιστεί η συνεργασία μεταξύ των ιατρών από τις πρώτες προσπάθειες που κάνει το ζευγάρι. Όλο το προηγούμενο διάστημα η γυναίκα που έχει ιστορικό με σκλήρυνση κατά πλάκας, θα πρέπει με τον σύντροφό της, εφόσον δεν έχουν αποφασίσει για το ενδεχόμενο κύησης, καλό είναι να βρίσκονται σε μία στοχευμένη αντισυλληπτική μέθοδο. Όταν πούνε πως είναι έτοιμοι για παιδί, διακόπτουν την αντισύλληψη και ξεκινά η διαδικασία για τη σύλληψη και υπό την προϋπόθεση πως δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα υπογονιμότητας. Όμως και στην τελευταία περίπτωση, μπορούμε και πάλι να βοηθήσουμε μία γυναίκα και να γίνει μία προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αντί να χρησιμοποιήσουμε κλασικά φάρμακα, όπως GnRH-αγωνιστές, που πράγματι μπορούν να κάνουν υποτροπή στη νόσο, να γίνει χρήση των GnRH-ανταγωνιστές. Και να έχουμε πάρα πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσουμε τη διαδικασία της σύλληψης με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Εκείνο που θέλουμε να περάσουμε σ’ αυτές τις γυναίκες είναι ότι δεν πρέπει να φοβούνται πλέον. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και βιώνουμε μία εποχή που μία γυναίκα μπορεί άφοβα να γίνει μητέρα».

Όσο για την περίπτωση εγκυμοσύνης, ενώ μία γυναίκα λαμβάνει θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου και δεν είναι σε φάση κλινικής ύφεσης; Ο κ. Γιασλακιώτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Ούτε σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει πρόβλημα. Μπορούμε να στοχεύσουμε ανάλογα και δεν είναι λόγος διακοπής της κύησης. Γίνεται αλλαγή της αγωγής και δεν κινδυνεύει άμεσα το έμβρυο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το